Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Финансиране на Филхармонията

Снимка: БГНЕС

С постановление на Министерския съвет Разградската филхармония ще получи самостоятелно финансиране, съобщи министърът на културата Найден Тодоров в отговор на отвореното писмо на музикантите от оркестъра, изпратено му миналата седмица. 

Официално оркестърът и театралната трупа ще останат в обща административна структура, но Филхармонията ще има самостоятелен стандарт за финансиране. Такова решение е намерил министърът на културата Найден Тодоров на проблемите, които от лятото на миналата година застрашават съществуването на Разградската филхармония. 
В отворено писмо музикантите описаха ситуацията, поискаха помощ от страна на министерството и вече я получават.
"Това е един от най-старите оркестри в България, това е оркестър-памет на България и не можем да позволим той да загине. В Устройствения правилник на Разградския театър стои филхармонията "Димитър Ненов". Специално отворих да прочета концепцията на директорката. И там стои филхармонията "Димитър Ненов", тоест тя не може да предприема действия, които са срещу този оркестър", каза министърът.
Според министър Тодоров, при негативно развитие на събитията за оркестъра ще се помисли за смяна на ръководството на Театрално-музикалния център в Разград.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Номинации за Наградата на Шумен

Заседание на комисията за "Наградата на Шумен за изкуство и култура" определи окончателните предложения за носители на високото отличие. Татяна Карова получи 9 гласа за стихосбирката си "Високо" за индивидуалната награда в раздела "Литература". Тандемът на писателката Виолета Кънчева и художничката Мария Пеева получи 11 гласа в категорията колективна..

публикувано на 31.03.23 в 17:46
abritus_1

Старт на сезона

Музеят в Разград открива летния сезон с обогатена програма за туристите, съобщиха от културния институт. Официалното откриване в Интерактивния музей в археологическия резерват „Абритус“ е от 13.30 часа. За посетителите ще има настолни игри от Античността и Средновековието, ще могат да се снимат с антично облекло, както и други атракции...

публикувано на 31.03.23 в 11:28

Златен владетелски пръстен в Плиска

Златният пръстен от първата половина на ІХ век, открит в дворцовия център в Плиска от доц. Андрей Аладжов се превърна в емблема на националната изложба "Българска археология 2022", в която бяха показани значимите находки от изминалия сезон. „Това е единственият открит у нас владетелски пръстен от ранносредновековната епоха в България и шансът..

публикувано на 31.03.23 в 11:04

Латино карнавал в Шумен

Латино карнавал ще се проведе по централната пешеходна зона в Шумен тази събота, 1 април. Събитието се организира от Салса клуб „Десита“ по повод 15 години от основаването на клуба. В него ще участват около 30 латино танцьори от групите на школата в Шумен, Варна и Добрич. В шествието могат да се включат и граждани. То ще тръгне в 11.30 часа от..

публикувано на 29.03.23 в 10:51
Мира Радева

Любовният роман на Мира Радева

Мира Радева, известна като социолог и коментатор на политическите процеси у нас, продължава да се отдалечава от това си амплоа и да навлиза все по-надълбоко в изкуството. След като вече 7 години изнася спектакли, в които пее френски шансони, миналата година тя издаде и първата си книга, която носи заглавието „Любовен роман“. „Всеки писател..

публикувано на 28.03.23 в 15:40

Кръстю Лафазанов в ролята на злодей

Гоненията срещу евреите по време на Втората световна война стоят във фокуса на най-новото заглавие в афиша на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен. Премиерата на „Шошана“ ще бъде на 20 април, а днес екипът на постановката се срещна с журналисти, за да разкаже за онези грозни времена, които имат връзка със  съвременността ни. В..

публикувано на 27.03.23 в 15:16

На разходка с Мелпомена

Екипът на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ кани шуменци на разходка из постоянната театрална изложба, която е разположена в централното фоайе на сградата на театъра. От 17:00 часа посетителите ще видят оригинални ръкописи на Йовков, стари издания на пиеси, плакати, програми, реквизит и много други неща. Събитието, което е   по повод днешния..

публикувано на 27.03.23 в 11:33