Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо поскъпна водата в Шумен?

ВиК - Шумен
Снимка: ВиК - Шумен

Бизнес планът на ВиК Шумен е приет от КЕВР. Утвърдена е цена от 5.14 лв., която е заложена във втората година на бизнес плана.

Защо КЕВР прие бизнес плана и високата цена? Според регулатора, е даден твърде дълъг срок на Асоциацията по ВиК, повече от година, за съгласуване с дружеството.

„Няма едностранно приемане на бизнес плана“, каза Ивайло Касчиев от КЕВР.

Той припомни законовата процедура и причините, поради които енергийният регулатор е одобрил бизнес плана на шуменското ВиК. От комисията казаха за Радио Шумен, че Асоциацията е можела да промени бизнес плана, но това не било направено.

По отношение на цената на водата, Ивайло Касчиев каза, че тя е функция на инвестиционната, ремонтна програма на ВиК оператора и на потреблението на услугата.

„Ролята на регулатора е да направи детайлен преглед на бизнес плана. Да се уверим, че са заложени достатъчно амбициозни цели за качеството на услугите и че всички прогнози са направени съгласно нормативните изисквания и са обосновани“, каза още Касчиев.

Още по темата от интервю на Здравка Русева.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кола изгоря на пътя

Лек автомобил "Мерцедес" е унищожен при пожар тази нощ, съобщават от шуменската полиция. При прибиране от произшествие в село Близнаци около 00:20 часа противопожарният екип забелязал мерцедесът да гори на пътното платно между селата Хитрино и Сливак.  По данни на водача, по време на движение от двигателния отсек започнал да излиза дим, а малко..

публикувано на 17.07.24 в 11:19

Закани за убийство

68-годишна жена подала сигнал в полицейското управление в Шумен вчера, че получила закана за убийство.Това съобщават от шуменската полиция. По нейни данни, това е станало на 13 юли в частен дом в село Добри Войниково. Заплахите и заканите към нея били отправени от 45-годишен мъж, неин племенник. Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 17.07.24 в 11:11

Спасиха 10 къщи в Преселка

10 жилищни сгради и слънчогледов блок от 300 декара са били спасени от изгаряне след пожар в село Преселка. Това съобщават от шуменската полиция. Сигнал за горяща къща близо до язовира е приет в 16:39 часа вчера в дежурната част на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Нови пазар.  Към адреса са насочени противопожарни..

публикувано на 17.07.24 в 11:05

Част от Шумен без вода

Авария оставя без вода част от Шумен, съобщават от ВиК.  Проблемът е на главен водопровод на улица „Червена стена“ № 22. Заради него е спряно подаването в квартал „Боян Българанов“, в района на Многопрофилната болница и във високата зона на Шумен.  Очаква се водата да бъде пусната до 16:00 ч., уточняват от ВиК.

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Огън изпепели къща

Пожар е изпепелил къща и постройка към нея в Смядово днес следобед. Това съобщават от шуменската полиция. 71-годишен собственик на имота рязал дърва за огрев. Пламъците тръгнали от спомагателна постройка към къщата.  Два екипа пристигнали ня място, заварили силно развит пожар, който бързо се прехвърлил към къщата.  Пламъците са ликвидирани, но къщата и..

публикувано на 16.07.24 в 19:22

Гасят пожар в Преселка

Огнеборци и доброволци гасят пожар в село Преселка. Това съобщават от шуменската полиция.  В 16:39 часа в дежурната част на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Шумен е приет сигнал за пожар в къща на ул. "Георги Димитров" в село Преселка. Към мястото на произшествието е насочен екип от Нови пазар.  На място..

публикувано на 16.07.24 в 19:16

Удар в патрулка

Полицейска патрулка беше блъсната при пътен инцидент на автомагистрала "Хемус" в района на бензиностанцията край Нови пазар. Това съобщават от шуменската полиция. Около 13:50 часа днес на магистралата екип на РУ - Нови пазар регулирал пътния поток във връзка с въведено ограничение за товарни автомобили с тегло над 20 тона. Определена за пункт за спиране..

публикувано на 16.07.24 в 18:19