Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Памет за Ангел Кънчев

Снимка: РИМ Русе

151 години от смъртта на един от героите на българското Освобождение Ангел Кънчев отбелязват в Русе.

От 10,30 ч. в пространството до Понтон №5 на брега на Дунав представители на дружество „Традиция“ ще пресъздадат сцена от саможертвата на помощника на Васил Левски, който на 17 март 1872 г. е обграден от османските власти на път за среща с Българския революционен централен комитет в Букурещ. За да не бъде заловен, революционерът слага сам край на живота си, като последните му думи са „Да живей България!“

След възстановката шествие ще се отправи към паметника на Ангел Кънчев на улица „Славянска“, където ще бъдат поднесени венци и цветя. Там ще бъде отслужена и заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България.


По публикацията работи: Десислава Спирдонова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът на торта Гараш събра рекорден брой състезатели

Рекорден брой участници се включиха в двата конкурса на празника на торта Гараш, който се проведе в Русе. Близо 40 любители сладкари се състезаваха днес за „Най-добра нетрадиционна торта Гараш“ и за „Най-добра традиционна торта Гараш“.  Две журита от професионалисти оценяваха десертите, които бяха изложени пред Доходното здание. Победител в конкурса..

публикувано на 14.09.24 в 17:35

Отново награда за Александра Барбова

12-годишната Александра Барбова от Русе спечели наградата за най-малък участник в третото издание на конкурса за непрофесионалисти за изработване на торта Гараш, в категорията за класическа торта Гараш. Александра е миналогодишния носител на специалната награда на кмета на Русе Пенчо Милков. Освен в кулинарията тя е добра и в спорта, вицешампион е по..

публикувано на 14.09.24 в 12:26

Първи випуск от Тараклия

Дипломира се първият випуск на Русенския университет в Тараклия от специалност "Бизнес мениджмънт". Студентите от тази специалност се обучаваха по съвместна програма между Русенския университет и Тараклийския държавен университет. На специална церемония дипломите си получиха 15 студенти, които се дипломираха успешно като бакалаври на..

публикувано на 13.09.24 в 08:51

Среща за родители

Общинското училище за родители ще проведе днес трета среща с русенци, които искат да научат как да подобрят грижата за децата си.  Безплатните лекции започват от 10:00 ч. в зала „Култура“ на ул. „Цариброд“ 3. В тях участват д-р Татяна Итова, неонатолог и Антонина Михнева, старша акушерка в университетската болница „Медика". Д-р Итова ще обясни на..

публикувано на 12.09.24 в 09:01

Проверки за фантомни регистрации

До 16 септември ще стане ясно дали има фрапиращи случаи на регистрации на хора на един и същ адрес за вота на 27 октомври в региона. Това обяви областният управител на Русенска област Драгомир Драганов по време на среща с държавните институции, които обезпечават изборния процес.  По думите му, се очаква ниска избирателна активност, заради което е..

публикувано на 12.09.24 в 08:45

Нов ректор на Русенския университет

Проф. д-р инж. Генчо Попов е временно изпълняващ длъжността ректор на Русенския университет. Той е досегашен зам.-ректор по учебната работа. Назначен е от министъра на на образованието и науката Галин Цоков. Проф. Попов ще управлява висшето училище не повече от шест месеца, като в рамките на този период ще трябва да се проведе частичен избор за..

публикувано на 11.09.24 в 10:03

Среща за изборите

Подготовката за провеждането на извънредните парламентарни избори на 27 октомври ще обсъди днес областният управител на Русе Драгомир Драганов на среща с отговорните ресорни институции, съобщиха от Областната администрация на града.  „Подобна инициатива е от първостепенно значение за осигуряването на честен и прозрачен вот, така че гражданите на..

публикувано на 11.09.24 в 09:12