Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
"Алкомет" с инвестиция от 137 млн. лв.

7
Снимка: Алкомет АД

Днес Милена Стойчева - министър на иновациите и растежа, взе участие в дискусионен форум с бизнеса в Шумен, фокусиран върху възможностите за финансиране от Министерството на иновациите и растежа. Събитието се проведе в "Алкомет" АД в Шумен. Във форума участваха изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Христо Етрополски, областният управител на Шумен проф. Добромир Добрев, заместник-кметът Росица Антонова, представители от посолството на Република Турция и бизнесмени от региона.

На събитието присъстваха и представители от "Алкомет" АД, сред които мажоритарният собственик Фикрет Индже, председателят на Надзорния съвет на компанията Фикрет Кузуджу и директорът на завода Иван Папазов.

По Плана за възстановяване и устойчивост има предвидени доста ресурси, за да подкрепят иновативни предприятия, както и инвестиции в кръгова икономика, в действия, свързани с подобряване на капацитета, каза пред журналисти в Шумен министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

"Алкомет" АД беше инвеститор на годината за 2022 г. и сега заяви своите намерения да направи отново голяма инвестиция във високотехнологично развитие на компанията, както и инвестиция, която ще помогне да бъде представена България като добра дестинация за развитие, за икономически растеж и която е привлекателна с новия си подход в това да бъде добро място за интелектуален капитал и научна и развойна дейност, на основата на която да се случат иновациите", посочи министър Стойчева.

По време на форума Иван Папазов, директор завод на "Алкомет" АД, обяви новия инвестиционен план на компанията на стойност 137 млн. лв., който ще се изпълнява през следващите три години.

Инвестиционният план предвижда:

- Разширение на същестуващ Валцов цех 2, с допълнителни 5000 м2 и увеличаване на производствените мощности за валцови продукти посредством монтаж на нов 4-Hi универсален фолиев валцов стан и пещи за отгряване.

- Изграждане на нов Леярен цех, в който е планирано изграждане на високотехнологична линия за леене на рулони, която ще позволи на компанията да увеличи производствения си капацитет на вече предлаганите продукти, както и да произвежда нови видове сплави за конверторно фолио и фолио за акумулатори (батерии).

- Нова маса за леене на заготовки с диаметър 12" и аспирационна система над топилните пещи на линиите за непрекъснато леене са предвиждат във Леярен цех 1.

- В Пресов цех са предвидени две нови преси за екструдиране с усилие 26MN, заготовки с диаметър 7" и с дължина 1100 mm и преса за екструдиране с усилие 45MN, заготовки с диаметър 12" и с дължина 1500 mm.

- В цех Алкомет Аутомотив ще бъде изградена нова линия за пасивиране. Високотехнологична линия за повърхностна обработка на детайли за автомобилния сектор. Линията е с по-голям капацитет и по-добра производителност, което ще допринесе за подобряване на качеството и съкращаване на времето за обработка на алуминиевите детайли.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Акага" закриват биеналето и пленера по фотография

Постоянна експозиция на открито и концерт с хитовете на „АКАГА“ ще поставят финал на Националното биенале по скулптура „Шуменско плато“ и Седмия пленер по фотография „Шумен познат и непознат“. Събитието е днес, на 4 август, от 18:00 ч.  в пространството „Сцената" в Природния парк „Шуменско плато" в лесопарк „Кьошкове“. Тази година двата..

публикувано на 04.08.24 в 09:13

Къща горя в Мадара

220 кв. м покривна конструкция, бяла и черна техника и домашно имущество са изгорели по време на пожар в къща в Мадара снощи. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът за пламъците е получен на 1 август в 22:10 часа. На място е изпратен противопожарен екип от Шумен . За гасенето са използвани 24 000 литра вода. Причините  за пожара се..

публикувано на 02.08.24 в 12:04

Обновяват парк "Кьошковете"

До два дни парк „Кьошковете“ в Шумен ще бъде почистен от излишната растителност, а до края на другата седмица ще има ново осветление. Това заяви кметът Христо Христов, който инспектира възложената на общинските предприятия работа за обновяване на парка.  Около 50 пейки са възстановени. Пребоядисана е парковата мебел, след което деца ще ги украсят по свой..

публикувано на 02.08.24 в 11:43

Юмруци в лицето

Двама мъже са задържани за побой и грабеж, съобщават от шуменската полиция. Инцидентът станал на 1 август около 01.00 часа в село Изгрев. Двама мъже нападнали 25-годишен от търговищкото село Черковна, нанесли му юмручни удари в лицето и му отнели 200 евро и 200 лева. След проведени издирвателни мероприятия от служители на РУ - Шумен..

публикувано на 02.08.24 в 10:07

Събират строителни отпадъци

В Шумен, кварталите и селата на територията на общината са разположени контейнери за събиране на инертни строителни отпадъци от домакинствата. В тях може да се изхвърлят тухли, бетон, тротоарни и паркинг елементи и части от тях, гипсови елементи, керемиди и цигли, мазилка, фаянсови и теракотни плочки, санитарни елементи, сгурия, цимент и..

публикувано на 02.08.24 в 09:16

Дивдядово празнува днес

Шуменският квартал „Дивдядово“ ще отбележи своя празник днес - 2 август. По традиция тържеството ще се състои на площад „Тончо Жечев“, известен като хорището. Веселбата започва в 18:30 часа. Тазгодишният празник ще се проведе под мотото „На вечерник в Дивдядово – да съхраним традициите заедно“. Програмата включва много изненади, както и изпълнения..

публикувано на 02.08.24 в 09:09

Лунен фестивал в Кочово

За шеста поредна година в шуменското село Кочово ще се проведе Moon Music Festival. Форумът дава сцена за изява както на утвърдени имена от музикалната сцена, така и на изпълнители   с потенциал. Целта му е да предложи на публиката качествена българска музика с акцент върху групи от региона.  Фестивалът започва в петъчната вечер на 2 август и ще..

публикувано на 02.08.24 в 08:51