Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Учителка запали децата по ABBA

4
Снимка: Личен архив/ Фейсбук

Легендите от ABBA вече имат свой сериозен фен клуб в Търговище. Учениците и преподавателите от едно цяло училище – Второ СУ „Проф. Никола Маринов“, което разбира от изкуство, са техни привърженици. Концерт на гимназията по вечните песни на Бьорн, Бени, Агнета и Ани-Фрид буквално взриви залата на Младежкия дом в Търговище от емоции.

А инициаторът на цялата еуфория е учителката по поп и джаз пеене Симона Рускова.

Тя е само на 24 години. Завършила е Музикалната академия в София, а преди това същото Второ СУ, където през есента се завърнала да преподава в своите класни стаи и на някогашните свои съученици. Заела мястото на любима си учителка по пеене Десислава Станкова и бързо успяла да сбъдне голямата си мечта - да бъде преподавател и голям приятел с учениците и заедно да сътворят концерт по песните на ABBA.

„Искам да преподавам на децата качествена музика“, казва Симона Рускова и обяснява, че има много песни, които, ако стигнат до децата, могат да променят светогледа им. Затова направила концерта по песни на ABBA, а следващият ще бъде с хитове на Queen.

Чуйте какво още разказват Симона Рускова и част от нейните възпитаници Денис, Мелиса и Кристиянна пред Цветелина Георгиева.БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Театрална феерия в Шумен

Шуменската детска градина ,,Звънче“ спечели  Гран При „Златна Коломбина“ за постановката ,,Майчина сълза“ на провелия се в Шумен Детски театрален фестивал „Коломбина“. Наградата на публиката бе за ДГ ,,Слънце“ също от Шумен. 250 деца се включиха в двудневната театрална надпревара на 14-ото издание на събитието. В него участваха 16 детски..

публикувано на 31.03.23 в 15:43

Трудовите права на фокус

Национално проучване за нарушения на трудовите права в България започна КНСБ. За целта конфедерацията изгради онлайн платформа, чрез която освен мониторинг на нарушенията, се извършва и индивидуално консултиране на работниците. До момента от възможността за онлайн консултации са се възползвали близо 18 0 0 работници и служители от..

публикувано на 28.03.23 в 10:45

Наистина ли хитинът в насекомите предизвиква рак?

ЗАКЛЮЧЕНИЕ Твърдението, че хитинът от насекомите на прах предизвикват развитието на рак и други заболявания е НЕВЯРНО . Насекоми, в чийто екзоскелетна обвивка се съдържа хитин, се използват за храна в много държави, които ги приготвят по различни начини. Въпреки че той няма хранителна стойност, хитинът се отделя през храносмилателният..

публикувано на 27.03.23 в 10:03

Роди се книга

Стартът на новата европейска инициатива за насърчаване на четенето „Ден на европейските автори“ ще бъде даден днес, 27 март. Идеята е на Европейската комисия и ще се провежда всяка година в последния понеделник на март. Всяка година домакин ще бъде различна страна членка. Стартът ще бъде даден от България, т.е. страната ни ще бъде първият..

публикувано на 27.03.23 в 08:38

Войната ги събра

Бежанци от Украйна днес сключиха брак в Смядово. 32-годишният бесарабски българин Микола или Николай, както вече го знаят в Смядово, и 34-годишната Людмила се срещат в малкото градче преди година, когато войната ги кара да напуснат домовете си. Тогава кметът на Смядово Иванка Петрова осигури подслон за около 40 бягащи от войната украинци. Самата..

публикувано на 25.03.23 в 14:12

Една жена говори с времето

Отминалата зима беше топла и суха, сняг в Търговище е паднал за кратко през януари и февруари, като най-голяма е била снежната покривка на 9 февруари – 4 см, и се е задържала само ден. Това каза за Радио Шумен Красимира Стойчева, ръководител на Метеорологичната обсерватория в Търговище по по повод Световния ден на метеорологията. Топла и сравнително..

публикувано на 23.03.23 в 11:57

Български книжки за Одрин

Шуменци събраха над 300 детски книжки за по-малко от седмица за възпитаниците на българското неделно училище „Иван Вазов“ в Одрин. Инициативата е на местното дружество "Традиция", а членовете му Ангел Ангелов и Асен Топалов успяха да предизвикат интереса на десетки шуменци през социалните мрежи. Събраните заглавия са от приказки, през..

публикувано на 23.03.23 в 08:48