Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново блокада на границата

Снимка: Незабравка Кирова, БНР

Зърнопроизводители организираха отново протест край граничния контролно-пропускателен пункт "Дунав мост" при Русе, като блокираха със земеделски машини движението в района.

Силно влошената конкурентоспособност на българската стока заради либерализираната търговия със селскостопански стоки с Украйна за пореден път стана причина за протеста на зърнопроизводителите. Те блокираха с машини района около граничния пункт "Дунав мост" и заявиха, че настояват за отмяна на регламента на Европейския съюз за безмитен внос на земеделска продукция от Украйна.

Днес протестът бе израз и на солидарност с колегите им от Румъния, които имат същите проблеми.

"Не може държавите от източната част на Европа да понасят целия удар от вноса на украинско зърно", каза Милен Коев, председател на Районния съюз на фермерите "Дунавско зърно", а Костадин Костадинов, член на Националната асоциация на зърнопроизводителите и бивш неин председател, допълни, че слънчогледът, който е излязъл от Украйна, е влязъл в България, а местният, европейски слънчоглед, който е с гаранция за качество, стои по складовете.

Движението на товарни автомобили в посока Румъния през Русе ще бъде затруднено през целия ден.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Колекция в изложба

Филателната изложба „България - събития, традиции и личности“ е подредена в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе.  Експонатите са от колекцията на русенеца Петър Михайлов, който ги е събирал в продължение на половин век. Показани са оригинални пощенски пликове, картички и марки, свързани със съкровищата, открити по българските земи, с..

публикувано на 23.05.24 в 10:05

Църквата със социални услуги

В Русе се провежда двудневен семинар „Социална свързаност и подкрепа“, който има за цел да повиши информираността относно социалните услуги и предоставянето им от страна на Българската православна църква. Събитието се провежда в конферентната зала на хотел „Дунав“. Началото във втория ден на семинара ще бъде дадено малко след 14:30 часа.   Участие ще..

публикувано на 23.05.24 в 08:44
РИОСВ Русе

250 000 лева за неприятни миризми

Оператор с комплексно разрешително в Русе е глобен с 250 000 лв. за разпространение на миризми. Това съобщиха от екоинспекцията в дунавския град.   Нарушението е установено на 9 април, когато за 4 часа в инспекцията са постъпили над 43 сигнала от кварталите „Възраждане“, „Здравец“ и централна градска част на Русе за миризма на „изгорял бакелит“...

публикувано на 23.05.24 в 08:26

Ремонтът на Дунав мост започва

През юли ще започне ремонтът на Дунав мост при Русе, като движението по съоръжението ще се извършва само в една лента в продължение на две години. Това стана ясно днес след среща между институциите, ангажирани с ремонта.  Общата стойност на дейностите е 44 милиона лева, осигурени от държавния бюджет.  Всички превозвачи и туристи,..

публикувано на 22.05.24 в 15:54

Престижна номинация за лекар

Номинация за наградата Тhe Spirit of Excellence получи началникът на отделението по нeрвни болести в УМБАЛ „Медика Русе“ д-р Росица Кръстева. Сертификатът ѝ за номинация беше връчен на церемония в Базел, Швейцария, по време на 10-тия Европейски конгрес по инсулт, който се проведе от 15 до 17 май.  Четиринайсет лекари и екипи от различни..

публикувано на 22.05.24 в 14:11

Симулация на Дунав

Симулация на сблъсък на два кораба и реакция при нефтен разлив по река Дунав се проведе тази сутрин в акваторията на Русе. Това е част от съвместното учение на институциите за аварийни действия "Дунав 2024".  Според сценария - на речен километър 496 по Дунав се сблъскват при разминаване единичен моторен кораб и моторен кораб, тласкащ..

публикувано на 22.05.24 в 12:38

Двама вилнеят в Спешното

Пореден случай на агресия срещу медици е имало във Ветово, област Русе, съобщава БНТ.  Двама мъже обиждали и ругали медици от Центъра за спешна медицинска помощ в града. Мъжете отишли в спешния кабинет, където се оплакали, че ги е нападнал кон. Дежурният екип ги прегледал. След това пациентите поискали да бъдат транспортирани до болница, но..

публикувано на 22.05.24 в 11:59