Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Оскар" за "Навални" и Христо Грозев

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българският разследващ журналист Христо Грозев заедно с екипа на филма “Навални” спечели “Оскар” в категорията “Документален филм”. Месец по-рано лентата беше отличена и с авторитетната британска награда БАФТА, но издирваният от Русия българин тогава не беше допуснат до церемонията от съображения за сигурност.

Ние дължим толкова много на Христо Грозев – нашият българин. Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история”, обърна се към него в театър “Долби” в Лос Анджелис режисьорът на “Навални” Даниел Роър. Разследващият журналист и част от семейството на руския опозиционен лидер Алексей Навални, въдворен от Кремъл в наказателна колония, също излязоха на сцената при връчването на наградата.

Съпругът ми е в затвора, защото е казал истината и защитава демокрацията. Алексей, мечтая за деня, в който ти и нашата страна ще бъдат свободни”, заяви от тази световна трибуна Юлия Навалная.

Наградата “Оскар” е прагматично полезна – коментира по-късно пред бТВ Христо Грозев. – Сега филмът ще бъде гледан от поне още 20 млн. души. Това означава, че зрителите ще бъдат запознати с фактите, които изнасяме в този филм: Русия има програма за убийство и елиминиране на собствените си граждани, на всички, които имат смелостта да тръгнат против властта или да се кандидатират за президент.”

“Навални” проследява заговора за отравянето на руския опозиционен политик на 20 август 2020 г. и ролята на Кремъл в опита за неговото убийство. “Филмът беше в голяма степен български – идеята е българска, голяма част от финансирането в началото беше мое”, каза още Христо Грозев, който се занимава с разследвания на руските тайни служби от 2014 г. Той обясни пред Нова тв, че лентата е снимана в пълна тайна заради постоянното следене и опити за дезинформация от страна на Русия.

От данни, които съм получил от близки до Путин хора, разбрах, че след като е гледал филма, той е бил вбесен. Предполагам, че филмът има връзка с опасността за живота ми”, подчерта разследващият журналист. Попитан дали се страхува, той отговори, че не изпитва това чувство: “По-скоро въпросът е да избягвам опасностите, за да мога да продължа да правя това, с което се занимавам, по-дълго.”




По публикацията работи: Велмира Стефанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова яслена група в Шумен

Нова яслена група да бъде разкрита в ЦДГ “Братя Грим“ в кв. „Тракия“ в Шумен. Това гласуваха съветниците от Постоянната здравна комисия на Шуменския общински съвет. „Има желаещи, защото кварталът се разраства. Ще бъде осигурен и персонал.“, поясни директорът на детската градина Евгения Цветанова. Конфликтна точка на сесията на 28-ми юли..

публикувано на 23.07.24 в 16:59

Заедно срещу огъня

Над 290 000 лева са събрани в първите шест дни на кампанията, обявена от Националната асоциация на доброволците в България.  Заради големите пожари от организацията отправиха призив за дарения, с които да бъдат осигурени оборудване и инструменти за доброволците. С част от средствата вече са поръчани ранцеви пожарогасители, такива са получени и като..

публикувано на 23.07.24 в 09:34

Жълт код за бури днес

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевична дейност издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за 21 области в страната. То е в сила и за пет области от Североизтока – Шумен, Разград, Силистра, Търговище и Русе. Днес въздушната маса над страната ще остане неустойчива, сочи прогнозата на НИМХ...

публикувано на 23.07.24 в 09:02

Адреси без ток

Ето къде няма да има ток днес заради профилактика и ремонтни дейности: Разградска област За времето от 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в част от областния град – улиците „Мидия“, “Сребърна“ и „Полковник Марков“. По същото време без електричество ще бъде и Цар Калоян – улиците „Черно море“,..

публикувано на 23.07.24 в 08:57
Димитър Главчев

Служебният премиер онлайн

Служебният премиер Димитър Главчев ще отговаря на въпроси на граждани и медии пряко на страницата на Министерския съвет във Фейсбук днес от 10:00 часа. Могат да се задават въпроси както по време на излъчването, така и предварително под анонса в социалната мрежа. Сред публикуваните въпроси са такива, свързани с мерките срещу пожарите, както и..

публикувано на 23.07.24 в 08:24

Денят започва със слънце

Между 18° и 23° бяха температурите в 6:00 ч. тази сутрин в региона. В Шумен са измерени 21°, атмосферното налягане е 987 хектопаскала – малко по-високо от средното за месеца, слабо ще се колебае, а относителната влажност на въздуха - 83%. Днес предиобед ще преобладава слънчево време. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна..

публикувано на 23.07.24 в 07:14

ПП-ДБ върнаха мандата

Президентът Румен Радев връчи днес втория проучвателен мандат за кабинет на втората по големина политическа сила в Народното събрание ПП-ДБ. Още миналата седмица обаче от коалицията заявиха, че нямат нужната подкрепа за съставяне на правителство и ще върнат папката празна. "Отговорът след проведените разговори е, че това не може да се случи..

публикувано на 22.07.24 в 11:22