Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Да подкрепим шампиона с трансплантирано сърце!

3
Снимка: Личен архив/ Фейсбук

Шуменецът Огнян Ганчев се готви да представи България в Световното първенство за трансплантирани в град Пърт, Австралия, от 15 до 25 април. Той ще бъде един от двамата български състезатели сред над хиляда спортисти с трансплантирани органи от цял свят.

Огнян ще участва в състезанието по плуване на 50 и на 100 м гръб. Готви се и за надпреварата по бадминтон.

Той има голям спортен опит. Пет пъти е бил европейски шампион в Литва, Финландия и Италия. Два пъти е бронзов медалист от Загреб и Бергамо и е четвърти на Световното първенство в Аржентина. Огнян Ганчев е първият, качил Монблан с трансплантирано сърце.

63-годишният Ганчев е с трансплантирано сърце от близо 16 години и е най-възрастният, както и най-дълго преживелият с дарено сърце българин. Отделя много време и енергия за популяризиране на донорството. След трансплантацията живее в с. Осмар и се радва на живота.

„Животът е хубав. Всичко ми е наред“, казва Ганчев. Той вярва в новия си спортен успех и казва, че от цял свят започват да уважават и да се интересуват от българите, когато нашите трансплантирани състезатели ги победят.

Който иска да помогне на Огнян да участва в олимпиадата, може да изпрати средствата на следната банкова сметка.

Банкова сметка:

BG52BPBI79461083726701
Огнян Митев Ганчев
Или по Revolut: @ogiganchev

Чуйте интервю на Мина Денева с Огнян Ганчев.
БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Театрална феерия в Шумен

Шуменската детска градина ,,Звънче“ спечели  Гран При „Златна Коломбина“ за постановката ,,Майчина сълза“ на провелия се в Шумен Детски театрален фестивал „Коломбина“. Наградата на публиката бе за ДГ ,,Слънце“ също от Шумен. 250 деца се включиха в двудневната театрална надпревара на 14-ото издание на събитието. В него участваха 16 детски..

публикувано на 31.03.23 в 15:43

Трудовите права на фокус

Национално проучване за нарушения на трудовите права в България започна КНСБ. За целта конфедерацията изгради онлайн платформа, чрез която освен мониторинг на нарушенията, се извършва и индивидуално консултиране на работниците. До момента от възможността за онлайн консултации са се възползвали близо 18 0 0 работници и служители от..

публикувано на 28.03.23 в 10:45

Наистина ли хитинът в насекомите предизвиква рак?

ЗАКЛЮЧЕНИЕ Твърдението, че хитинът от насекомите на прах предизвикват развитието на рак и други заболявания е НЕВЯРНО . Насекоми, в чийто екзоскелетна обвивка се съдържа хитин, се използват за храна в много държави, които ги приготвят по различни начини. Въпреки че той няма хранителна стойност, хитинът се отделя през храносмилателният..

публикувано на 27.03.23 в 10:03

Роди се книга

Стартът на новата европейска инициатива за насърчаване на четенето „Ден на европейските автори“ ще бъде даден днес, 27 март. Идеята е на Европейската комисия и ще се провежда всяка година в последния понеделник на март. Всяка година домакин ще бъде различна страна членка. Стартът ще бъде даден от България, т.е. страната ни ще бъде първият..

публикувано на 27.03.23 в 08:38

Войната ги събра

Бежанци от Украйна днес сключиха брак в Смядово. 32-годишният бесарабски българин Микола или Николай, както вече го знаят в Смядово, и 34-годишната Людмила се срещат в малкото градче преди година, когато войната ги кара да напуснат домовете си. Тогава кметът на Смядово Иванка Петрова осигури подслон за около 40 бягащи от войната украинци. Самата..

публикувано на 25.03.23 в 14:12

Една жена говори с времето

Отминалата зима беше топла и суха, сняг в Търговище е паднал за кратко през януари и февруари, като най-голяма е била снежната покривка на 9 февруари – 4 см, и се е задържала само ден. Това каза за Радио Шумен Красимира Стойчева, ръководител на Метеорологичната обсерватория в Търговище по по повод Световния ден на метеорологията. Топла и сравнително..

публикувано на 23.03.23 в 11:57

Български книжки за Одрин

Шуменци събраха над 300 детски книжки за по-малко от седмица за възпитаниците на българското неделно училище „Иван Вазов“ в Одрин. Инициативата е на местното дружество "Традиция", а членовете му Ангел Ангелов и Асен Топалов успяха да предизвикат интереса на десетки шуменци през социалните мрежи. Събраните заглавия са от приказки, през..

публикувано на 23.03.23 в 08:48