Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пунктове за опасни и едрогабаритни отпадъци

Снимка: sofia.bg

Мобилният пункт за пиремане на опасни отпадъци на Община Шумен днес преди обяд ще бъде в кв. "Дивдядово". В 9:00 ч. той ще бъде разположен на площад „Тончо Жечев“ (Хорището). По обяд в 12:00 ч. пункът за опасни отпадъци ще бъде в с. Мараш, а в 14:00 ч. – в с. Салманово. В него се приемат лекарства с изтекъл срок на годност, живак и живачни термометри, бояджийски материали, домакински препарати и химикали, киселини, разтворители, основи, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, батерии и акумулатори, препарати за растителна защита и др.

Община Русе започна безплатно извозване на едрогабаритни отпадъци от домакинствата. Тя ще се провежда поетапно в кварталите и ще подпомогне домакинствата при пролетното почистване. До 15:00 часа всеки ден гражданите могат да оставят до контейнерите за смет своите ненужни вещи и едрогабаритни отпадъци, като килими, матраци, мебели и плоскости, така че да не се възпрепятства движението на пешеходци и автомобили. Кампанията ще се проведе по график. Тази седмиц тя ще бъде в русенския квартал Здравец. Излязло от употреба електрическо оборудване се събира от мобилен екип след заявка по телефона.


По публикацията работи: Антоний Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мюсюлманите празнуват

Свещеният за мюсюлманите празник Курбан байрам започва днес след молитва във всички джамии. Това е един от двата най-големи празника в исляма и е свързан с принасянето в жертва на животни, откъдето идва и името му.  По-заможните хора колят коч или теле и раздават курбан на нуждаещите се за здраве и берекет.  Поздравленията в семействата и между..

публикувано на 16.06.24 в 07:49

"Совите" отново се събраха

Повече от 40 души от цяла Североизточна България се събраха в Шумен на поредната традиционна среща на слушателите на  „Денят на совите“.  Тази сбирка бе последната преди лятната ваканция на предаването. Слушателите за пореден път казаха, че от „Денят на совите“ получават информация и възможност да общуват, да споделят тревоги и щастливи моменти...

публикувано на 15.06.24 в 13:11

Мюсюлманите отбелязват Арифе

Мюсюлманите честват деня Арифе - подготовка за Курбан байрам, който е единият от двата най-големи празника в исляма. Отличава се с това, че се колят животни, които се принасят в жертва за здраве и благополучие. Свещеният празник, започва в неделя сутринта след празнична молитва в джамията, последван от проповед на имама, който припомня..

публикувано на 15.06.24 в 10:43

Слънчево и ветровито

Между 13° и 17° бяха температурите в 6:00 ч. тази сутрин в региона. В Шумен са измерени 16°, атмосферното налягане е 987 хектопаскала, а относителната влажност на въздуха - 75%. Днес времето ще е слънчево, като по-значителни временни увеличения на облачността ще има над Североизточна България. Ще духа слаб до умерен, в сутрешните часове..

публикувано на 15.06.24 в 07:33

Ясни са новите депутати от Североизтока

Централната избирателна комисия обяви с решение от тази вечер депутатите, избрани за следващия парламент.  Преди това ЦИК прие заявленията на народните представители, избрани в два многомандатни района. Шуменска област има шест мандата и в 50-ото Народно събрание. Бившият кмет на община Шумен Любомир Христов, водач на листата на   ГЕРБ –..

публикувано на 14.06.24 в 21:31

Кои ще са новите депутати на Североизтока?

Двама народни представители ще има „Движението за права и свободи“ от Шуменско в 50-ото Народно събрание. Водач на листата е Айсел Руфад (областен председател на ДПС-Шумен), следвана от досегашния депутат Хамид Хамид.  По един народен представител ще имат партиите ГЕРБ-СДС, „Възраждане“, коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ и..

публикувано на 14.06.24 в 11:46

Депутати избират райони

Двама кандидати за народни представители трябва да решат дали да влязат в 50-ото Народно събрание с мандат от Шуменско или от друг район, в който също са участвали в листа. Това са академик Николай Денков от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ и Борислав Гуцанов от “БСП за България”. Акад. Денков е кандидат и от Бургас, а..

публикувано на 14.06.24 в 10:20