Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Графа идва за Деня на Шумен

Шумен – панорама
Снимка: Явор Мичев

Денят на Шумен ще бъде отбелязан с поредица от събития, които ще бъдат в седмицата между 8 и 13 май. Кулминацията на тези тържества ще бъде на 11 май, тъй като Шумен исторически е обвързан с датата, когато се чества паметта и делото на светите братя Кирил и Методий. „Шумен доказано е градът, където е било първото гражданско честване на първоучителите през 1813 г." – каза зам.-кметът по култура и образование Найден Косев.

То е  документирано от арменския пътешественик, учен и енциклопедист Минас Пашъшкян. По този повод всички прояви около деня на Шумен ще бъдат подвластни на 210-та годишнина от вечеринката в дома на шуменския търговец Стоян Мавродиоглу, който любезно обяснил на своя гост, че това събиране е по случай българския празник на писмеността – празника на “Сирила и Мефота”, тези, които са написали българската азбука.

Денят на Шумен няма да се празнува само на 11 май, казва заместник-кметът Найден Косев.

На 8 май в града ще гостува спектакълът „Птици в сянката на огъня“ по текстовете и режисурата на Клара Арманова.

На 9 май за пети път ще бъде организирана щафетата „Европа“ . В нея ще участват ученици от всички шуменски училища. От 10:00 часа същия ден пред паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал“ ще се проведе възпоменателна церемония. Вечерта в 18:30 часа в зала „Арена“ ще започне концертът на Градския духов оркестър „Михаил Биков“, озаглавен „Нощ на европейската и световна музика“.

На 10 май сутринта в двора на Ганушевата къща ще има викторина, посветена на 210-та годишнина от първото гражданско честване на братята Кирил и Методий. Вечерта от 18:30 часа в зала "Проф. Венета Вичева" на Общината ще бъде изявата на талантливите млади пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови.

Денят на Шумен – 11 май, ще бъде изпълнен със събития от сутринта, когато в училищата ще се проведе урокът по родолюбие. Тогава ще стартира и състезанието по краснопис и правопис за децата от 1 и 2 клас от цялата Шуменска област. От 10:45 часа от площад „Кристал“ тръгва празнично литийно шествие с иконата на Св. Кирил и Св.Методий. От 11:00 часа пред сградата на Общината ще бъдат издигнати знамената на България, Европейския съюз и Шумен. Малко по-късно за публиката ще бъде показан 20-минутен поетичен спектакъл с исторически препратки, който емоционално разказва за значимото дело на Кирил и Методий, обясни още зам.-кметът по култура и образование Найден Косев. Тържествената сесия на Общинския съвет ще бъде от 11:45 часа, когато ще бъдат връчени наградите на Шумен за изкуство и култура. От 18:00 часа ще бъде запален фестивалният огън на Друмевите театрални празници. По същото време за децата ще има празнична програма,

Празничният концерт за Деня на Шумен ще се бъде на сцена на бул. „Славянски“ пред Общината. В 20:00 часа за шуменци ще свирят дамите от квартет „Дестини“.  От 21:00 часа на сцената ще излезе популярният поп изпълнител Графа с неговия балет. Концертът ще завърши в 22:30 часа с грандиозна заря, придружена с лазерни ефекти в небето на Шумен.

Проявите за Деня на Шумен продължават и на 12 май, когато  предстои концерт на младите изпълнители Виктор и Александър Вичеви, заедно със симфоничния оркестър на Шумен.

На 13 и 14 май Шумен отново е домакин на красивия фестивал на мажоретния танц „Мадарски конник“.

Всички събития в седмицата между 8 и 13 май ще бъдат с вход свободен, с изключение на концерта на Симфониета Шумен и пиесите в програмата на Друмевите театрални празници.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отиде си ветеран столетник

Почина 102 - годишният ветеран от Втората световна война редник Никола Пенчев.Това съобщават от военното окръжие в Шумен. Никола Пенчев е роден на 08 декември 1921 г. в село Згориград, Врачанско. Участвал е във Втората световна война като картечар. Служил в 6 - ти пехотен полк. Ранен е в крака от избухнала мина в тежките сражения край..

публикувано на 22.07.24 в 13:00

Разширяват зоопарка в Шумен

Петима души се грижат за животните в шуменския зоопарк. Това обяви по време на комисията по бюджет и финанси ръководителят на общинското предприятие „Паркове и обредна дейност“ Сергей Стойков.  В докладна на зам.-кмета Десислава Петрова се предлага разкриването на специално звено към общинското предприятие, което да отговаря само за зоокъта в парк..

публикувано на 22.07.24 в 11:59

Пет пожара гасиха огнеборците

Пет пожара са възникнали в сухи треви и храсти през уикенда на територията на Шуменска област, като всички те са потушени навреме. Това съобщават от шуменската полиция. Четири от пожарите са били в съботния ден. В 11:28 часа е получен сигнал, че горят сухи треви в землището на село Мадара. На място е изпратен екип на РС "Пожарна безопасност и..

публикувано на 22.07.24 в 11:48

Пазете горите от пожари!

Да се спазват правилата за пожарна безопасност и да не се проявява небрежност, която би довела до възникване на пожари. За това призовават от Регионалната дирекция по горите – Шумен.  Оттам напомнят, че по време на пожароопасния сезон, който продължава до края на октомври, се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи в..

публикувано на 22.07.24 в 11:31

524 карти за паркиране

524 карти за паркиране н а хора с трайно увреждане са издадени от началото на 2024 година до сега в община Шумен. Пр ез миналата година те са били 561. К арта за паркиране се издава на хора с трайно увреждане 50 и над 50 %. Условието е да имат постоянен и/или настоящ адрес в община Шумен. Тя им дава право да паркират безплатно в..

публикувано на 22.07.24 в 09:12

Момичета от Шумен на олимпиада

Националният отбор по информатика за момичета отпътува за участие на Европейската олимпиада. В тима има две шуменски представителки – Нермин Идириз и Симона Христова, съобщи техният ръководител в школа „А и Б“ Бисерка Йовчева.  Освен тях в отбора са също близначките Рени Паскалева и Нора Паскалева, които са от столицата. Ръководители на националите..

публикувано на 22.07.24 в 08:52
Шуменски университет

Нов прием за бакалаври

Обявено е първото класиране за магистри в Шуменския университет. Това съобщават от висшето училище.  Записването е от днес до 12:00 ч. на 27 юли, в противен случай придобитите права се губят. Новоприетите студенти трябва да представят оригинал на дипломата си за висше образование, а ако издаването на този документ предстои, се подава академична..

публикувано на 22.07.24 в 08:30