Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е вярно, че има нарушения в строежа на новия водопровод от яз. "Тича" към Шумен

Снимка: ФБ/Красимир Минев

Има нарушения в строежа на втори ЛОТ от новия довеждащ водопровод от яз. "Тича" към Шумен. Това внушават публикации във Фейсбук профила на Красимир Минев, споделяни и коментирани множество пъти в социалните мрежи. В тях пише, че тръбите се нахвърлят в трапа върху пръстта и веднага се засипват с пръст, без никакви подложки и уплътнение. Твърденията са придружени от изображения и видео, на които се виждат тръби положени в изкоп.

По-късно в електронното издание на местния сайт radian Красимир Минев е цитиран от разговор по телефона, че "тръбите се хвърлят в изкопа и багерът ги натиска отгоре с кофата, след което ги засипва с пръст. При този начин на "строителство“ чугунените тръби могат да се счупят и новият иначе водопровод да аварира на всеки метър, допълва екозащитникът.

 

Ефирното излъчване на проверката може да чуете в звуковия файл:


Твърдение: Има нарушения в строежа на втори ЛОТ от новия довеждащ водопровод от яз. "Тича" към Шумен

За да проверим твърденията в публикациите потърсихме за коментар Дочко Дочев, управител на фирмата, извършваща надзор на строителния обект.

"В проекта са заложени както надлъжни профили по самото изграждане на водопровода, така и напречни. Дълбочината варира на цялото протежение на водопровода съобразено с наклони, терени и видове почви. В социалните мрежи се спекулира за обратната засипка при полагането на тръбата, но мога да кажа че според напречния профил в проекта е заложено обратната засипка от, около и над тръбата да бъде с изкопаната земна маса, получена при изкопните работи. Така е предписано и в проекта на обекта. Ние сме в извънградска среда, диаметрите са големи, материалът е специфичен - в случая ползваме чугун, тогава е допустимо да не е с пясък... Разликата при полагане на тръби в градска и в извънградска среда е съществена.“

Дочко Дочев добави, че не са верни твърденията в социални мрежи, че тръбите просто се хвърлят в изкопа.

"Няма как да се изпълни такъв водопровод, с такава важност, по описания способ. За всяка тръба се прави подложка, подложката е дебела 10 см, с конкретно уплътняване, в случая се ползват машини да се уплътни първоначалната подложка под тръбата. След това тръбата се полага, и то според координатни точки, дадени в проекта... намества се, монтира се, свързва се с предходната тръба посредством муфена връзка, и след това се прави първоначалният обратен насип, който също се уплътнява до конкретна степен. След тези уплътнения се прави окончателния обратен насип, който е до кота терен, така да го кажем."

Управителят на фирмата, извършваща надзор на строителния обект, каза, че всеки ден е на терен и всеки ден се следи начина на полагане на тръбите.

За допълнителна информация потърсихме и ръководителят на звеното за управление на проекта Надежда Петкова.

"Технологията предвижда полагане на тръбите по начина, по който се прави в момента. Строителният надзор е всеки ден на обекта. Разрешението за изграждането на съоръжението е дадено на 8 февруари и два дни по-късно е започнало строителството - на 10 февруари имаме открита строителна площадка с протокол 2А... Спазва се способът и технологията. На терен е положена 800 метра тръба от чугун, като материалите са на водеща световна фирма. На обекта имаше малки забележки по отношение на изкопа и трамбоването и фирмата изпълнител е коригирала дейностите. В момента се работи само по втори лот от проекта с обща дължина около 10 км.“

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Съгласно посоченото по-горе, твърденията, които внушават, че има нарушения в строежа на новия довеждащ водопровод от яз. "Тича" към Шумен, както и че тръбите се поставят неправилно, са НЕВЕРНИ. Според специалистите от строителния надзор и ръководителя на проекта това са способите за полагане на тръбите в извънградска среда. Да, в началото на изграждането е имало пропуски, заради които се е наложило строителството да бъде спряно за кратко, но те са били малки и бързо са били отстранени от фирмата изпълнител, а изграждането на водопровода възстановено.

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheckПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Яница и Иван Бобчеви

Сватбен ден с кауза

Младоженците Яница и Иван Бобчеви подариха една положителна и вдъхновяваща история. Двамата са заедно от шест години, а от близо седмица са вече съпруг и съпруга. При подготовката на сватбата им се ражда идеята да се откажат от цветя в най-хубавия ден и да дарят тези средства за нещо полезно за Велики Преслав.  И двамата са били и преди доброволци в..

публикувано на 14.06.24 в 10:48

Панагюрското съкровище в Садина

В поповското село Садина гостува Панагюрското златно съкровище.  В  неделя, 16 юни, то ще бъде изложено от 10:00 до 14:00 часа в Капанския етнографски комп лекс в селото. Не знаем колко пъти и дали подобна ценност е била излагана в малко селище, но това се случва и хората очакват с нескрито вълнение да видят златното съкровище, чийто гастрол в..

публикувано на 14.06.24 в 09:33

Започва кампания "Прегърни ме"

Кампания за приемни родители организира община Шумен. Интерес към приемната грижа през годините е имало от различни хора, както от пенсионери, така и от по-млади. Хора, които отварят сърцата и домовете си за деца в нужда, давайки им подкрепа, сигурност и уют.  Преди години Шумен е сред първенците по извеждане на деца от социалните институции, но..

публикувано на 14.06.24 в 08:27

Осем дни безводие в Тъкач

От няколко месеца жителите на каолиновското село Тъкач са с нарушено водоподаване, а от 8 дни са без капка вода – нито в светлата, нито в тъмната част на денонощието. За това сигнализираха жители на населеното място. През последните седмици има много повредени електроуреди, перални и бойлери. Хората плащат за вода, която не са изразходвали, разказват..

публикувано на 13.06.24 в 15:32

Абитуриенти се разделят с хора

Традиционният годишен концерт на хор "Свети Георги Победоносец" при Общинския младежки дом в Русе ще бъде изнесен днес. С концерта завършва творческият сезон за музикантите и певците от хора, защото плановете са следващият да започне по-рано, още в началото на септември.  Какво са включили в програмата на концерта, за раздялата с абитуриентите и за..

публикувано на 13.06.24 в 11:21
Община Попово

Модерна кухня за патронажа

Ново оборудване ще получи Домашният социален патронаж към община Попово. От обновяването на материалната база за приготвяне на храна ще се възползват стотици жители на територията на общината. Новото обзавеждане за Домашния социален патронаж се осъществява по проект, като община Попово има договор за съвместна дейност с Фонд „Социална..

публикувано на 13.06.24 в 08:21

Гласът на поетите

Докато по отношение на политиката се водят спорове дали тя е способна да разедини, или да обедини хората, то по отношение на културата всички сме съгласни, че нейната спасителна мисия е да обедини обществото около нещо съзидателно.  Човекът на изкуството е в пряк досег с човешкия живот и всяко социално сътресение е способно да промени гледната му..

публикувано на 12.06.24 в 15:48