Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напредва градежът на новия водопровод

2
Снимка: ВиК Шумен
Изграждането на пречиствателната станция за питейни води в Шумен е на 95%. Това съобщи в Шумен ръководителят на звеното за управление на водния проект Надежда Петкова. Предстои въвеждане в експлоатация на външното ел. захранване, което е с отделно разрешително за строеж. От вчера за започнали единични проби на част от технологиите, посочи Петкова.
„Напредваме и вървим към изпитване на технологичното оборудване и много разчитам, че в рамките на 2-3 месеца ще успеем да въведем в цялост обекта в експлоатация“, каза още Надежда Петкова.
По отношение на новия довеждащ водопровод от язовир „Тича“ до Шумен, чието изграждане е разделено на 3 лота, тя обясни, че от вчера вече има разрешение за строеж на втори лот.

Очаква до средата на декември да има акт 15 и за трите лота, каза още Надежда Петкова.
Новият водопровод е част от мащабния проект, който се изпълнява от ВиК дружество в Шумен. По него освен пречиствателна станция за питейни води, се изгражда и допълнителна ВиК инфраструктура в Шумен и Нови пазар. В дейностите е включено изграждане и внедряване на системи SCADA и GIS. Проектът е за над 120 милиона лева.
Надежда Петкова представи резултатите до момента в рамките на конференцията по проект „Европа в България:Общо бъдеще“, чието поредно издание се проведе в БТА - Шумен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Иззеха монети от иманяр

Монети с вид на културно-исторически ценности са иззети тази сутрин от частен дом в село Тодор Икономово. Това съобщават от шуменската полиция. Проверката е извършена след получен сигнал, че 61-годишен мъж държи археологически обекти. Иззети са, предстои да бъде назначена експертиза.  Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 22.05.24 в 10:46

Пиян катастрофира на пътя

Катастрофа е станала в Шуменско вчера следобед. Един от водачите е задържан за шофиране след употреба на алкохол. Това съобщават от шуменската полиция. Малко преди 14:00 часа вчера полицейски служители от участък Хитрино получили сигнал за пътнотранспортно произшествие с материални щети близо до разклона за село Развигорово. На място установили, че..

публикувано на 22.05.24 в 09:48

Децата и природата

Резултатите от Националния конкурс „Природата – моето вдъхновение“ ще бъдат отчетени днес, съобщават организаторите от Дирекцията на Природния парк „Шуменско плато“.  Наградите ще бъдат връчени от 16:00 ч. в сградата на дирекцията в лесопарка „Кьошковете“.  В 29-ото издание на ученическата надпревара участват близо 130 стихотворения и разкази, 45..

публикувано на 22.05.24 в 08:56

Медсестри с по-високи заплати

С 200 лева се увеличават възнагражденията на медицинските специалисти в Диагностично-консултативния център 1 в Шумен. Това предвижда анекс към Колективния трудов договор в лечебното заведение, който влиза в сила със задна дата от 1 април.  Заплатите на медицинските сестри, работещи в новата поликлиника, ще станат 1700 лева.  Договореностите..

публикувано на 22.05.24 в 08:45

Планово без ток

Спирания на електрозахранването заради ремонти и профилактика на съоръженията ще има и днес (22 май) в Североизточна България. В шуменския квартал „Дивдядово“ ток няма да имат отделни абонати по булевард „Велики Преслав“ и по улиците „Изворна“, „Дъбрава“ и „Поройна“. В Нови пазар от 10 ч. до 12 ч. ще е прекъснато подаването в района..

публикувано на 22.05.24 в 07:05

Възможни слаби превалявания

11 градуса е измерената в 6 ч. тази сутрин температура в Шумен, атмосферното налягане е 988 хектопаскала, влажността на въздуха е 92%. В Търговище температурата сутринта е 12 градуса, 13 градуса е в Разград и Силистра, 14 градуса – в Русе. Днес над по-голямата част от Североизточна България ще преобладава слънчево време, но ще има условия за развитие на..

публикувано на 22.05.24 в 06:24

Сава Академия празнува

Ученици, постигнали значими резултати от СУ „Сава Доброплодни“ – Шумен за 12-ти пореден път отличи Сава Академия за постигнати успехи в областта на науката, изкуствата, спорта и за гражданската доблест. Ежегодното събитие се провежда в навечерието на 24 май и се превръща в празник на всички таланти, които през годината са проявили упоритост,..

публикувано на 21.05.24 в 16:36