Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Българе“ разказват за Паисий

4
Снимка: Личен архив/ Фейсбук

Националният фолклорен ансамбъл „Българе“ гостува тази вечер в Разград, за да покаже на публиката спектакъла си, посветен на Паисий Хилендарски и 300-годишнината от рождението на монаха-книжовник.

Посланията на един от първите ни възрожденци ще бъдат представени на сцената на Общинския културен център от 19:00 часа.

В ролята на Паисий ще бъде актьорът Димитър Селенски, който дори с външността си – дълга коса и брада, напомня на духовника от Хилендарския манастир.

„Няма по-подходящ човек и актьор от него, който да покаже мощта на Паисий“, казва Христо Димитров - основател и продуцент на ансамбъл „Българе“.


По думите му, в спектакъла са представени ключови моменти от историята ни като падането на България под османско владичество, борбите ни за освобождение и обединение. За Христо Димитров и днес думите на духовника са важни за нас, въпреки че няма нужда да се освобождаваме от нечие иго, но има смисъл да се борим за независимост.

Създателят на ансамбъл „Българе“ съобщи и за подготовката на ново национално движение „Мисия Родина“, което ще ни помогне да се обичаме помежду си като сънародници. За Христо Димитров да си патриот означава да обичаш останалите българи.


И още подробности за спектакъла „Паисий“ и движението „Мисия Родина“ може да чуете от интервюто на Миглена Стефанова с Христо Димитров. 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

С коприна и прическа

С рокли от коприна, нови обувки и модна прическа, така се подготвяха дамите за 1 май, когато във всяко населено място е имало манифестация. Подготовката за празника е започвала отдалече, за да може да се покажат най-красиви пред колегите си. Първенците в трудовия процес са добавяли към празничното облекло и лентата с надпис..

публикувано на 01.05.24 в 17:16

Най-горещото начало на годината

Тенденцията за повишаване на температурите не само в България, но и на цялата планета, е трайна и категорична, казва гл. ас. Владимир Власков от Националния институт по Геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките.  Специалистът гостува в русенския музей, за да представи изследванията си, свързани с промените в климата у нас...

публикувано на 01.05.24 в 14:59

Спортът и гръбначните изкривявания

Над 100 водещи световни специалисти в областта на ортопедията и неврохирургията се събраха в Русе на петата конференция, посветена на спиналната хирургия.  Повече за гръбначната хирургия, за важността на двигателната активност и кои са най- подходящите за повечето хора спортове можете да чуете от интервюто с  чл. кор. проф. д-р Стефан Станчев, дм...

публикувано на 30.04.24 в 11:32

Добро на сватбата

Галена и Димитър Морарови от Силистра са семейство от дни. Те започнаха съвместният си живот посвещавайки се на благородна кауза - да помогнат на 36-годишната Ивелина, майка на две малки деца, да се бори с коварно рядко заболяване.  По време на сватбеното си тържество младоженците събраха близо 1000 лв за лечението и, като станаха част от..

публикувано на 30.04.24 в 10:10

Връчиха шпрах дипломите

Дипломи за владеене на немски език получиха 11 ученици от Гимназията за преподаване на чужди езици „Никола Йонков Вапцаров“ в Шумен.  Немските езикови дипломи са отлична перспектива за младите хора, защото им дават възможност за кандидатстване без приемен изпит в европейски университети, в който е застъпен немският език.  В аулата на училището с..

публикувано на 29.04.24 в 15:08

В помощ на специалните деца

Предизвикателствата в приобщаващото образование коментираха днес в Шумен педагози, логопеди, психолози, рехабилитатори и други специалисти. В зала „Арена Шумен“ се проведе кръгла маса на тема „Предизвикателства и перспективи в приобщаващото образование – Заедно за по-добро бъдеще“. По данни на Регионалния център за подкрепа на процеса на..

публикувано на 29.04.24 в 14:53

Семейство Загорняк от Попово

В поповския храм „Св. Успение Богородично“ служи 31-годишният отец Евгений Загорняк. Украинец е, от Одеса. Живее в Бялото градче със съпругата си Ирина и двете си деца. Ирина е от Донецк, счетоводител по професия, в деня на срещата – 25 април - ни черпи за рожденния си ден. 10 месеца контактуват по интернет преди да се срещнат за първи път...

публикувано на 27.04.24 в 14:37