Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 милиона за нови гори

Директорът на Североизточното държавно предприятие инж. Ради Иванов - в средата
Снимка: Радио Шумен

По екопроект на стойност над 11 250 000 лева работи Северозточното държавно предприятие. Целта е подобряване на природозащитното състояние на горски територии в областите Шумен, Търговище, Варна и Добрич. Безвъзмездното финансиране е осигурено по оперативната програма „Околна среда“, а средствата трябва да бъдат усвоени до края на тази календарна година. Основна част от дейностите са насочени към залесяване и създаване на нови гори, каза директорът на Североизточното държавно предприятие инж. Ради Иванов. 

"Ще бъдат залесени нови насаждения на площ от 1159 декара, като част от тези насаждения ще бъдат за възстановяване на увредените и изсъхналите горски пояси в Добруджа. Ще бъдат произведени голямо количество фиданки. Предвидени са около 600 000 тази есен да бъдат използвани за залесяване по програмата", посочи той. 

По проекта ще бъдат закупени 18 горски трактора за всички териториални поделения към Североизточното държавно предприятие, ще бъдат наети и работници, които да извършват част от дейностите по почистване и залесяване. Ще бъдат издадени 10 000 детски книжки за гората, които ще бъдат раздавани безплатно. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възстановено движение

Възстановено е движението по пътя Шумен - Карнобат в района на село Веселиново. Това съобщават от шуменската полиция. Рано тази сутрин в този участък джип се блъсна в товарен автомобил. Шофьорът на джипа загина на място, а спътникът му беше откаран в тежко състояние в шуменската болница. От полицията призовават водачите да се движат с повишено..

публикувано на 06.08.24 в 15:57

Мерят кръвно и захар на село

Мобилен екип от медицински и социални работници обхожда по график селата от община Шумен. Посещенията ще бъдат през всяка първа и трета седмица от месеца по график.  Първи днес бяха жителите на най-близкото до Шумен село Лозево. Предварително обявеният час бе 8.30. С час закъснение заради проблеми с колата пристигна и очакваният екип от медицинска..

публикувано на 06.08.24 в 13:30

Нов асфалт за "Еверест"

С десетки сигнали за проблеми с чистотата, дупки в асфалта, неработещо осветление и липсващи тротоари жителите на квартал „Еверест“ посрещнаха кмета на община Шумен проф. Христо Христов. Той посети квартала със заместниците си Даниела Русева и Лиляна Гайдаржиева. Ръководителите в администрацията обявиха на хората в квартала, че ще бъде ремонтирана..

публикувано на 06.08.24 в 13:10

Промяна в движението

Временна организация на движението се въвежда днес - 6 август, за времето след 13:30 часа на АМ „Хемус“ на територията на община Нови пазар. Причината е свързване на пилотни въжета за реконструкция на електропровод. Това съобщават от шуменската полиция. Оттам призовават водачите на МПС да се движат в посочения участък с повишено внимание, да спазват..

публикувано на 06.08.24 в 12:23
Снимката е илюстративна

Стърнище пламна в Преселка

Четири сгради са спасени от пламъците, съобщават от шуменската полиция. Вчера късно вечерта е получен сигнал, че гори стърнище в землището на село Преселка. На място са изпратени два екипа на пожарната в Нови пазар. При пристигане на място огнеборците установили, че пожарът приближава към селото и на помощ са изпратени още два екипа от Шумен.  След..

публикувано на 06.08.24 в 11:14

Насилник преспа в ареста

53-годишен шуменец е задържан в полицейския арест за домашно насилие. Това съобщават от шуменската полиция. 40-годишната му съпруга сигнализирала вчера, че на 4 август към полунощ в дома им в Шумен той й нанесъл удари по тялото. След побоя избягал от жилището. Два часа след подаване на сигнала мъжът е установен. Задържан е за срок до 24 часа в..

публикувано на 06.08.24 в 11:02

Пожарната в Шумен на крак

Техническа неизправност във вентилатор към аспирацията на дюнерджийницата в Сити Център в Шумен стана причина три пожарни автомобила да се отзоват на сигнал тази сутрин. Това видя репортер на Радио Шумен. Инцидентът за щастие се размина с минимални материални щети. Пожарникарите са отстранили повредата за минути. Пострадали хора няма. Взети са..

публикувано на 06.08.24 в 09:00