Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото срещу Жечко Кюркчиев

18-годишният Жечко Кюркчиев от Шумен призна вината си за катастрофата, при която загина Светомира Накева от Шумен. Пред съда той заяви, че съжалява, че не иска да излиза от дома си и че не желае повече да се качва на автомобил. След разпоредителното заседание делото продължи по съкратено съдебно следствие, което автоматично намалява присъдата му с 1/3.

Пред съда Кюркчиев описа как е станала катастрофата. Последно е видял, че управлява колата с 88 км/ч. След това забелязал, че колата на Светомира навлиза в кръстовището. Помислил, че може да завие наляво, за да избегне удара. 

Адвокатът на Кюркчиев поиска да се направи съдебна психолого-психична експертиза, с която да се установи състоянието на подсъдимия след катастрофата, а защитата на пострадалото семейство пожела да бъдат разпитани двама свидетели, за да се докаже, че и след катастрофата Жечко Кюркчиев продължава да управлява автомобил. Според обвинението, той е карал със 103.7 км/ч.

"Изправени сме пред една огромна трагедия за три семейства. Нашата задача е не да шиканираме процеса, нито да събираме доказателства, които биха оневинили доверителя ми", каза Ивайло Йорданов, защитник на подсъдимия.

"Не може да има толкова много случайности в едно разследване. Вие знаете, че първо, излязоха наркотици, после автомобила се самозапали… На общо основание ние искаме ефективна присъда, дори и след признаване на вината", каза Николай Димитров, защитник на частен обвинител. 

Делото продължава в Шуменския окръжен съд на 16 юни от 9:00 ч.

По публикацията работи: Антоний Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гореща телефонна линия

По разпореждане на министър-председателя Димитър Главчев МВР разкрива телефонна линия, на която могат да се подават сигнали за пожари.  Номерът – 02 901 1298, ще бъде на разположение денонощно, паралелно с единния телефон за спешни случаи 112 .  Сформираният от премиера Главчев оперативен щаб във връзка с пожарите също е мобилизиран, така че..

публикувано на 17.07.24 в 12:10

Още един депутат напусна ДПС

Хюсни Адем е поредният депутат, който напуска парламентарната група на ДПС, стана ясно в началото на днешното пленарно заседание на парламента, съобщава БНТ.  Хюсни Адем положи клетва като народен представител в края на юни на мястото на Филиз Хюсменова, чиито пълномощия бяха прекратени след подадена от нея оставка. Миналата седмица 17..

публикувано на 17.07.24 в 09:34

И днес спират камиони заради жегата

Заради високите температури и днес от 13:00 ч. до 21:00 ч. ще бъде ограничено движението за камиони над 20 тона по пътни участъци в 10 области в страната, сред които Шумен, Русе, Търговище, Разград и Силистра. В Русенско област забраната е в участъка от изхода на Русе в посока Разград, както и по пътя Русе - Велико Търново от изхода на Русе..

публикувано на 17.07.24 в 09:24

Адреси без ток

Ето къде ще бъде прекъснато електрозахранването днес заради ремонтни дейности и профилактика: В област Р азград О т 08:30 ч. до 16:30 ч. ток няма да има в част от село Просторно – улиците “Дунав“, „Чавдар войвода“, „Хаджи Димитър“, "Любен Каравелов", "Стефан Караджа" и "Искър" . В Русенско В интервала от 08:00 ч. до..

публикувано на 17.07.24 в 08:10

Опасно горещо време

Между 20 и 25 градуса бяха температурите в 6:00 ч. тази сутрин в региона. В Шумен са измерени 23 градуса, атмосферното налягане е 987 хектопаскала, а относителната влажност на въздуха – 83%.  Днес ще преобладава слънчево време, следобед ще има временни увеличения на облачността, но валежи с гръмотевици са малко вероятни. Ще духа слаб до умерен..

публикувано на 17.07.24 в 07:13

Новият Европарламент заседава

Европейският парламент се събира на първото си заседание, на което днес трябва да бъдат избрани негов председател, заместник-председатели и квестори. 720 евродепутати днес ще гласуват за кандидатурата на председателя на предишния ЕП Роберта Мецола, излъчена от Европейската народна партия, за половин мандат от две години и половина. На..

публикувано на 16.07.24 в 09:16

Кампания срещу дрогата

Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“ обединяват усилията си за превенция и противодействие на хазартната и наркотичната зависимост. Двете приходни агенции сливат кампаниите си, насочени към подрастващите, като общата инициатива остава под надслов  „Не сте сами“. Тя е насочена към превенция на наркотичната зависимост сред..

публикувано на 16.07.24 в 09:04