Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шумен празнува

Снимка: Явор Мичев

11 май е дата с особена значимост в националния ни календар, която има своята силна шуменска следа.

На този ден се чества паметта на светите братя Кирил и Методий, оставили грамадно дело и дали тласък за създаването на нова азбука.

На този ден точно преди 210 години в дома на шуменския търговец Стоян Мавродиоглу имало вечеринка. На нея бил отбелязан „българския празник на писмеността – празника на „Сирила и Мефота“, тези, които са написали българската азбука“.

Доказателството за провеждането на паметното събитие е открито в пътеписа на арменския пътешественик, учен и енциклопедист Минас Пашъшкян, минал през Шумен през месец май 1813 година.

С решение на Общинския съвет от 2000 г. 11 май се чества като празник на града и денят се отбелязва с поредица от събития.

Тази година всички прояви са подчинени на кръглата годишнина от първото гражданско честване на първоучителите.

От 10.45 часа от площад „Кристал“ ще тръгне литийно шествие с иконата на светите Кирил и Методий. В него ще се включат и делегациите от побратимените на Шумен градове – Дебрецен и Браила.

Пред сградата на Общината в 11:00 часа ще започне официалната част на празника. След издигането знамената на Шумен, България и ЕС и поздравителните слова зрителите ще видят нов 20-минутен спектакъл, свързан с азбуката и Кирил и Методий.

Кулминацията ще бъде от 12:00 часа, когато на тържествената сесия на Общинския съвет ще бъдат връчени Наградите на Шумен за изкуство и култура.

Вечерта в 18:00 часа пред театъра ще бъде запален фестивалният огън на Друмевите театрални празници. В същия час в градинката до Общината е подготвена празнична програма за децата на Шумен.

От 20:00 часа на сцена на бул. „Славянски“ пред Общината за шуменци ще свирят дамите от квартет „Дестини“. 

В 21:00 часа за Деня на Шумен ще пее любимият поп изпълнител Графа. Концертът ще завърши в 22:30 часа с грандиозна заря, придружена с лазерни ефекти в небето на Шумен. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планово без ток

Спирания на електрозахранването заради ремонти и профилактика на съоръженията ще има и днес (22 май) в Североизточна България. В шуменския квартал „Дивдядово“ ток няма да имат отделни абонати по булевард „Велики Преслав“ и по улиците „Изворна“, „Дъбрава“ и „Поройна“. В Нови пазар от 10 ч. до 12 ч. ще е прекъснато подаването в района..

публикувано на 22.05.24 в 07:05

Възможни слаби превалявания

11 градуса е измерената в 6 ч. тази сутрин температура в Шумен, атмосферното налягане е 988 хектопаскала, влажността на въздуха е 92%. В Търговище температурата сутринта е 12 градуса, 13 градуса е в Разград и Силистра, 14 градуса – в Русе. Днес над по-голямата част от Североизточна България ще преобладава слънчево време, но ще има условия за развитие на..

публикувано на 22.05.24 в 06:24

Сава Академия празнува

Ученици, постигнали значими резултати от СУ „Сава Доброплодни“ – Шумен за 12-ти пореден път отличи Сава Академия за постигнати успехи в областта на науката, изкуствата, спорта и за гражданската доблест. Ежегодното събитие се провежда в навечерието на 24 май и се превръща в празник на всички таланти, които през годината са проявили упоритост,..

публикувано на 21.05.24 в 16:36

Млади огнеборци в надпревара

Възпитаници на три училища в област Шумен мериха сили в областния кръг на състезанието „Млад огнеборец“, което се проведе днес в Нови пазар.  Отборите на IX ОУ “Панайот Волов“ – Шумен, СУ “Хан Исперих“ - Нови пазар и СУ „Св. Паисий Хилендарски“ - Върбица участваха в две дисциплини - "Бойно разгръщане на състезателна пътека" и "400 метрова щафета с..

публикувано на 21.05.24 в 14:41

На гости в полицията

Беседа за вредата от наркотиците беше изнесена пред ученици от 9 клас на СУ „Панайот Волов“ в Шумен. Деветокласниците и техният класен ръководител Галина Абаджиева гостуваха в полицейското управление в града, за да се запознаят по-отблизо с работата на полицията.  Инсп. Валентин Вълев от Детска педагогическа стая им разказа по какъв начин наркотичните..

публикувано на 21.05.24 в 14:29

Университетът чества патрона си

Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ чества патронния си празник в деня, когато църквата почита Свети велики царе равноапостолни Константин и Елена. И тази година преподаватели и студенти почетоха един от най-великите старобългарски химнописци, който е и от създателите на Преславската книжовна школа, дала смисъла и блясъка на..

публикувано на 21.05.24 в 13:28

Засилен контрол на баловете

Създадена е организация за осигуряване на обществения ред по време на предстоящите абитуриентски балове и тържествата, свързани с 24 май, съобщават от полицията в Шумен.  Ще има засилено полицейско присъствие и контрол на движението. Целта е да се предотвратят инциденти при провеждането на баловете в дните 24 и 25 май.  Полицаите ще проверяват дали..

публикувано на 21.05.24 в 12:52