Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръгва подготовка за местния вот

Снимка: архив

Разяснителната кампания за предстоящия местен вот на 29 октомври започна Централната избирателна комисия. На изборите през есента ще се гласува за общински съветници, кметове на общини и кметове на кметства. Избори за кмет на кметство се произвеждат в тези населени места, които към датата на обнародване на указа на президента за насрочване на изборите за общински съветници и за кметове имат население над 100 души с постоянен адрес, припомнят от ЦИК. 

При избори за общински съветници и за кметове, ако избирателят има настоящ адрес през последните шест месеца преди изборния ден в съответното населено място, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Искането се прави писмено до кмета на общината, района, кметството или до кметския наместник или чрез електронно заявление през интернет страницата на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, посочват от ЦИК. 


По публикацията работи: Айше Лятиф


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Помощ за пострадалите

По 1578 лв. първоначална помощ ще получат пострадалите при пожарите в страната. Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов. Парите ще бъдат изплатени веднага след подаването на молби в Агенция „Социално подпомагане“.  Отделно от това, пострадалите при пожарите могат да подадат документи и пред съответната община, за..

публикувано на 19.07.24 в 08:28
Снимката е илюстративна

Свикват Съвета по сигурност

Служебният премиер Димитър Главчев свиква Съвета по сигурността към Министерския съвет заради пожарите в страната. Заседанието се очаква да се проведе днес. Това обяви Главчев, който посети едни от най-пострадалите села – Воден и Крайново. В село Мамарчево премиерът и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще съобщят каква е ситуацията в..

публикувано на 19.07.24 в 08:13

ПП-ДБ готови да върнат мандата

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат за създаване на правителство. Това обявиха на брифинг в парламента депутатите от парламентарната група. На проведените вчера срещи по предложената от коалицията декларация за антикорупционно законодателство те получиха откази за подкрепа от ГЕРБ-СДС, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". "Няма да..

публикувано на 18.07.24 в 09:42

Планово без ток в четвъртък

Неотложни ремонти и профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия ще са причина за спиране на тока в населени места от Североизточна Бъгария и днес, на 18 юли, съобщават от електроразпределителното дружество. В Разград ска област от 08:30 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Просторно и с. Гецово,..

публикувано на 18.07.24 в 08:38

Почитаме Апостола

Отбелязваме 187 години от рождението на Васил Левски. В Русе церемонията започва от 8 ч. пред паметника на Апостола в Парка на възрожденците. Свещеници от Русенската света митрополия ще отслужат благодарствен молебен, а всички желаещи ще могат да поднесат венци и цветя в знак на признателност. Свое изпълнение ще представи и възпитаникът..

публикувано на 18.07.24 в 07:40

Жегите продължават

Между 20 и 26 градуса са измерените температури в 6 ч. тази сутрин в Североизточна България. Най-хладно е в Търговище, където термометърът е отбелязал 20 градуса, в Шумен – 22 градуса, в Разград – 24, в Силистра – 25, в Русе – 25 градуса. В Шумен атмосферното налягане е 989 хектопаскала(колкото е средното за юли) и слабо ще се колебае,..

публикувано на 18.07.24 в 07:14

Температурни рекорди

Температурен рекорд е отчетен днес в Шумен – този следобед в града са измерени 38,6 градуса  или с 1 градус повече от досегашната най-висока стойност за 17 юли, отчетена през 2007 година.  Температурни рекорди имаше и в още три областни центъра – в Русе са измерени 40,6 градуса при 38,5 през 2001 година, в Силистра – 38,2 градуса при 37,6 през 2007..

публикувано на 17.07.24 в 16:07