Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е вярно, че ХААРП е причина за земетресението в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След опустошителното земетресение в Турция и Сирия на 6 февруари в социалните медии се появиха редица конспиративни теории. Една от тях гласи, че силният трус е предизвикан с американската технология ХААРП. 

Според твърденията вълните от ХААРП проникват в земята и могат да предизвикат пожари, земетресения и цунами.

В някои от публикациите се твърди, че най-добрите учени от Китай ще бъдат изпратени в Турция, за да разберат какво е предизвикало земетресението и има ли нещо общо с американската система ХААРП. Ето част от текста: „Според Китай, къщите, които падат като пясък и светлините на небето преди земетресението могат да бъдат предизвикани и с ХААРП система, която се намира в няколко държави. Предстои мащабно разследване“.

Темата за технологията ХААРП се появява в редица публикации със сходен текст.

Потребителите коментират (без редакторска намеса) : „Силни светлини е имало и преди време, при голямото земетресение в Китай. Някой тогава писа, че тези нов вид „северни сияния“ били характерни за „ХААРП“-а“.

Конспиративните теории отиват и по-далеч като част от потребителите твърдят, че на 21 януари Турция е направила изявление, че ще напусне НАТО и затова като отговор САЩ са предизвикали земетресението: „Още тогава си помислих, че ще има последствие и Големия брат зад океана няма да гледа безучастно. И ето на…“, пишат потребители. (Възможността за скорошно напускане на НАТО бе категорично отхвърлено от управляващата Партия на справедливостта и развитието - б.р.).

щ

В някои от постовете се твърди, че дори вече има арестувани заради земетресението и причината е ХААРП.

[img src="http://static.bnr.bg/gallery/cr/bb450400b6a4e34fa458499b2cc00dce.jpg" alt="" data-loaded="true">

Земетресението в Турция и Сирия е предизвикано с американската технология ХААРП

Какво представлява технологиятa ХААРП?

HAARP - High Frequency Active Auroral Research Programе (Програмата за високочестотни активни изследвания на полярното сияние)е била програма за изследвания на йоносферата (горната част от атмосферата), съвместно субсидирана от военновъздушните и военноморските сили на САЩ, Университета на Аляска Феърбанкс и Агенцията за развитие на нови технологии към Пентагона DARPA. Проектирана и създадена от BAE Advanced Technologies. Оригиналната ѝ цел е да анализира йоносферата и да проучи потенциала за развиване нa усъвършенствана технология за радиокомуникации и наблюдение. 

Най-известният инструмент, използван в станцията на ХААРП, представлява мощен радиочестотен предавател.

Започва да функционира през 1993 г., а през май 2014 г. военновъздушните сили обявяват закриването на програмата. От 2015 г. контролът над обекта е поет от Университета на Аляска Феърбанкс.

Екипът за проверка на факти на БНР се обърна към Института за изследвания на климата, атмосферата и водите към Българската академия на науките. В телефонен разговор сеизмологът д-р Емил Ойнаков обясни, че не е възможно системата ХААРП да предизвиква земетресения. По думите му човек може да повлияе по такъв начин на земните пластове само с помощта на атомна бомба, която би могла да ги размести.

От своя страна Дейвид Маласпина, учен изследовател от Лабораторията за атмосферна и космическа физика в Университета на Колорадо Боулдър, заявява пред Ройтерс, че радиовълните на ХААРП са сходни на силен излъчвател на АМ (средни) вълни и че "няма известен механизъм, по който радиоизлъчване да причини земетресение". Той уточни, че този тип радиовълни проникват на по-малко от 1 см в земята, докато земетресенията са на много по-голяма дълбочина: "Трусът от 2023 г. в Турция е на 17 км надолу". 

Агенцията цитира и други експерти. Според Тоши Нишимура, доцент от Бостънския университет по инженерни науки, "за момента няма технология, която да бъде излъчена от наземен обект и да уцели прецизно град": "Не изглежда възможно радио вълни да повлияят на отдалечени сеизмични условия".

