Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За предателството и залавянето

"Залавянето на Васил Левски" - картина от художника Никола Кожухаров
Снимка: архив

В цяла България днес или утре, както и голяма част от българската общност зад граница отбелязват 150-а годишнина от гибелта на Васил Левски. Личност, която е много повече от определенията за дух, сила и святост. 

Все повече общини избират истинската дата – 18 февруари, за да направят общоградското си поклонение пред Апостола на свободата. Заради непознаването на календара обаче дълги години 19 февруари беше денят на обесването на Васил Левски, а всъщност, към всички събития преди 1 март 1900 г. е правилно да се добавят 12 дни и 13 дни за всички, които са се случили след това. Причината е в преминаването на България от Юлианския към Григорианския календар или от стария към новия стил на летоброене. 

В деня, когато почитаме паметта на Васил Левски историкът проф. Вера Бонева разказва за събитията около залавянето на Апостола на свободата и опитите в публичното говорене да има по-малко емоция около предателството му. Според нея не трябва да се търси персонална вина кой е отговорен да бъде хванат най-големия ни ремолюционер, защото причините, довели до неговото заляване са комплексни. 

"Макар и единични свидетелствата след обесването на Васил Левски са страховити", казва проф. още Бонева. "Разбита е комитетската мрежа в Ловчанско, Орханийско, там откъдето са направени издайничествата на дейците около Димитър Общи".

"Все още работят комитетите в Търновско, Сливенско и Старозагорско. Но ги няма онези вещина и дух, които само Апостола на свободата носи в себе си в поддържането на конспиративната дейност, за да се стигне пролетта на 1876 година. Тогава, когато има достатъчно натрупвания и международна обстановка за избухването на Априлското въстание", допълни проф. Вера Бонева.

Още може да чуете в интервюто на Миглена Стефанова с проф. Вера Бонева 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кой ще вземе ДПС?

Още двама депутати днес напуснаха ПГ на ДПС. Това са Мюмюн Мюмюн и Ибраим Зайденов. Така депутатите, напуснали или изключени от групата, са вече 24. В парламента от ДПС остават 23 народни представители.  Какво мислят шуменци за трусовете в ДПС, кой ще надделее - Пеевски или Доган, каква ще бъде развръзката от тежката политическа криза в партията, която..

публикувано на 12.07.24 в 14:54

Мечтата на Толга

Проблемът с липсата на квалифицирани кадри за агросектора с всяка година става все по-сериозен, най-вече при агрономи и трактористи. Това каза Толга Мехмед от кубратското село Звънарци, който е само на 17 години.  Той учи специалността „техник-растениевъд“ в професионалната гимназия в Кубрат. Освен, че работи усилено на полето, успешно участва и в..

публикувано на 12.07.24 в 08:37

Разрушители стават строители

Младежката сфера в Шумен   - артистично пространство от дърво, винил и мебели от палети, има всички шансове да посрещне своя 6-и рожден ден основно ремонтирана и обновена. Реконструкциите се налагат, защото макар, че е любимо място за концерти и други арт прояви на младите хора, сферата често става обект на вандалски актове. Парадоксалното..

публикувано на 12.07.24 в 08:26

ДПС на две

Продължават трусовете в ДПС, а ние продължаваме да питаме за измерението на конфликта в движението. След като снощи почетният председател Ахмед Доган поиска оставката на Делян Пеевски и на още петима души от ръководството на партията, днес парламентарната група изключи още 17 депутати, включително и другия председател Джевдет Чакъров, а малко по-късно още..

публикувано на 11.07.24 в 15:34
Д-р Димитър Костов

Сериозни ремонти в шуменската МБАЛ, която става една от модерните в Североизточна България

Завърши първият етап от ремонта на операционния блок в МБАЛ - Шумен. В реновираните две операционни зали вече се извършват ортопедични операции. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Димитър Костов.  Те са със съвременна вентилация и филтри, с нови операционни маси и апаратура, имат нов дизайн и антибактериално покритие.  В момента се правят..

публикувано на 11.07.24 в 15:21
Д-р Димитър Костов

Ремонти пред финала

Завърши първият етап от ремонта на операционния блок в МБАЛ - Шумен. В реновираните две операционни зали вече се извършват ортопедични операции. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Димитър Костов.  Те са със съвременна вентилация и филтри, с нови операционни маси и апаратура, имат нов дизайн и антибактериално покритие.  В момента се правят..

публикувано на 10.07.24 в 13:32
Росен Карадимов - първият вдясно

Шанс за Североизтока

По процедурата за развитие на индустриалните зони и паркове от Националния план за възстановяване и устойчивост Министерството на иновациите и развитието класира проекти на 10 общини. В Североизточна България са два проекта за Шумен и по един за Търговище и Русе.    Какво е важно за тези проекти? Как инвестициите ще се отразят на развитието на..

публикувано на 10.07.24 в 10:48