Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Протест в НОИ

3
Снимка: Радио Шумен

С едночасова предупредителна стачка над 2200 работници и служители на  Националния осигурителен институт от цялата страна излязоха на протест.

Шуменското подразделение също участва в него. Протестът се проведе от 10:00 до 11:00 часа пред сградата на НОИ - Шумен.

Над 40 служители излязоха пред сградата на института с плакати ,,НОИ стачкува“. Те поискаха 30 процента увеличение на работните заплати.

"Трудовите възнаграждения не са актуализирани от миналата година. Инфлацията е много голяма. Всеки идва на работа за заплащане. Ние имаме семейства и храним деца", казаха протестиращите. Те допълниха, че са изчаквали да бъде приет държавният бюджет, но в крайна сметка това не се е случило и хората са решили да излязат на протест.

 По изчисление на Синдиката на административните служители "Подкрепа", е необходимо да бъдат осигурени около 30 милиона лева за увеличение на заплатите, което е около 0.14 процента от бюджета на НОИ. Именно за това настояват да се случи с приемането на Закона за бюджета на ДОО.

Проверка на Радио Шумен показа, че по време на протеста гишетата за обслужване на клиенти работеха. Служителите в НОИ - Шумен са убедени, че ако не бъдат чути от правителството, стачните действия ще преминат в ефективни.БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Къпането забранено

Със заповед на кмета на община Шумен Любомир Христов се забранява къпането, гребането, плуването и влизането с плавателни съдове в необезопасените водни обекти (язовири), които са общинска собственост. Целта е да се предотвратят произшествия във водоемите през летния период. Кметовете, кметските наместници и главните секретари в населените места, на..

публикувано на 08.06.23 в 15:15
Град Шумен

Шумен отново е десетият град

Шумен със своите 67 300 души е десети по население в страната след Добрич (71 947 души) и преди Перник (66 991 души). Това съобщиха от отдел „Статистически изследвания“- Шумен. Броят на населението към 31 декември 2022 г. се изчислява на базата на данните от предходната година и данните за естественото и механичното движение на..

публикувано на 08.06.23 в 13:29

Нова кола за социалната кухня

Нов автомобил "Рено" получи общинското БКС във Върбица, съобщи кметът Мердин Байрям. Колата ще бъде използвана за нуждите на общинската социална кухня, която приготвя топъл обяд за близо 1400 социално слаби, болни, възрастни и хора в неравностойно положение. Автомобилът е по специален проект, за което бе подписан договор с Фонд „Социална закрила”..

публикувано на 08.06.23 в 12:39

Намериха тялото на издирван мъж

Преустановява се издирването на Димитър Светлинов Петков, съобщават от шуменската полиция. Тялото му е било намерено във воден канал на фабрика край Варна, близо до Аспаруховия мост. При първоначалния оглед данни за насилствена смърт не са установени. Областната дирекция на МВР-Шумен издирваше 38- годишния мъж от Каолиново по молба на..

публикувано на 08.06.23 в 11:10

Временно затворена улица

На 9 юни (петък) от 9.00 до 16.00 часа временно се затваря за движение на автомобили бул. „Славянски“ в Шумен в участъка от кръстовището с ул. „Панайот Волов“ до кръстовището с ул. „Карел Шкорпил“. Промените се налагат поради извършване на ремонтни дейности по новата сграда на районния съд и районната прокуратура, която се намира в..

публикувано на 08.06.23 в 09:48

Отново дрогиран зад волана

24-годишен от Нови пазар бил установен да шофира след употреба на наркотици. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР- Шумен. Малко след 12:00 часа вчера екип на полицейското управление в града спрял за проверка на ул. “Петър Берон“ водач на автомобил „Форд“ със софийска регистрация. Зад волана бил местен 24-годишен жител. Пробата за наркотици била..

публикувано на 08.06.23 в 09:31

Чакаме да бликне водната каскада

Всички фонтани, които традиционно работят в Шумен, са пуснати в експлоатация. Това съобщи директорът на общинското предприятие "Паркове и обредна дейност". Златин Кайряков. Пробойни по отвеждащия водопровод на каскадата към паметник „Създатели на българската държава“ са причината тя все още да не е пусната в действие. От общинското предприятие обещават,..

публикувано на 08.06.23 в 09:19