Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поход с родолюбива мисия

Снимка: Областна администрация Русе

С тридневен поход ще бъде отбелязана 155-ата годишнина от слизането на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на българския бряг на Дунав. Инициативата се провежда за девети път и се организира от Областната администрация в Русе. 

Началото ще бъде дадено при село Новград, където четата слиза в нощта на 6 срещу 7 юли 1868 г. Паметта на героите ще бъде почетена с едноминутно мълчание и с поднасяне на венци и цветя от участниците в похода. 

Кулминацията ще бъде в неделя на Бузлуджа, където ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите. Там ще има и възстановка, в която ще участват представители на патриотични организации от цялата страна.


По публикацията работи: Доротея Генчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инспектират Дунав мост

Инспекция на изграждането на спомагателната инфраструктура и временната организация на движение по Дунав мост направиха областният управител на област Русе Драгомир Драганов и заместникът му Георги Георгиев.  Ремонтът на моста ще се извършва без спиране на движението и съоръжението няма да се затваря. Планирано е строителните работи да се извършват в..

публикувано на 09.07.24 в 13:20

Лятна фолклорна академия

Лятна фолклорна академия организира през следващата седмица Фолклорно-танцовото студио „Зора“ към Общинския младежки дом в Русе. Деца и младежи на възраст от 7 до 18 години ще имат възможност да разучават различни видове хора̀.  Академията ще се провежда от 9:00 до 10:00 ч. в периода 15 – 19 юли в залата на втория етаж в Общинския младежки дом...

публикувано на 09.07.24 в 09:09

Обновяват уличното осветление

Уличното осветление в десет населени места от община Русе ще бъде обновено. Администрацията спечели проект на стойност близо 1 290 000 лева по Националния план за възстановяване и устойчивост.  Ще бъдат изградени 14 фотоволтаични централи, които ще бъдат разположени върху покривите на общински сгради и имоти. Тези системи ще произвеждат електрическа..

публикувано на 09.07.24 в 08:38

Ранените в добро състояние

В добро състояние са четиримата пострадали при катастрофата тази сутрин на пътя Русе – Бяла, преди разклона за село Мечка. Това съобщиха за БТА от Университетската болница "Канев".  За преглед са приети 11-годишно момче, момиче на 13 г. и двамата им родители. Децата са получили леко комоцио и са оставени за наблюдение в отделението по..

публикувано на 08.07.24 в 12:18

Пътен инцидент край с. Мечка

Катастрофа затруднява движението по пътя Русе – Бяла, в участъка преди разклона за село Мечка. Това съобщава БТА. Сигналът е подаден в 8:37 часа.  При инцидента, в който са участвали два автомобила, са пострадали четирима души, те са откарани с две линейки в болница в Русе.  Екипи на полицията регулират движението в участъка, като временно..

публикувано на 08.07.24 в 11:17

Светофар на Дунав мост

Основният ремонт на Дунав мост при Русе, който ще започне на 10 юли, ще се извършва без спиране на движението. Това съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“ Оттам уточняват, че за да бъде гарантирано точното и коректното информиране на всички пътуващи, от Агенцията редовно ще подават актуална информация за ремонта. Такава ще бъде публикувана и в..

публикувано на 08.07.24 в 09:15

Скаути край Нисово

Националният скаутски лагер за вълчета „Вековният бряст“ събра над 150 деца от България, съобщават от областната администрация в Русе. Лагерът приема ученици на възраст между 7 и 11 години и се провежда в района на село Нисово. В инициативата, която ще продължи до 10 юли участват членове на Организацията на българските скаути. Сред тях има..

публикувано на 07.07.24 в 10:13