Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пасхално послание на Русенския митрополит

Снимка: БГНЕС-архив

Възлюбени във възкръсналия Господ чеда на Църквата Христова,

Божествена светлина, мир и пълнота на радостта изпълват християнското сърце в деня на Възкресението и навсякъде около нас отново звучи прекрасният поздрав: Христос воскресе!

Животът удържа своята най-голяма победа, тъмнината показа своето безсилие и врагът на човешкото спасение отстъпи посрамен пред Онзи, Който беше самият източник и извор на живота: „Възкръсна Христос и живот се въдвори!“ (св. Йоан Златоуст).

Затова днес целият християнски род ликува и празнично тържествува с неземната радост на жените-мироносици, които, пред вида на празния Господен гроб, справедливо бяха попитани от ангела: „Защо търсите Живия между мъртвите?“ (Лука 24:5).

Днес всички ние, които носим Христа Спасителя дълбоко в сърцата си, сме заедно с онези ученици, които Сам Той беше срещнал и приветствал с „Радвайте се!“ (Мат. 28:9) – поздрав, съдържащ в себе си самата есенция на християнското звание.

Защото не може да вярваме, че Христос е възкръснал – и да не се радваме! Не може да знаем, че с Боговъплъщението човешката природа е била очистена и осветена, и, след Възнесението на Господа, е станала завинаги богопричастна, както и да не ни владее радостта! Не можем да изповядваме „възкресението на мъртвите и живот в бъдещия век“ (Символ на вярата, 11-12) – и да нямаме пълнотата на радостта в Господа.

Затова към тази неповторима и истинска радост ни призовава и апостолът: „Радвайте се винаги в Господа, и пак ще кажа: радвайте се“ (Фил. 4:4). Радвайте се – независимо от това, че „цял свят лежи в злото“ (1 Иоан. 5:19). Радвайте се и се веселете – независимо от продължаващото привидно тържество на силите на мрака. Радвайте се – защото нашият Господ „със смъртта Си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, дарува живот“ (Тропар на Пасха).

Нека с празника на Възкресението Христовият мир да влезе във всяко християнско сърце и Христовата светлина да огрее и просветли всеки човек, живеещ в света (срв. Иоан 1:9). Нека всеопрощаващата любов на Този, Който заради нас прие и претърпя охулване, най-тежките страдания и позорна кръстна смърт, за да ни дарува Своето вечно спасение, да смекчи всяко ожесточено човешко сърце, да ни подбужда да страним от злото и да ни води към нашата истинска обнова в Светия Дух! Като християни, нашата сила и нашата победа са силата и победата на всепобеждаващата и жертвена Божия любов.

Молитстваме от Всеподателя да дарува мир на земята и да вразуми войнолюбците, погубващи душите си, преследвайки временна житейска слава, а на страдащите, ранените и бездомните, заради войната, да помогне в немощите и да ги утеши в скърбите.

Мирът и благодатта на Възкръсналия от мъртвите Господ и Спасител наш Иисус Христос, любовта на Бога Отца и радостта в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Христос воскресе!



По публикацията работи: Миглена Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поклон пред героите

Денят на храбростта и празник на Българската армия 6 май беше тържествено отбелязан на Мемориалния комплекс "Военно гробище - 1916 г." край тутраканското село Шуменци, организирано от община Тутракан и Историческия музей. В тържеството взеха участие дружество „Традиция” от Силистра, Мемориалната чета „Таньо войвода” и Дамски блок - и двете..

публикувано на 06.05.24 в 16:38

Концерт в празничния 6 май

Денят на храбростта и празник на Българската армия – 6 май беше отбелязан с празничен фолклорен концерт на Ансамбъла за народни песни и танци „Шумен“. Събитието, организирано от община Шумен, събра шуменци и гостите на града на площад "Кристал". Веселието продължи с гергьовденско хоро за здраве, на което се хванаха много млади хора...

публикувано на 06.05.24 в 16:27

ДПС обяви листите си за изборите

ДПС регистрира листите с кандидати за народни представители и представители в Европейския парламент на Деня на храбростта - 6 май.  Айсел Руфад ще води листата на Движението за права и свободи в Шумен на предсрочните парламентарни избори на 9 юни.  Втори е Хамид Хамид, следват Йозлям Джевдет, Айсел Мустафова, Гьокхан Реджеб, Рафет Исмаилов, Тиджел..

публикувано на 06.05.24 в 16:16

Гергьовден пред Войнишкия паметник

Разград отбеляза Деня на храбростта и празник на Българската армия 6 май с тържество пред Войнишкия паметник, организирано от Областния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Това съобщиха от пресцентъра на общината. „България има дати в своя календар, които са извор на сила, патриотизъм и национално самочувствие. Длъжни сме да..

публикувано на 06.05.24 в 15:24

12 в листата на ГЕРБ- СДС Шумен

Пълна листа от 12 кандидати за народни представители регистрира „ГЕРБ-СДС“ от 30 МИР – Шумен за участие в предсрочните парламентарни избори на 9-ти юни. Това съобщиха от пресцентъра на коалицията в Шумен. „В този празничен ден, в който почитаме Свети Георги Победоносец, ние регистрираме листата ни с кандидати за народни представители, с пожеланието..

публикувано на 06.05.24 в 15:00

Честит празник, Русе!

На 6 май Русе отбелязва своя празник. Началото на тържествата беше дадено с литургия в храма "Св. Георги", където се съхранява частица от мощите на светеца- покровител на града.  Треньорът по бокс Илия Сяров получи тържествено званието "Почетен гражданин на Русе" днес и така беше поставено началото на светското отбелязване на Празника на града...

публикувано на 06.05.24 в 14:35

С весело хоро и люлка на Гергьовден

„Веселото хоро“ е клубът за народни хора, който поведе празничното веселие на Гергьовден в центъра на Велики Преслав. Деца и младежи от всички възрастови формации на клуба се включиха в общоградския празник, организиран от ръководството на танцьорите и местната община.  Днес на откритата сцена в центъра на Велики Преслав се издига Гергьовска..

публикувано на 06.05.24 в 14:18