Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изложба за Дякона

Снимка: Държавна агенция Архиви

Изложба на тема „Всичко, което съм сторил, сторих го за Отечеството“ се открива днес в Изложбената зала на Историческия музей в Тутракан.

Експозицията, посветена на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата, е на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово. Представени са експонати, свързани с личността и наследството на Дякона. Изложбата може да бъде разгледана до 28 април.

При откриването ѝ днес ще бъдат наградени отличените участници в Общинския конкурс за литературно творчество „Левски и нашето време“.По публикацията работи: Антоний Димов

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Номинации за Наградата на Шумен

Заседание на комисията за "Наградата на Шумен за изкуство и култура" определи окончателните предложения за носители на високото отличие. Татяна Карова получи 9 гласа за стихосбирката си "Високо" за индивидуалната награда в раздела "Литература". Тандемът на писателката Виолета Кънчева и художничката Мария Пеева получи 11 гласа в категорията колективна..

публикувано на 31.03.23 в 17:46
abritus_1

Старт на сезона

Музеят в Разград открива летния сезон с обогатена програма за туристите, съобщиха от културния институт. Официалното откриване в Интерактивния музей в археологическия резерват „Абритус“ е от 13.30 часа. За посетителите ще има настолни игри от Античността и Средновековието, ще могат да се снимат с антично облекло, както и други атракции...

публикувано на 31.03.23 в 11:28

Златен владетелски пръстен в Плиска

Златният пръстен от първата половина на ІХ век, открит в дворцовия център в Плиска от доц. Андрей Аладжов се превърна в емблема на националната изложба "Българска археология 2022", в която бяха показани значимите находки от изминалия сезон. „Това е единственият открит у нас владетелски пръстен от ранносредновековната епоха в България и шансът..

публикувано на 31.03.23 в 11:04

Латино карнавал в Шумен

Латино карнавал ще се проведе по централната пешеходна зона в Шумен тази събота, 1 април. Събитието се организира от Салса клуб „Десита“ по повод 15 години от основаването на клуба. В него ще участват около 30 латино танцьори от групите на школата в Шумен, Варна и Добрич. В шествието могат да се включат и граждани. То ще тръгне в 11.30 часа от..

публикувано на 29.03.23 в 10:51
Мира Радева

Любовният роман на Мира Радева

Мира Радева, известна като социолог и коментатор на политическите процеси у нас, продължава да се отдалечава от това си амплоа и да навлиза все по-надълбоко в изкуството. След като вече 7 години изнася спектакли, в които пее френски шансони, миналата година тя издаде и първата си книга, която носи заглавието „Любовен роман“. „Всеки писател..

публикувано на 28.03.23 в 15:40

Кръстю Лафазанов в ролята на злодей

Гоненията срещу евреите по време на Втората световна война стоят във фокуса на най-новото заглавие в афиша на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен. Премиерата на „Шошана“ ще бъде на 20 април, а днес екипът на постановката се срещна с журналисти, за да разкаже за онези грозни времена, които имат връзка със  съвременността ни. В..

публикувано на 27.03.23 в 15:16

На разходка с Мелпомена

Екипът на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ кани шуменци на разходка из постоянната театрална изложба, която е разположена в централното фоайе на сградата на театъра. От 17:00 часа посетителите ще видят оригинални ръкописи на Йовков, стари издания на пиеси, плакати, програми, реквизит и много други неща. Събитието, което е   по повод днешния..

публикувано на 27.03.23 в 11:33