Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готвят нови промени в ТЕЛК

Снимка: БГНЕС

ТЕЛК комисиите да издават решения на хората с увреждания, без да изискват клиничен преглед и като се основават на наличната медицинска документация и информацията в Националната здравноинформационна система. Това да бъде основното правило за работата на комисиите, предлагат от Министерството на здравеопазването с проект на нормативни промени.

Към момента експертните комисии определят намалена работоспособност само по документи в определени случаи, а основното правило е да се изисква съответният човек да мине през клиничен преглед. За да се намали забавянето при издаването на решения, се предлага разпределението на заявленията да става на случаен принцип на територията на цялата страна, а правилото за разглеждане на документи по адреса на човека да се запази само за хората в тежко състояние, за които се налага медицински преглед.

Предвижда се сегашните 70 комисии да бъдат увеличени над два пъти, като бъдат създадени такива във всички държавни и общински многопрофилни болници и онкологични центрове, а в университетските да има поне по две комисии.

Друга от идеите е срокът за произнасяне на ТЕЛК да бъде съкратен и да се спазва разписаният тримесечен срок от подаването на заявление. Според данни за миналата година само една трета от комисиите са се произнесли в срок, а при някои забавянето е продължило 4 години. 


По публикацията работи: Десислава Спирдонова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ готови да върнат мандата

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат за създаване на правителство. Това обявиха на брифинг в парламента депутатите от парламентарната група. На проведените вчера срещи по предложената от коалицията декларация за антикорупционно законодателство те получиха откази за подкрепа от ГЕРБ-СДС, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". "Няма да..

публикувано на 18.07.24 в 09:42

Планово без ток в четвъртък

Неотложни ремонти и профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия ще са причина за спиране на тока в населени места от Североизточна Бъгария и днес, на 18 юли, съобщават от електроразпределителното дружество. В Разград ска област от 08:30 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Просторно и с. Гецово,..

публикувано на 18.07.24 в 08:38

Почитаме Апостола

Отбелязваме 187 години от рождението на Васил Левски. В Русе церемонията започва от 8 ч. пред паметника на Апостола в Парка на възрожденците. Свещеници от Русенската света митрополия ще отслужат благодарствен молебен, а всички желаещи ще могат да поднесат венци и цветя в знак на признателност. Свое изпълнение ще представи и възпитаникът..

публикувано на 18.07.24 в 07:40

Жегите продължават

Между 20 и 26 градуса са измерените температури в 6 ч. тази сутрин в Североизточна България. Най-хладно е в Търговище, където термометърът е отбелязал 20 градуса, в Шумен – 22 градуса, в Разград – 24, в Силистра – 25, в Русе – 25 градуса. В Шумен атмосферното налягане е 989 хектопаскала(колкото е средното за юли) и слабо ще се колебае,..

публикувано на 18.07.24 в 07:14

Температурни рекорди

Температурен рекорд е отчетен днес в Шумен – този следобед в града са измерени 38,6 градуса  или с 1 градус повече от досегашната най-висока стойност за 17 юли, отчетена през 2007 година.  Температурни рекорди имаше и в още три областни центъра – в Русе са измерени 40,6 градуса при 38,5 през 2001 година, в Силистра – 38,2 градуса при 37,6 през 2007..

публикувано на 17.07.24 в 16:07

Гореща телефонна линия

По разпореждане на министър-председателя Димитър Главчев МВР разкрива телефонна линия, на която могат да се подават сигнали за пожари.  Номерът – 02 901 1298, ще бъде на разположение денонощно, паралелно с единния телефон за спешни случаи 112 .  Сформираният от премиера Главчев оперативен щаб във връзка с пожарите също е мобилизиран, така че..

публикувано на 17.07.24 в 12:10

Още един депутат напусна ДПС

Хюсни Адем е поредният депутат, който напуска парламентарната група на ДПС, стана ясно в началото на днешното пленарно заседание на парламента, съобщава БНТ.  Хюсни Адем положи клетва като народен представител в края на юни на мястото на Филиз Хюсменова, чиито пълномощия бяха прекратени след подадена от нея оставка. Миналата седмица 17..

публикувано на 17.07.24 в 09:34