Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грижа за деца в риск

Снимка: Община Търговище

Създаването на Център за работа с деца на улицата предлага в докладна до Общинския съвет кметът на Търговище д-р Дарин Димитров. Идеята е звеното да се помещава в сгради общинска собственост в кварталите „Запад“ 2 и „Запад“ 3, които са обновени по Оперативната програма „Региони в растеж“. 

Новата социална услуга в общността ще е безплатна и ще е финансирана от държавата. Целта ѝ е да предотврати ранното отпадане от училище, неглижирането на здравето и социалната изолация на деца и младежи в риск от трайно или частично попадане на улицата. В центъра ще се осигуряват здравни, социални и образователни услуги и консултиране, насочени към децата и техните семейства. Ще се реализират дейности по превенция и прекратяване на всякакви форми на експлоатация на труда, насилие и противообществените прояви сред децата и младежите. 

Капацитетът ще е 35 потребители. Предоставянето на услугата ще започне през октомври.

Докладната на кмета на Търговище ще бъде разгледана на предстоящото заседание на Общинския съвет на 31 август.

По публикацията работи: Десислава Спирдонова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив

Моторист пострада на пътя

Мoтоциклетист е пострадал при пътен инцидент в община Омуртаг, съобщиха от Областната дирекция на МВР- Търговище.  В неделя на път I-4 София-Варна, км 211+194, правоспособен 59-годишен водач от с. Приселци, обл. Варна, управлявайки собствения си мотоциклет „Кавазаки“ с варненска регистрация в посока Варна- София, при неправилно навлизане в кръстовище и..

публикувано на 19.08.24 в 12:57

Тежко ранени при катастрофа

Двама души са пострадали след пътен инцидент в община Омуртаг, съобщиха от Областната дирекция на МВР- Търговище.  В събота около 00,05 ч на първокласния път I-4 София-Варна, преди разклона за с. Беломорци, правоспособен 20-годишен водач от с. Камбурово, община Омуртаг, управлявайки лек автомобил „Фолксваген Голф“ с търговищка регистрация в посока..

публикувано на 19.08.24 в 12:35

Тежък воден режим от десетилетия

Подобряване на водоснабдяването в Омуртаг в най-кратки срокове е възможно, ако се актуализират и реновират елементи от водоснабдителната система „Ястребино“. Това каза за Радио Шумен координаторът на гражданското обединение „Вода за Омуртаг“ Магдалена Славова. Градът е на тежък воден режим от десетилетия. В края на миналата година той започна..

публикувано на 16.08.24 в 17:06

Ръст в цените на земята

Със 7,5% е увеличена за една година средната цена на нивите в Търговищка област. Това показват данните на Териториалното статистическо бюро.  Към края на миналата година един декар ниви в региона е струвал средно 1 277 лева. По този показател област Търговище е на 12-о място в страната.  Най-висока e цената на сделките с ниви в община Попово – 1 670 лв...

публикувано на 12.08.24 в 13:52

20 г. затвор след убийство на съжителка

Окръжният съд в Търговище наложи 20 години затвор на С.К. /29 г./, който в условията на домашно насилие, по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост  умъртвил М. Х. на 21 години. Наказанието идва близо година след извършеното посегателство, което се разигра на 29 август м.г. в Омуртаг.  Магистрати са постановили то да се търпи при..

публикувано на 12.08.24 в 13:35

Половин милион за нов асфалт

Над половин милион лева в реконструкция на четири улици в различни населени места влага община Омуртаг. Обявена е обществена поръчка за избор на строител. Крайният срок за подаване на оферти или заявления за участие е до 2 септември, съобщиха от общинската администрация. С дейностите по проекта ще се подобри инфраструктурата в селата Долна..

публикувано на 09.08.24 в 09:30

4,36 милиона за сметище

Договор за финансиране на проект за рекултивация на първата клетка на депото за битови отпадъци край село Пайдушко подписа община Търговище. Целта е да се намали рискът от последващо замърсяване на околната среда заради натрупаните количества отпадъци. Техническата част на проекта предвижда изграждане на система за отвеждане на отпадъчните води..

публикувано на 07.08.24 в 13:43