Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пролетно вдъхновение в Шумен

Снимка: Личен архив/Фейсбук

Шуменското дуо "Con Anima" отново събира почитателите си на концерт, който този път е посветен на най-светлия, животворен и носещ надежда сезон - пролетта.

В залата на музейния комплекс „Панчо Владигеров“ Виктория Стефанова (флейта) и Евридика Вълчева (пиано)  ще изпълнят тематични произведения на композитори от края на XIX и началото на XX в., когато в европейската класическа музика властва романтизмът.

Събитието започва от 16:00 часа на 18 март и носи името „Пролетно вдъхновение“. 

Концертът на дуо "Con Anima" по чудесен начин ще пренесе меломаните в красивото и най-очаквано време от годината.

Още подробности може да чуете от интервюто на Миглена Стефанова с Виктория Стефанова и Евридика Вълчева.
БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Номинации за Наградата на Шумен

Заседание на комисията за "Наградата на Шумен за изкуство и култура" определи окончателните предложения за носители на високото отличие. Татяна Карова получи 9 гласа за стихосбирката си "Високо" за индивидуалната награда в раздела "Литература". Тандемът на писателката Виолета Кънчева и художничката Мария Пеева получи 11 гласа в категорията колективна..

публикувано на 31.03.23 в 17:46
abritus_1

Старт на сезона

Музеят в Разград открива летния сезон с обогатена програма за туристите, съобщиха от културния институт. Официалното откриване в Интерактивния музей в археологическия резерват „Абритус“ е от 13.30 часа. За посетителите ще има настолни игри от Античността и Средновековието, ще могат да се снимат с антично облекло, както и други атракции...

публикувано на 31.03.23 в 11:28

Златен владетелски пръстен в Плиска

Златният пръстен от първата половина на ІХ век, открит в дворцовия център в Плиска от доц. Андрей Аладжов се превърна в емблема на националната изложба "Българска археология 2022", в която бяха показани значимите находки от изминалия сезон. „Това е единственият открит у нас владетелски пръстен от ранносредновековната епоха в България и шансът..

публикувано на 31.03.23 в 11:04

Латино карнавал в Шумен

Латино карнавал ще се проведе по централната пешеходна зона в Шумен тази събота, 1 април. Събитието се организира от Салса клуб „Десита“ по повод 15 години от основаването на клуба. В него ще участват около 30 латино танцьори от групите на школата в Шумен, Варна и Добрич. В шествието могат да се включат и граждани. То ще тръгне в 11.30 часа от..

публикувано на 29.03.23 в 10:51
Мира Радева

Любовният роман на Мира Радева

Мира Радева, известна като социолог и коментатор на политическите процеси у нас, продължава да се отдалечава от това си амплоа и да навлиза все по-надълбоко в изкуството. След като вече 7 години изнася спектакли, в които пее френски шансони, миналата година тя издаде и първата си книга, която носи заглавието „Любовен роман“. „Всеки писател..

публикувано на 28.03.23 в 15:40

Кръстю Лафазанов в ролята на злодей

Гоненията срещу евреите по време на Втората световна война стоят във фокуса на най-новото заглавие в афиша на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен. Премиерата на „Шошана“ ще бъде на 20 април, а днес екипът на постановката се срещна с журналисти, за да разкаже за онези грозни времена, които имат връзка със  съвременността ни. В..

публикувано на 27.03.23 в 15:16

На разходка с Мелпомена

Екипът на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ кани шуменци на разходка из постоянната театрална изложба, която е разположена в централното фоайе на сградата на театъра. От 17:00 часа посетителите ще видят оригинални ръкописи на Йовков, стари издания на пиеси, плакати, програми, реквизит и много други неща. Събитието, което е   по повод днешния..

публикувано на 27.03.23 в 11:33