За повечето от големите природни катаклизми след 1990 г. любители на конспиративните теории сочат именно ХААРП. Системата е обвинена от тях, че е причина за земетресенията в Хаити през 2010 г. и за труса в Япония през март 2011 г. След наводненията в карловските села у нас през миналата година отново се появиха публикации в социалните мрежи, че бедствието е причинено от ХААРП. Подобни твърдения се появяват след много природни бедствия в света, a много от тях са опровергавани от организации за проверка на фактите (виж тук).

Заключение

Твърдението, че силното земетресение в Турция и Сирия е предизвикано с американската технология ХААРП, е НЕВЯРНО. Целта на програмата е изследване на йоносферата. За повечето от големите природни катаклизми след 1990 г., любителите на конспиративните теории сочат именно ХААРП, въпреки че такива твърдения са били оборвани неведнъж от учени и експерти. ХААРП не може да предизвиква земетресения, потвърдиха и от Института за изследвания на климата, атмосферата и водите към БАН. На това мнение са и американски учени, цитирани от Ройтерс.


------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изплащат пенсиите от днес

Изплащането на пенсиите през август чрез пощенските станции започва от днес и ще приключи до 20 август. Това информираха от Националния осигурителен институт (НОИ). Хората, които получават парите си по банков път, ще получат своите пенсии днес.    Датата за изплащане на обезщетенията за безработица е 15 август, посочват още от НОИ. Оттам припомнят,..

публикувано на 07.08.24 в 08:23

Слънце и нормални температури

Днес ще преобладава слънчево време, следобед над Североизточна България с временни увеличения на облачността. Вятърът ще е слаб, по крайбрежието до умерен от северозапад, следобед от североизток и изток. Сутринта ще е по-прохладно с температури във вътрешността 12-17 градуса, по крайбрежието 17-20. Максималните температури ще са между 27° и 32°,..

публикувано на 07.08.24 в 07:05
Снимката е илюстративна

Без ток днес

Разград Днес от 08:30 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в с. Драгомъж, чужди трафопостове: ТП "Кариера Драгомъж", ТП "Овчарници Драгомъж".Временни смущения в електрозахранването са възможни от 08:30 ч. до 16:00 ч. в районите на с. Малък Поровец, Воден - резерват, трафопостове : ТП 1 Драгомъж , ТП 1 Малък Поровец , ТП..

публикувано на 07.08.24 в 07:01

2516 лв. заплата за асистент

Правителството отпусна допълнителни 184 млн. лв. за увеличаване на заплатите във висшето образование. Считано от 1 април, с по-високи възнаграждения ще са академичният състав, изследователите и експертите в държавните висши училища и научните организации. Средствата се предоставят съгласно изискването на Закона за висшето образование средните бутни..

публикувано на 06.08.24 в 08:44

Днес е Преображение Господне

Православната църква отбелязва днес Преображение Господне. Празникът е спомен за едно от важните събития в земния живот на Христос.  Преди доброволните си страдания и кръстна смърт, той разкрива своята божествена слава пред трима свои ученици – апостолите Петър, Яков и Йоан.  Според народните вярвания от Преображение Господне "лятото се пречупва" и..

публикувано на 06.08.24 в 08:36

Трета празна папка

„Има такъв народ“ върна на президента Румен Радев неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание.  "Установихме, че нямаме особени различия с другите партии и бихме могли да вървим заедно, но политическата мъдрост в една партия не достигна", заяви председателят на парламентарната група на партията Тошко..

публикувано на 05.08.24 в 12:56

Връщат третия мандат

Неизпълнен трети мандат за съставяне на редовно правителство връща днес партия "Има такъв народ". Така президентът Румен Радев трябва да насрочи следващите предсрочни парламентарни избори.  От 9 юни досега три кръга от преговори не успяха да излъчат редовен кабинет. Конституцията предвижда, че след като и третият мандат се провали, президентът..

публикувано на 05.08.24 в 10:57