От 2022 година вече може да се влагат в храните продукти от насекомите – на ларвата на малкия мрачник, одобрени от Европейския съюз. Насекомите, предназначени за човешка консумация, попадат в обхвата на Регламент (ЕС) 2015/2283 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година относно новите храни. Те са вписани в списъка на Европейския съюз на новите храни, който може да бъде видян в приложението на Регламент за изпълнение (ЕС) 2017/2470 на Комисията от 20 декември 2017 година за изготвяне на списъка на Съюза на новите храни.
В края на такива и сходни публикации е внушено как веществото хитин, съдържащо се в добавката за храна, може да нанесе вреди върху човешкото здраве и дори и да предизвика заболяване от рак.
Безопасен ли е хитинът и какво представлява той?
За да отговори на този въпрос, нашият екип се обърна към експерт - проф. Николай Начев, преподавател по етология и еволюционна морфология в катедра "Биология" на Факултета по природни науки към Шуменски университет "Епископ Константин Преславски".
ХИТИНЪТ е тип белтък, който се съдържа най-много във външния слой на членестоногите. Това означава, че хитин има не само в насекомите, но и в голяма част от морските дарове, които се консумират често, без това да е довело до тежки странични ефекти, които да са директно следствие от наличието на хитин.
По думите на проф. Начев той няма никаква хранителна стойност и ако се погълне ще бъде изхвърлен през храносмилателния тракт, защото в човешкият организъм няма ензими, които да го разградят. Хитинът би могъл единствено да раздразни червата, защото тази маса не би могла да бъде добре смляна. Има и научни статии, в които се говори за възможни алергични реакции, но те са прекалено малко на този етап, казва още проф. Начев.
Насекомите са в диетата на хората на много места по света, основно тропически райони. За един тунизиец или индус, както и в Мароко, яденето на насекоми сигурно ще предизвика отделяне на стомашен сок. Те са свикнали с този тип храна от деца.
По думите на проф. Начев, за да бъде разрешена употребата на насекоми в различни храни, е нужно провеждането на изследвания, които ще отнемат години. Хитинът ще бъде изолиран, а в храните ще бъдат влагани единствено протеинът от насекомите.
Цялото интервю с проф. Николай Начев може да чуете в звуковия файл:Твърдението, че хитинът от насекомите на прах предизвикват развитието на рак и други заболявания е НЕВЯРНО. Насекоми, в чийто екзоскелетна обвивка се съдържа хитин, се използват за храна в много държави, които ги приготвят по различни начини. Въпреки че той няма хранителна стойност, хитинът се отделя през храносмилателният тракт.
------------------
Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).
Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck
Предпазливи политически действия вижда в преговорите за правителство между ГЕРБ и Демократична България социологът Яница Петкова от социологическа агенция „Мяра“. Това обаче е предпоследно, тъй като разговорите за редовен кабинет още се водят, уточни Петкова. Социологът Яница Петкова смята, че разцепление в коалицията ПП-ДБ няма, въпреки че..
Броени дни преди Нова година попитахме децата от Детска градина „Пролет“ в Нови пазар как запомниха 2024, как според тях изглеждат новата и старата година, както ще поискат малчуганите от кмета, след като го сурвакат. Оказа се, че малките момичета и момчета искат играчки, въртележки, дори цял надуваем замък на центъра на Нови пазар...
При пожар у дома най-важно е да не изпадате в паника. Освен това, да си припомните, че всеки има течност срещу огъня в кухнята. Ако нямате пожарогасител, оцетът върши работа. Разбира се, всичко това, ако стихията не е мащабна и докато дойдат професионалистите . А най-добре е да спазвате няколко съвета за безопасност, особено по време на отоплителния..
В „Коледната елха на националностите“ в Унгария се включиха учениците от Българското училище за роден език в Будапеща. В Унгария българите са една от 13-те признати националности, чрез специален закон от 1991 година, разказа директорът на училището Ваня Которова. Те са признати, защото имат присъствие над 100 години, но и съществен принос към..
Дните на годината могат да се отброяват и в сантиметри. Поне така е в семейството на 6–годишния Тодор Ангелов от Шумен. Защото Тошко е роден със синдрома на Силвър – Ръсел и има нужда от непрекъсната терапия, за да може да расте, разказа майка му Татяна Трифонова. „Той не расте достатъчно и не е колкото връстниците си. Започнахме лечение преди..
Възпитаниците на Първо ОУ „Христо Ботев“ в Търговище се подготвят за творческо предизвикателство – ръководството на училището им се доверява да изрисуват коридорите на първия етаж. Всички букви от азбуката и любими приказни герои ще оживеят по стените, планира един от художниците - шестокласникът Кристиян Радев. Каузата за художествено..
Защо още живеем в Австралия? Това е въпросът, чийто отговор променя изцяло живота на Джеф Байлс и той тръгва към България и шуменското село Александрово. Там заедно със съпругата си Красимира създават ставащата все по-популярна „Синя пекарна“, в която освен, че меси вкусен и дъхав хляб, предлагат и нейните красиво приготвени сладкиши...