Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 400 полицаи охраняват изборите

Снимка: БГНЕС

Над 400 служители на МВР ще се грижат в област Шумен за опазването на обществения ред и гарантиране на правото на вот на гражданите. Повече от 300 са служителите, които ще осигуряват охраната на изборните секции, обществения ред, реагирането на сигнали, охраната на изборните материали и пожарната безопасност до края на изборния ден на 2 април. Освен охраната в секциите на разположение в областната дирекция в Шумен са мобилни групи. Те ще следят за спокойствието на гражданите и за недопускане на нарушаване на обществения ред. Ще реагират и на подадени сигнали при нарушения на Изборния кодекс. Във всяка група са включени разследващи полицаи, служители на охранителна полиция и криминалисти.

Служители на сектор “Български документи за самоличност” към Областната  дирекция на МВР- Шумен ще окажат съдействие на граждани, които искат да гласуват, но са загубили, повредили или личните им документи са с изтекъл срок или откраднати. Те ще имат възможност да подадат заявления и да получат удостоверение, което служи само и единствено да упражнят правото си на глас. Гражданите трябва лично да подадат искане в полицията до 17.00 ч. днес и на 02 април – неделя от 08.30 ч. до 19.00 ч.


По публикацията работи: Айше Лятиф

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Случай на коклюш и в Шумен

35-годишен мъж от Шумен е диагностициран с коклюш, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Той бил с грипоподобни симптоми и първоначално бил лекуван в домашни условия, впоследствие е приет за лечение в болница. Мъжът и семейството му са с редовен имунизационен статус. От РЗИ – Шумен са издирили контактните на мъжа, направени са им изследвания,..

публикувано на 26.04.24 в 09:47
Община Шумен

Консултации при кмета

Консултациите за състава на секционните избирателни комисии в община Шумен за изборите на 9 юни за членове на Европейски парламент и за Народно събрание ще бъдат на 30 април (вторник) от 10 ч. в зала 363 на Община Шумен. Това съобщават от администрацията. Кметът проф. Христо Христов е изпратил покана за участие до парламентарно представените партии и..

публикувано на 26.04.24 в 09:21
Проф. Христо Христов - кмет на Шумен

Не издържат на темпото на кмета

На какво се дължи хаосът с напускащи кадри от екипа на кмета на Шумен проф. Христо Христов? Това попита общинският съветник Петър Петров от ПП „Общество за нова България“.  По време на днешната сесия на Общинския съвет Петров припомни, че пръв от екипа на Христов си тръгна медийният му консултант Камен Андонов, а след това си отиде зам.-кметът по..

публикувано на 25.04.24 в 14:48

Злато за незрящи шахматисти

Със злато се завърна шуменският Спортен клуб "Светлина" от Националния турнир по шахмат за незрящи, който се проведе в Дряново.  Тимът спечели отборната купа.  В индивидуалната надпревара  Феим Якуб завоюва златен медал .  Спортното събитие беше посветено на 148-мата годишнина от Априлската епопея

публикувано на 25.04.24 в 14:02

Пръскат против кърлежи

Обработката на тревните площи в Шумен срещу кърлежи започва от тази неделя от входа и алеите на парк „Кьошковете“, съобщават от общинската администрация.  Последователно ще бъдат третирани районите на Природния парк „Шуменско плато“ около Стария град, заслоните, поляните край паметника „Създатели на българската държава“ и стъпалата към него.  Пръскането..

публикувано на 25.04.24 в 13:18

Доживотен затвор за убийство

Доживотен затвор за мъж, убил жената, с която съжителства. Тази присъда на Шуменския окръжен съд беше потвърдена и от Варненския апелативен съд, съобщават от там.  Трагедията е станала през ноември 2022 г. в село Черноглавци. Според съдебния състав, деянието е извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, проявена от Адил А., като..

публикувано на 25.04.24 в 12:51

Присъдиха почетните отличия на Шумен

Общинският съвет в Шумен удостои акад. Дамян Дамянов с награда Почетен знак „Ключ на град Шумен“.  Решението беше взето след прегласуване с 22 гласа „за“ и трима "въздържал се".  Съветниците решиха и н ай- високото почетно отличие на Община Шумен да получи и  Александър Узунов, дългогодишен кмет на Шумен.  Посмъртно на шуменския журналист Красимир..

публикувано на 25.04.24 в 12:37