Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърши походът „По пътя на четата на Таньо Войвода“

3
Снимка: Област Русе

Трийсет и осмият Национален поход „По пътя на четата на Таньо войвода“ приключи на Керчан баир край Априлово – лобното място на революционера и неговата чета.

Четиридневната инициатива е част от националния културен календар на Министерството на образованието и науката и се осъществи с подкрепата на музеите и общините на Силистра, Исперих, Разград и Попово.

На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, предвождани от войводата Таньо Стоянов Куртев, родом от Сливен, преминават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е втората чета на българската емиграция в Румъния, създадена по идея на Христо Ботев. Бойният път на четата продължава 11 дни.

След три сражения войводата Таньо Стоянов загива на Керчан баир край село Априлово. След гибелта на войводата четата е разбита.


По публикацията работи: Росица Арабаджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Христов - кмет на община Шумен

Кметът поздравява шуменци

Кметът проф. Христо Христов поздравява жителите на Шумен и областта з а Великден: Скъпи съграждани, Поздравявам ви с настъпването на Възкресение Христово – един от най-светлите християнски празници! На този ден отправяме най-силното си послание за мир, доброта и разбирателство. Нека се отърсим от делничното и се замислим за..

публикувано на 05.05.24 в 09:22

Слънчев Великден

Днес ще преобладава слънчево време.  Ще духа слаб вятър от север-североизток, следобед по крайбрежието ще се обърне от югоизток, вечерта, вече и във вътрешността, ще се ориентира от юг.  Преобладаващи максимални температури ще са  между   17° и 22°, за Шумен - около 20°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 14°-16°...

публикувано на 05.05.24 в 08:32
Куполът на храма „Възкресение Христово“ – Божи гроб, Йерусалим. Снимка: Димитрина Кюркчиева

Благодатният огън слезе в Йерусалим

На Велика събота в навечерието на Великден Благодатният огън слезе в църквата "Възкресение Христово“ в Йерусалим. Тази година, заради усложнената обстановка в Израел, българска делегация нe пътува за посрещането на огъня. Но там ще са представители на Румънската църква. За десета поредна година, румънски духовници ще пренесат Благодатния..

публикувано на 04.05.24 в 16:42
Пъстри великденски яйца

Предвеликденско

"Великденска работилничка" за боядисване на яйца с децата организира читалище „Иван Вазов“ в силистренското село Срацимир . Ателието отваря врати от 10 ч. и 30 мин. в читалището. Общоселско площадно тържество „Люлка се залюля“ започва от 16 ч. след обяд в село Бабук , Силистренско. По време на празника ще се проведат конкурс „Да нашарим..

публикувано на 04.05.24 в 09:23

Велика събота е!

На Велика събота Църквата възпоменава телесното погребение на Иисус Христос и слизането Му в ада. По обичая на юдеите тялото на Иисус било положено в нов каменен гроб в Йосифовата градина. При погребението присъствали Мария Магдалена, майка на Яков и Йосиф. Гробът бил запечатан и пред него била поставена стража. Църквата прославя Велика..

публикувано на 04.05.24 в 08:27

Дъждовна събота

Тази сутрин измерените температури в Североизточна България са: 10 градуса в Шумен, Разград и Търговище; 11 – в Силистра; 12 – в Русе. Слаб дъжд вали в Шумен, а заради мъгла видимостта в Силистра е намалена до 200 м. В Шумен атмосферното налягане е 980 хектопаскала – по-ниско  от средното за месеца, ще се повишава слабо;  относителната влажност на..

публикувано на 04.05.24 в 07:28

Златни математици от Шумен

  Два златни медала за седмокласничката от Шумен Мария Донева и два златни медала за нейния брат Владимир Донев от пети клас. Отличията са от двата кръга на Международното математическото състезание “Математика без граници”, което се проведе в Математическата гимназия в Шумен. В надпреварата участват ученици от 28 страни. Това са поредните..

публикувано на 03.05.24 в 19:34