Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Диалекти и гозби

Излезе от печат книгата „Езикът на българската кухня“. Тя разглежда диалектите в различните области на България през кулинарията. Книгата е продължение за вече действащата на сайта на Института по български език при БАН интерактивна кулинарна карта, изработена след множество теренни експедиции в различните области на страната, съобщи за Радио Шумен ръководителят на секция „Диалектология“ в Института за български език при БАН проф.д-р Ана Кочева. 

„Преславската книжовна школа е първата в България, а  шуменско-преславският говор е изключително важен. Той спада към източномизийските говори в класификатора на българските диалекти,продължава да бъде много интересен и се характеризира със собствени особености“, коментира проф. Кочева.

Диалектите обогатяват езика и са съществена и неотменна част от него. Учените са установили, че българските диалекти не отмират. Напротив, младите поколения ги ползват и дори българските емигранти ги пазят и в различни групи в социалните мрежи се идентифицират с определена езикова област. 

Все пак трябва да отчитаме кога е уместно да се използва диалект и в какви случаи е задължително да се говори на книжовен език.  Необходими са целенасочени държавни мерки, сред които и курсове по езикова култура, каза още проф. Кочева.

С проф.д-р Ана Кочева разговаря Мина Денева.
БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Село възроди църква на век

Жителите на търговищкото село Стража с лични усилия, материали и собствен безвъзмезден труд успяха да върнат към живот 100-годишната си църква „Света Параскева“. Години наред храмът, вдигнат пак с труда на местните жители през 1923 г., е бил затворен, ремонтът му се точел, глътнал доста средства и зациклил. Миналата година обаче всичко започнало..

публикувано на 08.06.23 в 12:28

Плиска става музикална столица

Фестивал на талантливите деца ще се проведе в Плиска като част от инициативите за популяризиране на първата българска столица и на България.   Организаторите са от екипа на „Клуб Плиска представя“ - сдружение, което стана двигател за побратимяването на първата българска столица с първата столица на Италия - Корфинио. Целта е чрез това партньорство да..

публикувано на 07.06.23 в 08:33

Гласовете на победителите

Ученици от IX основно училище „Панайот Волов“ в Шумен спечелиха две първи места в националното състезание по пожароприложен спорт в курорта "Аблена". Възпитаниците на Слави Димов за пореден път се поздравиха с победа. Те заслужиха приза в надпревара с още 27 отбора от цялата страна. Чуйте репортаж на Радослав Генчев, който беше снощи на..

публикувано на 06.06.23 в 11:52

Ще пея и ще шофирам

"Качвам се в колата, пускам си музиката, започвам да пея и карам, където си искам" - за това си мечтае вече щастливата Миглена Стоянова от град Каспичан, която спечели безплатен шофьорски курс. И е съвсем близо да го сбъдне. Жестът, за който Радио Шумен ви разказа, е на автомобилния инструктор и учител по физическо възпитание в СУ "Трайко..

публикувано на 05.06.23 в 08:14

Рекорден брой регистрирани

Рекорден брой тютюнопроизводители са се регистрирали в регистъра според Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия. На фона на 3443 регистрирани стопани през 2022 г, тази година са се вписали 7374 земеделски стопани. Това каза за Радио Шумен Цветан Филев – председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България...

публикувано на 02.06.23 в 14:55

Истории от Дома в Черни връх

Това е история за хора, които са досущ като нас, но ги приемаме различно. 65 съдби в Дома за възрастни хора с психични разстройства в смядовското село Черни връх. Домът е построен преди 69 години. Разположен е в подножието на Провадийското плато на територията на бившия манастир „Св. Иван Рилски”. Днес там живеят жени с диагноза шизофрения...

публикувано на 02.06.23 в 12:35

Паметник на Ботев с дарения на ученици

С тържество пред бюст-паметника на Христо Ботев учителите и учениците от Професионалната гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт ще отбележат патронния празник на училището, Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Това каза за Радио Шумен директорът на гимназията Машка Крумова...

публикувано на 02.06.23 в 10:07