Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново „Мартенски музикални дни“

Снимка: Община Русе

С премиерата на музиката към балета „Калиопа“ в Русе за 62-и път ще бъде открит Международният фестивал „Мартенски музикални дни“.

Тази вечер публиката за първи път ще чуе как диригентът Емил Табаков е разказал в ноти историята на една от най-вълнуващите градски легенди в дунавския град.

Това е историята на любовта между красавицата Калиопа и реформатора Мидхат паша. Русчук през XIX в. оживява чрез музикалните картини, създадени с изисканото и  сантиментално чувство на композитора Емил Табаков, казва дългогодишният директор на фестивала в Русе Ива Чавдарова. 

Музикалният форум се организира от Община Русе под патронажа на Министерството на културата. В него се включват над 700 участници от 9 страни. Тази година в програмата са предвидени 27 събития. На фестивала „Мартенски музикални дни“ ще се представят 7 оркестрови програми, 11 ансамблови концерта, 2 оперни спектакъла, 1 хоров концерт, 7 съпътстващи събития, 8 дебютиращи в България и в Русе артисти и ансамбли.

На откриването от 19:00 часа в Доходното здание ще присъстват вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на културата Найден Тодоров.

Още за програмата на фестивала може да чуете в интервюто на Миглена Стефанова с Ива Чавдарова.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Драматичен театър

Ирландски хумор на русенска сцена

До „забутания остров“ достига новината, че от Холивуд пристигат да снимат филми за всички хора. Там снимките са шанс да променят островната скука в живота си и да постигнат лесна слава. Така накратко изглежда сюжетът в най-новото заглавие на русенския театър – „Куцльото от забутания остров“. Автор на текста е известният ирландски драматург..

публикувано на 17.04.24 в 14:35

На живо с Мария Донева

Една от най-четените съвременни поетеси идва в Шумен. Мария Донева освен с много красивите, емоционални и силно човешки стихове, е известна и като преводач на детска литература от английски език. Тя е основател и участник в проекта „Джазът пее на български“, в който прави концерти с джаз стандарти с оригинални текстове на български език заедно с..

публикувано на 17.04.24 в 08:48

Чест за диригента Калина Василева

Директорът на Симфониета Шумен Калина Василева получи номинация за Награда от Съюза на българските филмови дейци "Васил Гендов" в категорията "Най-добър композитор" за музиката си към филма „Уроците на Блага“.  Лентата на режисьора Стефан Командарев, която беше снимана почти изцяло в Шумен, получи още 9 номинации в различните категории...

публикувано на 14.04.24 в 09:11

Кошмарът на съвестта

Захарий Стоянов и Стефан Стамболов оживяват в пиесата „Духът на поета“ от Стефан Ценев на Драматичния театър в Русе. Тази вечер е нейната втора премиера, след като първата се случи в Международния ден на театъра в края на март. Постановката на Ивайло Ненов представя драматургичния текст на Цанев. В него в годините след Освобождението,..

публикувано на 12.04.24 в 09:45

Друмевите театрални празници идват

15 спектакъла ще участват в Международния фестивал „Друмеви театрални празници“ в Шумен между 11 и 16 май, съобщиха от Драматично-кукления театър в града.  Селекционер в направлението „Преглед на спектакли“ е театроведът Елена Ангелова. Тази година в категорията се състезаваха 42 постановки по български текстове.  В основната програма публиката..

публикувано на 11.04.24 в 10:49

Петата симфония разтърсва Шумен

Най-известното класическо произведение за всички времена ще звучи на шуменска сцена. Симфониета Шумен и диригентът Любомир Денев-син са подготвили публиката да чуе Петата симфония на Бетовен с известния мотив, който христоматийно е тълкуван като Съдбата, която чука на вратата. По този повод и заглавието на музикалното събитие е..

публикувано на 11.04.24 в 08:36

Импресиите на Тони Райчев

Изложба „Импресии“ на Тони Райчев е експонирана в Художествената галерия „Елена Карамихайлова“ в Шумен.  Роденият през 1943 година в шуменското село Кюлевча художник има зад гърба си над десет самостоятелни изложби. Рисува предимно пейзажи, като повечето от произведенията, които са показани в експозицията „Импресии“, са рисувани върху картон и..

публикувано на 10.04.24 в 15:37