Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодоровден е

4
Снимка: Радио Шумен

Днес е Тодоровден, наричан още Конски Великден. Празникът се отбелязва в първата събота след Сирни Заговезни. Това е един от първите пролетни празници в народния и православния календар и се празнува най-вече за здравето на конете. Макар и не толкова голям светия-покровител като Св. Георги например ,Св. Тодор заема важна част о тнародните обичаи и е важен за всички пролетни ритуали, за смяната на зимата с пролетта и свързаното с нея плодородие.

Според народните представи, на този ден Св. Тодор обхожда на своя кон пролетното поле да провери дали растат посевите. После забива копието си в земята, връзва за него коня, съблича девет кожуха и отива при Бога, за да моли за лято. Затова народът свързва Тодоровден най-вече с надеждата за плодородие. „Свети Тодор съблича девет кожуха и на бял кон отива при Бога да измоли лято”.

На Тодоровден централното място е запазено за кушиите. Докато жените изпълняват своите ритуали, включително замесването и изпичането на обредния хляб, мъжете се подготвят за надбягването с коне.

Мъжете стават още взори, сресват и кичат най-хубавите си коне с шарени конци, мъниста и пискюли. На някоя просторна поляна се маркира трасето на надбягването, цялотосело се събира за напрегнатото зрелище. Най-бързият кон, който победи в надбягването, печели торба хубав зоб,  венец, който момите са изплели, и не на последно място – всеобщото уважение и признание.

Конниците и победителят правят почетна обиколка из селото, съпроводена с благословия от стопаните. Всичко завършва с хоро, в центъра на което са ездачите.

Празничната трапеза на Тодоровден е от пита, супа от леща, гъбена чорба, картофи, варена царевица.

Най-старият конезавод в България днес организира посрещане на Тодоровден с най-красивите породисти коне.

Официалното откриване на програмата е в 9:30 ч. на Хиподрума в Шумен. От 10:00 ч. започва турнирът по прескачане на препятствия. От 13:00 ч. всички любители на адреналина ще станат свидетели на гладко надбягване.

Конезаводът Кабиюк е основан през 1864 година от русенския валия Митхат Паша с цел производство на коне за турската армия. Той е разположен на Шуменското плато на 13 км североизточно от гр. Шумен.

На територията му са разположени първият в България „Музей на коня“, лятната резиденция на княз Батенберг – „Музей на Съединението“ и експозиция от икони.

Конни надбягвания организират днес и на Хиподрума в Русе. От 10.30 часа на пясъчния плац представители на  Ездовия клуб  "Кентавър - Русе" и клуб „Силвена спорт“ ще разкажат за празника Тодоровден. Ще бъдат представени конете и основните етапи, през които преминава обучението по езда. Ще има и демонстративна езда и скокове на деца от клубовете.



По публикацията работиха: Росица Арабаджиева, Христина Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Поискаха 1080 лв. минимална заплата

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година. Увеличението е от 147 лева или 15,7 на сто. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на нова европейска директива за най-ниските възнаграждения. Според сега действащите закони у нас размерът на..

публикувано на 22.05.24 в 12:34
храм

Почитаме Константин и Елена

Днес православната църква почита паметта на светите Константин и Елена. Те са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на кръста, на който е бил разпнат Христос. Днес имен ден имат близо 103 хиляди души, от които 67 хиляди са жени. Историята помни римския император Константин Първи като Велики, а..

публикувано на 21.05.24 в 08:33

Планово без ток

Бюлетин за планови прекъсвания на територията на областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен Вторник, 21.05.2024 г.: Русе В периода  21.05.2024 - 23.05.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: гр. Русе,..

публикувано на 21.05.24 в 07:13

Слънчево във вторник

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от югоизток, по Черноморието - от източна четвърт.  Максималните температури ще са между 21° и 26°, по крайбрежието от 17° до 22°. За Шумен максималната температура ще бъде около 23°. 

публикувано на 21.05.24 в 05:47

80 милиона за университетите

Близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет.  Двете постановления за отпускане на средствата, за които премиерът Димитър Главчев пое ангажимент през изминалата седмица пред Съвета на ректорите и синдикатите, вече са приети от Министерския съвет.  Още в петък 39 млн. лв. са наредени по..

публикувано на 20.05.24 в 11:20

Здравни вноски за зрелостници

До 25 август абитуриентите, които не са започнали работа, трябва да декларират и платят сами здравните си вноски за юли. За това напомнят от Националната агенция за приходите.  За целта е необходимо младите хора да подадат в НАП декларация - образец 7 и да направят първата си здравна вноска, която е 37 лева и 32 ст.  месечно. За просрочените здравни..

публикувано на 20.05.24 в 08:50

Втора матура за зрелостниците

Втората задължителна матура ще се проведе днес. Близо 25 000 зрелостници от страната се очаква да решават тест по профилиращ предмет, а около 21 000 ще се явят на държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Най-много дванадесетокласници, близо 13 000, са избрали да се явят на матура по английски език. "Вторият задължителен..

публикувано на 20.05.24 в 06:54