Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виенска класика в Шумен

Снимка: Симфониета-Шумен

Симфониета Шумен продължава да кани млади и утвърдени музиканти, които да покажат таланта си пред публиката. Тази вечер от 19.05 часа събитието, наречено „Настояще и бъдеще“ ще събере на една сцена утвърдената вече пианистка Венета Нейнска и 11-годишния Филип Ангелов - едно от най-перспективните млади дарования у нас.

В програмата са включени Концерт за пиано и оркестър № 4, от Бетовен, Концерт за пиано и оркестър № 1 от Моцарт и Симфония № 99 от Хайдн.

На диригентския пулт за първи път в Шумен застава Константин Илиевски, който произхожда от фамилия на известни музиканти. Едва на 14 години той продължава обучението си по пиано в Братислава, Словакия, при проф. Петер Черман.

Илиевски печели няколко международни конкурсa и участва в различни международни майсторски класове при известни пианисти. По време на следването си в словашката столица работи съвместно с оркестъра и хора на Братиславската консерватория и завършва с пълно отличие оркестрово и хорово дирижиране. По-късно учи в Университета за музика и сценични изкуства във Виена.

 В момента маестро Илиевски е диригент на симфоничния оркестър на Словашкото радио (Братислава) и преподавател във виенския Университет за музика и сценични изкуства.

Солисти в концерта на Симфониета Шумен тази вечер ще са двамата пианисти - Венета Нейнска и Филип Ангелов. Венета завършва бакалавърската си степен в класа на световноизвестния пианист Джон Пери в Южнокалифорнийския университет, САЩ. Пълна стипендия я отвеждат в Лондон и Училището за музика и театър „Гилдхол“. Тя е носител на множество награди от международни конкурси, включително Първа награда в конкурса “Бетовен Храдец” в Чехия.

Филип Ангелов е роден на 15 ноември 2011 г. в София. Занимава се с музика от шестгодишен. От 2021 г. започва да се явява на международни и национални конкурси и за краткото време, в което е на сцената има впечатляващи постижения: две награди Гранд при и десет първи места от европейски и международни конкурси.

През 2022 г. Филип Ангелов реализира първия си самостоятелен концерт.

Миглена Стефанова разговаря с Константин Илиевски преди концерта му със Симфониета Шумен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вдигат "Вълшебната завеса"

Мим формацията „Жар театър“ открива днес XXIII издание на Международния театрален фестивал “Вълшебната завеса“ в Търговище. На площада пред Драматичния театър от 10:00 часа трупата ще представи авторския спектакъл „Вълшебният меч“ Програмата продължава с участието на гостуващата трупа от Румъния – театър Ion D. Sîrbu, който ще покаже „Леденото..

публикувано на 07.05.24 в 06:37

Русенка с награда от международен конкурс

Осемгодишната Анастасия Маркова от Русе спечели втора награда на Международния музикален конкурс „Art Music Festival“ в Букурещ . Във форума участваха 150 изпълнители от Румъния и Молдова. Анастасия се яви в номинация „ International pop“ в категория 7-9 години. Тя изпълни песента на Адел „ Rolling in the deep“ . Изпълнителите в..

публикувано на 02.05.24 в 16:52
Паметник

Майските празници започват в Шумен

33 събития ще има в програмата на Майските празници на културата на Шумен. Сред тях са концерти на групата Б.Т.Р. и на Любо Киров.  Тържествената сесия и награждаването на отличените за изкуство и култура ще бъде на 11 май – Деня на Шумен, когато започват и Друмевите театрални празници. Началото на празниците на културата се поставя на 2 май с..

публикувано на 30.04.24 в 15:07

Четири номинации "Аскеер" за Русенския театър

Четири номинации за наградите „Аскеер“ за 2024 година получи ДТ „Сава Огнянов“. Те са единствени по рода си театрални награди в България, при които отличията се дават „от артисти – за артисти“ и всяко от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър. Единадесетте спектаклови категории на „Аскеер“ за 2024 година включват представленията..

публикувано на 30.04.24 в 14:56

Майка Тереза от Илийно

Музеят в Търговище представя изложба, която разкрива какво наследство е оставила една необикновена жена, родена преди 100 години в село Илийно, сега в община Омуртаг.  Нейното име е Върбинка Димитрова, която с делата си и неуморния си ентузиазъм дава сила и кураж на много страдащи хора по света. За специалиста от музея Тоня Любенова, Върбинка по..

публикувано на 30.04.24 в 14:42

Емоции от първа необходимост

Последният победител в конкурса за млад режисьор „Слави Шкаров“ показва авторската си интепретация по фрагменти от пиесата на Бертолд Брехт „Страх и мизерия в Третия райх“. Ева Данаилова спечели категорично отличието с личния си прочит на немския класик.  Тази вечер тя ще представи цялостната си визия в постановката „Емоции от първа необходимост“...

публикувано на 27.04.24 в 13:34

Разград е столица на театъра в движение

Единственият фестивал на театъра в движение, който включва танцов театър, класически театър, мюзикъл и пантомима за осма поредна година се открива в Разград.  Тази година повечето групи и индивидуални изпълнители, които ще участват във форума се занимават повече с театър, отколкото с танци. В надпреварата се включват 150 участници от цялата..

публикувано на 27.04.24 в 09:30