Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Белгия дойде в Садина

4
Снимка: Личен архив/ село Садина

Все по-често младите българи се завръщат да живеят в поповското село  Садина. Желаещи, избрали спокойствието и здравословния начин на живот не са малко.

От около 10 години се наблюдава и ръст на чужденците, които искат да купят къщи в селото.

Едно семейство от Белгия вече развива своят бизнес в ресторантьорството и търговията много успешно. Те предлагат традиционна белгийска кухня, приготвена с типични продукти от тяхната страна.

Защо селото е все по-предпочитано от млади хора и чужденци чуйте разговора на Деница Колева с кмета на селото Хриска Тодорова.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Модерните калайджии

Малцината, които пазят чергарската традиция у нас са ромите - калайджии. В България чергарството е сезонно, но все по-рядко могат да се видят каруците, фургоните или караваните им. Този начин на живот им позволява занаятът – калайдисването на съдове от мед, стомана или медни смеси. Както самите те казват обаче, алпаката и тефлона убиха..

публикувано на 24.09.23 в 11:51

Танцът на восъка в изложба

Да рисуваш с помощта на ютия и восък и вместо четка да използваш каучукови инструменти, дори пистолет с горещ въздух - художничката теодора Николова от Исперих е овладяла тази живописна техника. Изкуството на рисуване с восък се нарича енкаустика и е познато още в древен Египет. Преди дни Теодора Николова подреди свои картини восъчна живопис в салона..

публикувано на 21.09.23 в 12:46

Детска градина за специални деца

Две предучилищни групи разкрива от тази учебна година Центърът за специална образователна подкрепа (ЦСОП) в Шумен. Иновативната практика се въвежда за първи път за деца с увреждания и е във връзка със задължителното обучение на 4-годишните деца.   Директорът и специалистите от Центъра подготвят и разкриването на STEM център. Към момента в..

публикувано на 21.09.23 в 08:33

Апатия преди изборите

Апатично е обществото към местните избори. Изводът направи социологът Евелина Славкова от Изследователски център „Тренд“. Според нея, местните избори са от най-голямо значение за гражданите.  Националната политика ще повлияе на избора на гласоподавателите, смята още Славкова. Традицията партиите да представят кандидатите за кметове и общински съветници..

публикувано на 20.09.23 в 15:42

Какво искат шуменци от новия кмет?

Вода, транспорт и инфраструктура са най-наболелите проблеми на Шумен. Това казаха граждани в анкета на Радио Шумен. Дни преди старта на кампанията за местни избори част от имената на кандидатите за кмет на общината вече са известни. Има обаче политически формации, които отлагат обявяването на имената. Тоест - има игра, но играчите още не са..

публикувано на 20.09.23 в 13:29

Плодове вместо дюнери

Парче пица, дюнер, пикантни крилца или хот-дог илюстрират културата на бързото хранене, която през последните години е заляла света. Тя обаче има своята цена. Забързаното ежедневие кара често децата да посягат към бързо приготвени, пържени храни, които ги отвеждат на 5-то място в класацията по затлъстяване в страните от Европа. Със..

публикувано на 19.09.23 в 08:31

Съветници за мандата

Последното заседание на Общинския съвет във Шумен за този мандат ще бъде на 28 септември. Това стана ясно на заседанието на Консултативния съвет днес.  В дневния ред са включени 33 точки, сред които 4 питания на общински съветници към общинската администрация. Последната сесия за този мандат на Общинския съвет ще започне в 9:00 часа другия четвъртък в..

публикувано на 18.09.23 в 15:57