Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да спасим човешки животи на пътя

7
Снимка: Радио Шумен

Десетки жители на Шумен и Търговище се присъединиха днес към националния протест "Да спрем войната на пътя, да спасим човешки животи".

В Шумен тъжно шествие премина по булевард "Симеон Велики", където през септември миналата година загина 22-годишната Светомира. Колите спряха сами за минути. След това шуменци се отправиха  към участъка при Томбул джамия, където живота си загубиха трима млади шуменци. Сред протестиращите бяха и близки на цяло погубено семейство от Смядово - майка, баща и двете им деца. 

Мария Петрова, баба на убитите дечица Виктор /10 г./ и Петя /3 г./, призова за по-чести медицински прегледи на шофьорите, защото болни хора не бива да сядат зад волана и да стават причина за катастрофи. За повече съвест и спазване на правилата се обявиха протестиращи. 

"Единственото ни послание е да сте здрави, отговорни, дисциплинирани и винаги да знаете, че до вас на пътя има някой, който мисли за своите деца", призова бащата на Светомира - Анатоли Накев. 

В Търговище съпричастни към националния протест се събраха в района на Момина чешма и затвориха за кратко пътя, където през октомври миналата година в катастрофа бе убит младият Петър Василев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Дядо Драгой” откри празника в Драгоево

Първият ден от пролетните празници в Драгоево започна с фойерверки, поздравления от ръководството на общината и концертна програма на известния в района ансамбъл за автентичен фолклор „Дядо Драгой”. Най-голямото преславско село посрещна изпълнители на народни песни и танци от Шуменско, Търговищко, Силистренско. Ансамбъл „Мадара”, клубът за народи хора..

публикувано на 28.04.24 в 08:44

Спад в цените на продуктите

Индексът на тържищните цени, който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се понижи с 0,81 на сто до 2,217 пункта. Миналата седмица беше на ниво 2,235 пункта. Базовото ниво е от 2005 г. и е 1,000 пункта, Краставиците от внос  поевтиняват с 5,6 на сто до 2,20 лева за килограм, а  оранжерийните  - с..

публикувано на 28.04.24 в 08:34

Слънчева Цветница

Днес над по-голямата част от североизточна България ще преобладава слънчево време. Следобед, главно по Черноморието, облачността ще се увеличи, но валежи все още почти не се очакват. Ще духа слаб, до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са от 19° до 24°, за Шумен – около 21°. Атмосферно налягане 996 хПа –..

публикувано на 28.04.24 в 08:24

Базар за Детското отделение

5 500 лв. бяха събрани по време на благотворителния великденски базар, организиран от община Тутракан. В градския парк „Христо Ботев" бяха изложени кулинарни изкушения и сувенири подготвени от участниците - представители на училища, читалища, детски градини, социални институции, фирми, добротворци от Тутракан и населените места в общината...

публикувано на 27.04.24 в 15:32
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов водач на БСП в Шумен

Варненецът Борислав Гуцанов е водачът на листата на БСП за предстоящите парламентарни избори на 9 юни в Шумен. Това стана ясно след като Националният съвет на БСП определи водачите на листата за 50-ия парламент. В Русе първи в листата е поставен шуменецът Иван Иванов. Водач на листата в Разград ще е коалиционният партньор от партия МИР Симеон..

публикувано на 27.04.24 в 15:05

На Лазаровден откриха ново игрище в Шумен

Реновирано игрище за мини футбол беше открито днес в Средното училище „Сава Доброплодни“ в Шумен.  На церемонията кметът на общината Христо Христов даде началото на спортен празник и заяви, че една от целите му е развитието на спорта в Шумен.  Директорът на училището Албена Неделчева поздрави гостите и нарече днешния ден още една стъпка към..

публикувано на 27.04.24 в 13:59

За по-красиво село

Доброволци почистват днес в шуменското село Панайот Волов. Идеята е постепенно тревните площи в населеното място да бъдат почистени от клони и боклуци.  Това ще стават всеки месец по един път и се надавям селото да получи по-приветлив вид, заяви кметицата Василена Симеонова. Днес се почиства пространството пред бившата детска градина, като за..

публикувано на 27.04.24 в 12:53