Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Службите на крак

Снимка: Румяна Василева

Премиерът Гълъб Донев събира началниците на МВР и на специалните служби, както и представители на прокуратурата, за да обсъдят действията на институциите след вчерашния взрив срещу кортежа на главния прокурор.

Държавното обвинение разследва терористичен акт. По информация на следствието взривно устройство е задействано пред автомобил на Националната служба за охрана, в който Иван Гешев е бил заедно със семейството си. Няма пострадали при експлозията.

Заместник-директорът на националната следствена служба и заместник главен прокурор Борислав Сарафов коментира, че главният прокурор е бил мишена за някого, но не с цел сплашване. "Бомбата е била с голям тротилов еквивалент – не по-малко от 3 кг, по първоначалното мнение на експертите, но и с осколки. Очевидно намерението е било да убие", каза още Сарафов.

Заради атентата срещу главния прокурор от 11 ч. днес прокурори, следователи и съдебни служители ще протестират пред съдебните палати в цялата страна.

По публикацията работи: Айше Лятиф

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-нисък резултат по математика

Десетокласници показват по-високи резултати по български език и литература, но по математика изостават. Това показва анализът на националното външно оценяване.  Средните резултати на десетокласниците са между 3 и 4,50. Но и тази година има деца, получили пълни шестици, отбелязват от Министерството на образованието и науката. Само един ученик от над..

публикувано на 27.06.24 в 08:42

Удължават срока за заявления

До 8 юли се удължава срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания по Кампания 2024, съобщават от Министерството на земеделието и храните.  Промяната е на база извършен анализ, който обхваща подадените заявления и очертаните пощи в Интегрираната система за администриране и контрол. Взети под внимание са и постъпилите във..

публикувано на 27.06.24 в 08:26

Планово без ток

Шуменска област е с най-много адреси, които ще са без ток днес заради профилактика и ремонтни дейности, съобщават от електроразпределителното дружество. За времето от 09:00 ч. до 17:00 ч. спирания ще има в селата Сини вир, Становец, Омарчево и Хърсово, както и промишлените цехове, търговските обекти и помпените станции на "В и К" в тези..

публикувано на 27.06.24 в 06:51

Слънчево и ветровито

Между 16° и 22° бяха температурите в 6:00 ч. тази сутрин в Североизточна България. В Шумен са измерени 16°, атмосферното налягане е 990 хПа – много по-високо от средното за месеца, слабо ще се понижи, а относителната влажност на въздуха - 90%. Днес времето ще бъде слънчево с временни увеличения на облачността, които ще са по-значителни преди..

публикувано на 27.06.24 в 06:28

Консултациите приключват

Днес приключват консултациите на президента с парламентарните партии в 50-ото Народно събрание, преди държавният глава да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.  Румен Радев ще разговаря с представителите на "Има такъв народ" и на "Величие".  Днес се очаква президентът да обяви и кога ще връчи мандат за съставяне на кабинет..

публикувано на 26.06.24 в 08:27

Разкъсана облачност

Днес предиобед над Североизточна България ще има временни увеличения на облачността, а по-късно ще се установи предимно слънчево време.  В началото на деня ще бъде почти тихо, следобед ще духа умерен вятър от изток, по южното крайбрежие с по-силни пориви.  Максималните температури ще са между 29° и 34°, по Черноморието 26°-29°, за Шумен около..

публикувано на 26.06.24 в 05:50

Планово без ток на 26 юни

Разград На  26.06.2024 от 08:30 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Осенец, ТП 1, улици: "Стефан Радков", "Родопи", "9-ти септември", " Ивайло", "Бузлуджа", "Арда", "Иван Вазов", "Рила", "Плиска", "Стара Планина". На  26.06.2024 от 08:30 ч. до 16:30 ч. спира тока в района на: гр. Разград, на абонатите..

публикувано на 26.06.24 в 05:46