Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуозни творби звучат в Шумен

Снимка: Симфониета Шумен

Солидно мъжко присъствие ще предложи концертът на Симфониета Шумен тази вечер.

Под диригентството на маестро Любомир Денев – син, оркестърът ще изпълни произведения на Бетовен, Брамс и Шопен.

Солисти на музикалното събитие са двама пианисти – утвърденият вече Петър Андонов и ученикът в 11 клас Борил Христов.

Петър Андонов завършва висшето си образование в Лондон и развива концертна дейност в Европа, САЩ и Япония.

18-годишният Борил е възпитаник на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна. Изявата му със Симфониета - Шумен е награда за отличното му представяне на Седмия Национален конкурс за пианисти “Мила Михайлова”.

  Концертът на Симфониета – Шумен, който носи заглавието „Настояще и бъдеще“ е от 19.05 часа в зала „Проф. Венета Вичева“.

Чуйте още от разговора на Миглена Стефанова с пианистите Петър Андонов и Борил Христов.ВИЖТЕ ОЩЕ

Актьори от Търговище с номинации за "Сивина"

Актьорите Калин Колев и Петър Дичков от Държавния куклен театър в Търговище са номинирани за наградата „Сивина“ за актьорски дебют в кукленото изкуство. Призът е за поощряване на млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство. Номинацията на Калин Колев е за ролята на Вълка в „Глупавият вълк“.  Петър Дичков е номиниран за ролите си на..

публикувано на 02.03.24 в 11:42

Номинации за "Сивина"

Актрисата Виктория Стрельова от Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен е номинирана за наградата „Сивина“ в кукленото изкуство в категорията „Дебют“, съобщиха от културния институт.  Номинацията е за ролята на Чими от едноименната пиеса за деца.  За отличията в същата категория се състезават и двама актьори от Държавния куклен театър в..

публикувано на 01.03.24 в 15:59

Кукли на фестивал

Търговищкият куклен театър ще участва в 11-ия Международен театрален фестивал на балканските страни в турския град Бурса. Фестивалът се провежда от 1 до 10 март.  Сред селектираните държави са: България, Албания, Босна, Хърватия, Македония, Сърбия и Турция.  Във форума на театралното изкуство ще участват актьорите Микаела Кюркчиева, Господин Динев,..

публикувано на 01.03.24 в 13:29

Композициите на пловдивския виртуоз

Филип Маджаров e класически музикант – виртуозен пианист и композитор, роден е в Пловдив. Има издадени 4албума с авторска вокална и инструментална музика и продължава да създава композиции за пиано, цигулка, флейта, виолончело и глас. Той разказва за най-новите си творби, какъв е неговият музикален език, къде открива вдъхновението и как..

публикувано на 01.03.24 в 08:18

Търси се изкуство

Дефицитът на кадри в музикалните и танцови състави у нас се задълбочава с всяка изминала година. Нерядко в симфоничните оркестри или фолклорните формации изпълнителите са в пенсионна възраст, които крепят санитарния минимум на съставите. Липсата на държавна политика и минималните възнаграждения за хората с висше образование ще са сред..

публикувано на 29.02.24 в 11:35

В откритото море на абсурда

Политически памфлет е изборът за премиера на Драматичния театър „Антон Страшимиров“ в Разград като първо ново заглавие през тази година. Пиесата на Славомир Мрожек, който е световноизвестен полски драматург и абсурдист, „В открито море“ отразява много точно и болезнено заобикалящата ни действителност. "В текста четиримата актьори, които са..

публикувано на 27.02.24 в 11:48

"Бавно" от "Субдибула"

Рок група „Субдибула“ подготвя нов албум и пусна нов клип на песента си „Бавно“. Всъщност парчето е добре познато на феновете на бандата, защото негова версия има от далечната 1991-1992 година, а по него е именуван и първият албум на "Субдибула" – „Бавно“.  Сега има нов аранжимент на песента. Включва се и нов вокал - Ели Раданова, която вече е част..

публикувано на 23.02.24 в 13:46