Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блокада на ферибота

Снимка: Незабравка Кирова

100 селскостопански машини и около 300 души блокираха движението на тежкотоварни камиони в района на фериботния комплекс Силистра – Кълъраш и намиращите се в близост до него пристанища, където се разтоварва зърно от Украйна.

Към протестиращите от Силистренска област се присъединиха и техни колеги от Разград, Търговище и Попово.

Участниците в протеста искат държавата да гласува против регламента, който позволява безмитен внос на земеделска продукция от Украйна, заяви Даниела Димитрова, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите от Крайдунавска Добруджа.

"Поставени сме пред изключително тежки условия, които да издържаме. Конкурентоспособността ни е нула. Искаме да спрем украинския внос. Ние произвеждаме продукция, която е със стандартите на Европа, които правят нашата цена висока. От друга страна ние сме изправени пред пролетна сеитба, която не можем да обезпечим. Не можем да реализираме никаква продукция, жътвата предстои", каза тя.

Ако зърнопроизводителите не вземат мерки, ще стигнат до нашето ниво, да сме неглижирани от държавата в последните 8 години, предупреди Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз.

"В момента нашите фабрики са запълнени със замразени плодове, които не могат да се продадат. Имаме малини, имаме череши – с голям тонаж, защото европейските преработватели си закупиха суровината от Украйна", посочи тя.

Дадена бе заявка на 7 април местните земеделци да подкрепят с присъствие протеста на колегите си в Румъния.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Харманли, 18 юли 2024 г.

Пожарите на фокус

Работна среща във връзка с пожароопасната обстановка в страната и в област Силистра се проведе в областната администрация. В нея участваха представители на Областната дирекция на МВР, Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Областната дирекция „Земеделие“, Регионалното пътно управление и Регионалната дирекция по..

публикувано на 22.07.24 в 14:16

Газова бутилка пламна

Четири сгради са спасени при пожар в село Бистра, съобщават от силистренската полиция. Пожарът лумнал на 19 юли рано сутринта. Загасен е от екип на РСПБЗН-Силистра и доброволното формирование на Алфатар. Неизправна газова бутилка причинила произшествието, при което са унищожени 100 кв. м покривна конструкция и имущество.

публикувано на 22.07.24 в 10:38

Жена пострада на пътя

73-годишна жена е пострадала при пътнотранспортно произшествие, съобщават от силистренската полиция. Инцидентът е станал на 19 юли около 19:00 часа по ул. „Васил Левски“ в Дулово. Жената пресичала платното, когато била ударена от лек автомобил „Киа“, при което получила фрактура на лявата ръка.  Водачката на автомобила напуснала местопроизшествието,..

публикувано на 22.07.24 в 09:58

Инвестиции в училищния спорт

Три проекта за подобряване на образователната инфраструктура се реализират в момента в Главиница, информират от Общината. С малко над 345 000 лева се прави основен ремонт на физкултурния салон в Средното училище „Васил Левски“. В двора на учебното заведение се изграждат и две площадки – за тенис на корт и комбинирана за волейбол и баскетбол. За..

публикувано на 21.07.24 в 16:16

Гости от Олтеница

Делегация от румънския град Олтеница беше на посещение днес в Тутракан. Гостите, водени от новоизбрания кмет на Олтеница Михайца Бещея, бяха посрещнати от кмета на община Тутракан д-р Димитър Стефанов. Поводът за срещата бе фериботна връзка между Тутракан и Олтеница. Тази многогодишна мечта е на път да бъде осъществена. От румънска страна..

публикувано на 19.07.24 в 15:19
Община Главиница

Нов асфалт в Главиница

Близо година, след като жители на Главиница изпратиха подписка до Агенция „Пътна инфраструктура“ за ремонт на републикански пътища, които минават през града, започнаха и строителните дейности. Това съобщават от общинската администрация. Асфалтират се над 1200 метра от улица „Георги Раковски“, около 1000 метра от улица „Витоша“ и 860 метра от улица..

публикувано на 19.07.24 в 11:32

Памет за Дякона

187 години от рождението на Васил Левски бяха отбелязани в Силистра пред паметника на Апостола на свободата. На караул бяха членове от клуба на младите възрожденци при ПМГ „Св. Климент Охридски“.  Песен в негова чест представи трио "Елмина". Венци и цветя поднесоха представители на институции, културни и образователни звена и..

публикувано на 18.07.24 в 13:21