Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да спасим човешки животи на пътя

7
Снимка: Радио Шумен

Десетки жители на Шумен и Търговище се присъединиха днес към националния протест "Да спрем войната на пътя, да спасим човешки животи".

В Шумен тъжно шествие премина по булевард "Симеон Велики", където през септември миналата година загина 22-годишната Светомира. Колите спряха сами за минути. След това шуменци се отправиха  към участъка при Томбул джамия, където живота си загубиха трима млади шуменци. Сред протестиращите бяха и близки на цяло погубено семейство от Смядово - майка, баща и двете им деца. 

Мария Петрова, баба на убитите дечица Виктор /10 г./ и Петя /3 г./, призова за по-чести медицински прегледи на шофьорите, защото болни хора не бива да сядат зад волана и да стават причина за катастрофи. За повече съвест и спазване на правилата се обявиха протестиращи. 

"Единственото ни послание е да сте здрави, отговорни, дисциплинирани и винаги да знаете, че до вас на пътя има някой, който мисли за своите деца", призова бащата на Светомира - Анатоли Накев. 

В Търговище съпричастни към националния протест се събраха в района на Момина чешма и затвориха за кратко пътя, където през октомври миналата година в катастрофа бе убит младият Петър Василев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Шуменка със златен медал

Шуменка спечели злато за България на IV Европейска олимпиада по информатика за момичета, която се проведе в Нидерландия. Това е Симона Христова от X клас на шуменската математическа гимназия. Във форума участваха 194 девойки от 57 страни. „Симона направи страхотен пробив. Досега няма подобно представяне на български състезател“ – коментира за Радио..

публикувано на 26.07.24 в 19:30
ВиК - Шумен

Нов заем за ВиК-Шумен

Шуменското дружество „Водоснабдяване и канализация“ ще тегли нов заем от 4,7 млн. лв. Това решение бе взето днес на Общото събрание, което се проведе във ВиК холдинга в София.  Срокът за връщане на заема е от 96 месеца с 12 месеца гратисен период при лихва от 5,29 %. Със силата на гласа на държавата, която притежава 51% от активите на..

публикувано на 26.07.24 в 15:33

От Дулово до Воден

Помощите от благотворителната кампания в Дулово стигнаха до пострадалите от пожара жители на село Воден. Това каза за Радио Шумен Сезен Сайън, организатор на акцията. В рамките на три дни над 150 дуловчани и жители на Силистра се включиха в нея, който дариха дрехи и трайни хранителни продукти. Сезен Сайън се срещна с част от хората, които..

публикувано на 26.07.24 в 14:54
КОЦ - Шумен

Грандиозни планове за Онкоцентъра

Трима са кандидатите за управител на Комплексния онкологичен център в Шумен. Това стана ясно по време на първото заседания на общинската комисия, която трябва да избере новия ръководител на лечебното заведение. Документи за поста са подали доц. д-р Кирил Киров, д-р Румен Генов и д-р Свилен Арнаудов. Д-р Кирил Киров е доцент по онкология в..

публикувано на 26.07.24 в 14:18

Екоглоба за кмет

Районният съд в Русе потвърди глобата от 5000 лева, наложена на кмета на града Пенчо Милков заради бездействието му по отношение на чистотата на въздуха. Санкцията на кмета бе наложена в края на ноември миналата година от тогавашната директорка на Регионалната екоинспекция инж.Цонка Христова.  Става дума за това, че по време на така наречения..

публикувано на 26.07.24 в 14:05

Нова дата за "Чамкория"

Обявена е новата дата за моноспектакъла „Чамкория“ в Шумен, съобщават организаторите. Театралното събитие с участието на Захари Бахаров ще бъде на 29 септември в Летния театър. Закупените билети ще важат без нужда от презаверка.  А зрителите, които искат да върнат билета си, могат да го направят до 6 август.  Моноспектакълът по романа на Милен Русков..

публикувано на 26.07.24 в 13:29

Деца на гости в полицията

Децата от Центъра за ученическо, техническо и научно творчество в Разград, участници в поредната смяна на „Еколято 2024”, преминаха през втората за това лято Детска академия по безопасност.  Те усвояваха знания как да реагират при критични ситуации и природни бедствия, на кого да се обадят при нужда, какви са правата и задълженията им,..

публикувано на 26.07.24 в 12:26