Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Първият звънец удари

Снимка: Радио Шумен

Днес е 15 септември - първият учебен ден за българските ученици. С други думи – празник. Такъв е той за 15 549 ученици от Шуменска област, от които 1297 са първокласници.

И като всеки празник е изпълнен с музика, цветя и усмивки, въпреки облачното време и падналия дъждец. Вярваме, че такова е било настроението във всички български училища. 

В едно от тях беше Росица Арабаджиева, за да ни направи съпричастни с атмосферата на първия учебен ден. Чуйте репортажа от първия учебен ден.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За животните с любов

Световният ден за защита на животните - 4 октомври, повдига въпроса за отношението на обществото ни към дивите животни, домашните любимци и тези, отглеждани във ферми. Снимките с пухкави домашни любимци в социалните мрежи, разходките в зоопарка и посещението на цирк представят само положителната страна. Отвъд приятните преживявания..

публикувано на 04.10.23 в 11:42

Модерна апаратура в интензивното

Отделението по анестезиология и интензивно лечение към болницата в Исперих вече разполага с основно обновена база. Ремонтът е извършен единствено със средства на лечебното заведение. Сред реконструкциите са цялостно обновяване на помещенията, подмяна на подовата настилка в реанимационната зала и нови монитори. Извършени ремонти има и в..

публикувано на 04.10.23 в 08:25

Спомен за Румен Михайлов

Изложба с творби на шуменския художник Румен Михайлов се открива днес - 3 октомври, в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен. Събитието е под надслов „Душа“. О фициалното откриване е от 17:30 часа, а шуменци и гостите на града могат да я разгледат до 12 октомври. Експозицията представя картини и пластики на художника, които са част от..

публикувано на 03.10.23 в 09:10

Санирането не е само стиропор

Животът на панелните жилища е 50 години и след това трябва да им се направи сериозно обследване. Изцяло да се подменят инсталациите, да се проверят и връзките между панелите и да се укрепят, защото санирането не бива да е само стиропор по фасадите. Това са част от мерките, коментирани пред Радио Шумен от инж. Марин Гергов, председател на Камарата на..

публикувано на 29.09.23 в 16:01
Д-р Яна Милева

На сърцето с любов

„Сърцето празнува с нас почти всеки ден. То препуска, когато сме влюбени. Пърха, когато сме щастливи. Спира, когато сме уплашени. За да го свързваме с тези емоции дълго, трябва да го поддържаме в добро здраве“, каза кардиологът д-р Яна Милева от Шумен.  Днес е Световният ден на сърцето. Фокусът тази година е личната и обществената грижа за..

публикувано на 29.09.23 в 12:25

Прокуратурата: Кръговото е незаконно

Окръжната прокуратура в Шумен установи, че кръговото кръстовище на бул. „Симеон Велики“, на което преди една година в зверска катастрофа загина 22-годишната Светомира Накева от Шумен, е незаконно. След проверка държавното обвинение констатира редица нарушения.  Едно от тях е свързано с предварителния анализ, който трябва да бъде част от документацията...

публикувано на 29.09.23 в 11:05

Будни родители онлайн

„Училище за будни деца и родители“ провокира това лято шуменци с една по-различна възможност за летни занимания.  Идеята включваше най-съвременните и обосновани методи на учене, които развиват максимално естествения детски потенциал на момчета и момичета от 6 до 11 г.  Сред предметите в това училище имаше „Инстинкт, реакция и гъвкавост“, „Ритъм и..

публикувано на 29.09.23 в 09:35