Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поход по пътя на Таньо войвода

Снимка: Областна администрация – Русе

Трийсет и осмият традиционен поход "По стъпките на четата на Таньо войвода" тръгва днес от Тутракан. В него ще се включат над 450 ученици от цялата страна. Инициативата се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Началото ще бъде дадено в 8:00 часа сутринта днес (30 май) в Тутракан, а финалът ще е на 2 юни (петък) в село Априлово. В четвъртък вечерта се предвижда и концерт на Теодосий Спасов и неговата група в Попово.

Походът ще премине и през Русенска област, като по програма на 1 юни от 10.00 до 11.00 часа са планирани тържествени мероприятия във Ветово. Преди това походът ще премине и през Сеново и Кривня, както и през резервата „Бели Лом“.

По традиция се прави възстановка на слизането на четата на дунавския бряг край тутраканското село Пожарево. Има и преглед на маршовата и патриотичната песен и военни игри.

Събитието е част от националния културен календар на Министерството на образованието и науката. Основен организатор е Културно-просветното дружество "Родно Лудогорие". Походът се осъществява с подкрепата на музеите и общините на Силистра, Исперих, Разград и Попово. В инициативата ще участват и представители на Министерството на образованието и науката, както и на Министерството на отбраната.

На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, предвождани от войводата Таньо Стоянов Куртев, родом от Сливен, преминават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е втората чета на българската емиграция в Румъния, създадена по идея на Христо Ботев. Бойният път на четата продължава 11 дни.

След три сражения войводата Таньо Стоянов загива на Керчан баир край село Априлово. След гибелта на войводата четата е разбита.

По публикацията работи: Росица Арабаджиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почетен знак за посланика

Почетният знак на областния управител на област Русе получи посланикът ни в Румъния, съобщиха от местната администрация. Отличието му бе връчено от Драгомир Драганов заради приноса на посланика в развитието на двустранните отношения между България и северната ни съседка.  Драганов посочи на първо място съвместните усилия, които се полагат за..

публикувано на 02.08.24 в 16:28

Санират пет блока

Одобрени за саниране са петте жилищни блока, които община Русе предложи за обновяване. Средствата се отпускат по процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд. Пари ще има за комплексите „Космос“, „Марек“, „Найден Киров“, блока на ул. „Д-р Мустаков“ №5 и „Изгрев“.  До 80% е безвъзмездната финансова помощ за..

публикувано на 02.08.24 в 14:31

Изкуство през Дунав

Изложба на художници от Букурещ ще бъде подредена в Екомузея с аквариум в Русе, съобщава БТА. Румънските творци Мойс Буланчя, Елисавета Мелинте и Виктория Динкъ ще представят 60 живописни платна.  Картините са с разнообразна тематика – природни пейзажи, флорални картини, абстракционизъм, портрети, създадени с помощта на акрил, масло или смесена..

публикувано на 02.08.24 в 13:18

Временно няма да издават визи

Министерството на външните работи (МВнР) няма да приема заявления за визи и за български документи за самоличност – паспорт и лична карта от 9 до 18 август. Това съобщиха от министерството.  Причината е изпълнение на проект, съгласуван с всички институции в България и Европейския съюз, с който ще се въведе нова версия на Национална визова..

публикувано на 02.08.24 в 12:21
Снимката е илюстративна

Водни проекти в три общини

Нови 74 споразумения с 32 общини за изпълнение на инфраструктурни проекти подписа министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. 21 от споразуменията са за ВиК обекти, а сред общините са Тутракан, Велики Преслав и Смядово.  Стойността на проектите е 127 милиона лева, като вече са направени междинни авансови плащания...

публикувано на 02.08.24 в 12:12

Къща горя в Мадара

220 кв. м покривна конструкция, бяла и черна техника и домашно имущество са изгорели по време на пожар в къща в Мадара снощи. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът за пламъците е получен на 1 август в 22:10 часа. На място е изпратен противопожарен екип от Шумен . За гасенето са използвани 24 000 литра вода. Причините  за пожара се..

публикувано на 02.08.24 в 12:04

Обновяват парк "Кьошковете"

До два дни парк „Кьошковете“ в Шумен ще бъде почистен от излишната растителност, а до края на другата седмица ще има ново осветление. Това заяви кметът Христо Христов, който инспектира възложената на общинските предприятия работа за обновяване на парка.  Около 50 пейки са възстановени. Пребоядисана е парковата мебел, след което деца ще ги украсят по свой..

публикувано на 02.08.24 в 11:43