Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ана Батева в конкурса "Слави Шкаров"

Снимка: SPAM Studios

Ана Батева, Кристина Беломорска и Ева Данаилова са финалистки в конкурса за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“. Те ще работят няколко дни през юни с трупата на Драматичен театър "Сава Огнянов", по откъси от пиеси, които ще представят пред публика. Жури ще определи коя от тях ще постави свой спектакъл на русенска сцена през следващия творчески сезон.

Конкурсът „Слави Шкаров“ ще се проведе от 13 до 18 юни в Русе. Организатор е  Драматичният театър „Сава Огнянов“. Селекционер на тазгодишното издание на форума е Пламен Харманджиев.

Родената в Северна Македония и работеща в България режисьорка Ана Батева ще представи в конкурса работата си по "Празен град" на Деян Дуковски. Това не е първата ѝ среща с македонския драматург. Припомняме, че Ана Батева направи дипломния си спектакъл "Балканска" по текст на Деян Дуковски в Драматично-кукления театър "Васил Друмев" в Шумен преди няколко години, а организира и събития в България с участието на Дуковски.

Още чуйте от интервюто с Ана Батева.По публикацията работиха: Антоний Петров, Велмира Стефанова

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба на световно ниво в Шумен

Красотата на света около нас във всичките ѝ аспекти и ракурси е уловена в 23 картини на шуменския художник Светозар Чилингиров. Изложбата му беше  представена през седмицата в градската галерия “Елена Карамихайлова”. Какво вдъхновява известния творец и защо експозицията на Чилингиров бе описана като събитие на световно ниво?  Чуйте това в рубриката..

публикувано на 08.06.23 в 14:08

Лекции в галерията

Започват дейностите по проект „Въведение в изящните изкуства“ на русенската Художествена галерия. Планирани са серия занятия, които ще бъдат провеждани веднъж седмично през месеците юни и юли. Те са с теоретична и практическа насоченост и включват рисуване на натюрморт и пейзаж с различни материали, лекция „Въведение в живописта“ на проф. Димитър..

публикувано на 08.06.23 в 09:06

Арфа, флейта и пиано на една сцена

Арфа, флейта и пиано ще бъдат солиращите инструменти тази вечер на сцената в зала “Проф. Венета Вичева” в Шумен. Симфониетата в града кани почитателите на класическата музика на концерт. Габриела Гарсия, Никол Илиева и Никол Кисьова са солистите на събитието, което е продължение на цикъла “Настояще и бъдеще”. То среща опитни музиканти с изгряващи..

публикувано на 08.06.23 в 08:39

Номинации за награда

44 са предложенията за тазгодишното десето издание на Националната литературна награда "Елиас Канети", съобщават от Община Русе. Едно от тях е в раздел „Драматургия“, останалите 43 – в раздел „Белетристика“. Предстои сформирането на 7-членна комисия, която ще определи номинираните и носителите на отличието. Имената ще бъдат обявени на церемония..

публикувано на 07.06.23 в 09:21
Град Шумен

Национален пленер по фотография

Шестото издание на Националния пленер по фотография „Шумен – познат и непознат“ ще се проведе от 19 до 30 юни. В него могат да участват фотографи от различни градове на страната. Заявки за участие се приемат до 15 юни 2023 г. на имейл адрес: da.vicheva@shumen.bg . Тази година пленерът има определена тематична насоченост, свързана с..

публикувано на 06.06.23 в 11:19

Децата на България в Шумен

Шумен е домакин на Осмото издание на Националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“. Откриването е от 11 ч. днес, 3 юни, в двора на Средното училище „Сава Доброплодни“. Тогава ще бъдат представени и журиращите екипи.  Близо 1000 деца и ученици на възраст от 5 до 19 години ще се включат в тазгодишното издание на двудневната..

публикувано на 03.06.23 в 09:17

Изкуството е свобода

С мирис на маслени бои ни потапя в атмосферата на ателието си Светлана Чифлигарова, която не спира да вдъхновява децата на Шумен и помага да изразяват себе си чрез изкуството. В работата си като арт терапевт тя поставя фокуса върху процеса на проследяване на емоциите на малките художници. Учи ги да се изразяват свободно, без да се притесняват..

публикувано на 02.06.23 в 09:51