Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпети петък е

2
Снимка: Дарина Григорова

Днес е Разпети петък – денят, в който Божият син Иисус Христос е разпнат на кръста.

На Велики петък през деня не се служи Света литургия, защото в този ден Господ е принесъл себе си в жертва, а се извършват Царските часове.

На вечерня в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му. Изнася се плащаницата – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Миряните минават под плащаницата, за да се помолят за здраве и благоденствие.

На този ден от Страстната седмица постът е особено строг – нито се яде, нито се пие. На Велики петък не се подхваща каквато и да е работа.

По публикацията работи: Десислава Спирдонова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Временно няма да издават визи

Министерството на външните работи (МВнР) няма да приема заявления за визи и за български документи за самоличност – паспорт и лична карта от 9 до 18 август. Това съобщиха от министерството.  Причината е изпълнение на проект, съгласуван с всички институции в България и Европейския съюз, с който ще се въведе нова версия на Национална визова..

публикувано на 02.08.24 в 12:21
Снимката е илюстративна

Водни проекти в три общини

Нови 74 споразумения с 32 общини за изпълнение на инфраструктурни проекти подписа министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. 21 от споразуменията са за ВиК обекти, а сред общините са Тутракан, Велики Преслав и Смядово.  Стойността на проектите е 127 милиона лева, като вече са направени междинни авансови плащания...

публикувано на 02.08.24 в 12:12

Слънце и жега

Днес ще e слънчево, във вътрешността горещо. Вятърът ще е слаб от юг-югозапад, следобед по крайбрежието до умерен от югоизток. Максималните температури ще са между 33° и 38°, по Черноморието 28°-31°, за Шумен около 35°. Вълнение на морето 2 бала, следобед на север 2-3. Температура на морската вода 27°- 28°.

публикувано на 02.08.24 в 07:08

Без ток днес

Разград Днес от 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в с. Дряновец, ТП 3, улиците: "Хр. Ботев", "Витоша", "Ив. Вазов", "Камчия", "Йордан Стоянов", "Вела Пискова", "Д. Чинтулов", "Пирин", "Цоньо Каракашев", "Дунав", "Искър", "Странджа", "Гоце Делчев", "Мургаш", "Неофит Рилски", "Цар Калоян", "Люлин", "Кирил и..

публикувано на 02.08.24 в 07:01

България с най-ниска минимална заплата

Най-ниската минимална работна заплата е в България – 477 евро, а най-високата е в Люксембург – 2570 евро. Това сочат данните на Евростат за юли 2024 година. На втора и трета позиция след България в дъното на класацията по размер на минималната заплата се нареждат Унгария и Латвия – съответно 675 и 700 евро. В Румъния най-ниското възнаграждение е..

публикувано на 01.08.24 в 13:41

Медали от олимпиадата по лингвистика

Николай Георгиев  от ПМГ ''Св. Климент Охридски'' в Силистра е сред медалистите на Международната олимпиада по лингвистика в Бразилия. Той и още четирима дванадесетокласници от София са с бронзови отличия от състезанието, което се проведе между 23 и 31 юли, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН). Родните..

публикувано на 01.08.24 в 13:26

Ще бъдат ремонтирани още пет "Кугър"-а

Ще се работи за увеличение на възнагражденията на бойните пилоти, особено за тези, които извършват действия по гасенето на пожари и спасителни операции. Това заяви пред журналисти в авиобаза Крумово министърът на отбраната Атанас Запрянов. Той съобщи също, че до края на годината ще бъдат ремонтирани и ще се върнат у нас пет хеликоптера Кугър,..

публикувано на 01.08.24 в 12:33