Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Масови проверки за високи цени

Снимка: pixabay

Проверките, които се извършват в магазинната мрежа, са довели до леко поевтиняване на наблюдаваните около 30 стоки. Това обявиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Всяка от трите институции, които участват в проверките – Комисията за защита на потребителите, Националната агенция по приходите и Агенцията по храните, работи в рамките на своите правомощия. Целта на държавата с тези проверки е да се изясни точният механизъм на ценообразуване и да се види защо при 1 лв. сурово мляко потребителите трябва да го купуват с доста по-голяма надценка.

За периода 15 февруари – 8 март от 578 проверки на Комисията за защита на потребителите в магазинната мрежа са открити над 540 нарушение, от които 216 със съмнения за нелоялни търговски практики, каза в края на миналата седмица в ефира на Българската национална телевизия министърът на икономиката Никола Стоянов.

Попитахме шуменци как проверките в магазинната мрежа се отразяват на цените на хранителните продукти и има ли резултата от мерките на държавата. Мненията събра Айше Лятиф.

Освен нелоялните търговски практики, другите сериозни нарушения, открити при инспекциите, са храни с изтекъл срок на годност, храни без произход и некоректно изписани етикети. Проверките на Агенцията по храните, Комисията за защита на потребителите и НОИ ще продължат до края на март.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Театрална феерия в Шумен

Шуменската детска градина ,,Звънче“ спечели  Гран При „Златна Коломбина“ за постановката ,,Майчина сълза“ на провелия се в Шумен Детски театрален фестивал „Коломбина“. Наградата на публиката бе за ДГ ,,Слънце“ също от Шумен. 250 деца се включиха в двудневната театрална надпревара на 14-ото издание на събитието. В него участваха 16 детски..

публикувано на 31.03.23 в 15:43

Трудовите права на фокус

Национално проучване за нарушения на трудовите права в България започна КНСБ. За целта конфедерацията изгради онлайн платформа, чрез която освен мониторинг на нарушенията, се извършва и индивидуално консултиране на работниците. До момента от възможността за онлайн консултации са се възползвали близо 18 0 0 работници и служители от..

публикувано на 28.03.23 в 10:45

Наистина ли хитинът в насекомите предизвиква рак?

ЗАКЛЮЧЕНИЕ Твърдението, че хитинът от насекомите на прах предизвикват развитието на рак и други заболявания е НЕВЯРНО . Насекоми, в чийто екзоскелетна обвивка се съдържа хитин, се използват за храна в много държави, които ги приготвят по различни начини. Въпреки че той няма хранителна стойност, хитинът се отделя през храносмилателният..

публикувано на 27.03.23 в 10:03

Роди се книга

Стартът на новата европейска инициатива за насърчаване на четенето „Ден на европейските автори“ ще бъде даден днес, 27 март. Идеята е на Европейската комисия и ще се провежда всяка година в последния понеделник на март. Всяка година домакин ще бъде различна страна членка. Стартът ще бъде даден от България, т.е. страната ни ще бъде първият..

публикувано на 27.03.23 в 08:38

Войната ги събра

Бежанци от Украйна днес сключиха брак в Смядово. 32-годишният бесарабски българин Микола или Николай, както вече го знаят в Смядово, и 34-годишната Людмила се срещат в малкото градче преди година, когато войната ги кара да напуснат домовете си. Тогава кметът на Смядово Иванка Петрова осигури подслон за около 40 бягащи от войната украинци. Самата..

публикувано на 25.03.23 в 14:12

Една жена говори с времето

Отминалата зима беше топла и суха, сняг в Търговище е паднал за кратко през януари и февруари, като най-голяма е била снежната покривка на 9 февруари – 4 см, и се е задържала само ден. Това каза за Радио Шумен Красимира Стойчева, ръководител на Метеорологичната обсерватория в Търговище по по повод Световния ден на метеорологията. Топла и сравнително..

публикувано на 23.03.23 в 11:57

Български книжки за Одрин

Шуменци събраха над 300 детски книжки за по-малко от седмица за възпитаниците на българското неделно училище „Иван Вазов“ в Одрин. Инициативата е на местното дружество "Традиция", а членовете му Ангел Ангелов и Асен Топалов успяха да предизвикат интереса на десетки шуменци през социалните мрежи. Събраните заглавия са от приказки, през..

публикувано на 23.03.23 в 08:48