Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отново „Мартенски музикални дни“

Снимка: Община Русе

С премиерата на музиката към балета „Калиопа“ в Русе за 62-и път ще бъде открит Международният фестивал „Мартенски музикални дни“.

Тази вечер публиката за първи път ще чуе как диригентът Емил Табаков е разказал в ноти историята на една от най-вълнуващите градски легенди в дунавския град.

Това е историята на любовта между красавицата Калиопа и реформатора Мидхат паша. Русчук през XIX в. оживява чрез музикалните картини, създадени с изисканото и  сантиментално чувство на композитора Емил Табаков, казва дългогодишният директор на фестивала в Русе Ива Чавдарова. 

Музикалният форум се организира от Община Русе под патронажа на Министерството на културата. В него се включват над 700 участници от 9 страни. Тази година в програмата са предвидени 27 събития. На фестивала „Мартенски музикални дни“ ще се представят 7 оркестрови програми, 11 ансамблови концерта, 2 оперни спектакъла, 1 хоров концерт, 7 съпътстващи събития, 8 дебютиращи в България и в Русе артисти и ансамбли.

На откриването от 19:00 часа в Доходното здание ще присъстват вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на културата Найден Тодоров.

Още за програмата на фестивала може да чуете в интервюто на Миглена Стефанова с Ива Чавдарова.ВИЖТЕ ОЩЕ

Номинации за Наградата на Шумен

Заседание на комисията за "Наградата на Шумен за изкуство и култура" определи окончателните предложения за носители на високото отличие. Татяна Карова получи 9 гласа за стихосбирката си "Високо" за индивидуалната награда в раздела "Литература". Тандемът на писателката Виолета Кънчева и художничката Мария Пеева получи 11 гласа в категорията колективна..

публикувано на 31.03.23 в 17:46
abritus_1

Старт на сезона

Музеят в Разград открива летния сезон с обогатена програма за туристите, съобщиха от културния институт. Официалното откриване в Интерактивния музей в археологическия резерват „Абритус“ е от 13.30 часа. За посетителите ще има настолни игри от Античността и Средновековието, ще могат да се снимат с антично облекло, както и други атракции...

публикувано на 31.03.23 в 11:28

Златен владетелски пръстен в Плиска

Златният пръстен от първата половина на ІХ век, открит в дворцовия център в Плиска от доц. Андрей Аладжов се превърна в емблема на националната изложба "Българска археология 2022", в която бяха показани значимите находки от изминалия сезон. „Това е единственият открит у нас владетелски пръстен от ранносредновековната епоха в България и шансът..

публикувано на 31.03.23 в 11:04

Латино карнавал в Шумен

Латино карнавал ще се проведе по централната пешеходна зона в Шумен тази събота, 1 април. Събитието се организира от Салса клуб „Десита“ по повод 15 години от основаването на клуба. В него ще участват около 30 латино танцьори от групите на школата в Шумен, Варна и Добрич. В шествието могат да се включат и граждани. То ще тръгне в 11.30 часа от..

публикувано на 29.03.23 в 10:51
Мира Радева

Любовният роман на Мира Радева

Мира Радева, известна като социолог и коментатор на политическите процеси у нас, продължава да се отдалечава от това си амплоа и да навлиза все по-надълбоко в изкуството. След като вече 7 години изнася спектакли, в които пее френски шансони, миналата година тя издаде и първата си книга, която носи заглавието „Любовен роман“. „Всеки писател..

публикувано на 28.03.23 в 15:40

Кръстю Лафазанов в ролята на злодей

Гоненията срещу евреите по време на Втората световна война стоят във фокуса на най-новото заглавие в афиша на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен. Премиерата на „Шошана“ ще бъде на 20 април, а днес екипът на постановката се срещна с журналисти, за да разкаже за онези грозни времена, които имат връзка със  съвременността ни. В..

публикувано на 27.03.23 в 15:16

На разходка с Мелпомена

Екипът на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ кани шуменци на разходка из постоянната театрална изложба, която е разположена в централното фоайе на сградата на театъра. От 17:00 часа посетителите ще видят оригинални ръкописи на Йовков, стари издания на пиеси, плакати, програми, реквизит и много други неща. Събитието, което е   по повод днешния..

публикувано на 27.03.23 в 11:33