Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Важни срокове за изборите

Снимка: архив

Общинските администрации в страната имат ангажименти по подготовката и организацията на местните избори.

За гражданите е важно да се припомнят сроковете, в които могат да подават документи или да направят справки.

Избирателните списъци трябва да бъдат качени до 18 септември на определените със заповед на кмета места, каза Диян Димитров, секретар на община Шумен. Той допълни, че на сайта на общината може да се види къде точно са разлепени списъците.

Подаването на заявления за гласуване по настоящ адрес е до 14 октомври, като единственото условие е гражданите да имат 6 месеца уседналост.

На интернет страницата на всяка община до 18 октомври трябва да се публикува и списък на заличените лица.

В същото време всеки избирател може да поиска отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък с писмено заявление до общинската администрация в срок до 21 октомври. 

При избори за общински съветници и кметове не се издават удостоверения за гласуване на друго място.

Още подробности може да чуете от интервюто на Миглена Стефанова с Диян Димитров.


.ВИЖТЕ ОЩЕ

За животните с любов

Световният ден за защита на животните - 4 октомври, повдига въпроса за отношението на обществото ни към дивите животни, домашните любимци и тези, отглеждани във ферми. Снимките с пухкави домашни любимци в социалните мрежи, разходките в зоопарка и посещението на цирк представят само положителната страна. Отвъд приятните преживявания..

публикувано на 04.10.23 в 11:42

Модерна апаратура в интензивното

Отделението по анестезиология и интензивно лечение към болницата в Исперих вече разполага с основно обновена база. Ремонтът е извършен единствено със средства на лечебното заведение. Сред реконструкциите са цялостно обновяване на помещенията, подмяна на подовата настилка в реанимационната зала и нови монитори. Извършени ремонти има и в..

публикувано на 04.10.23 в 08:25

Спомен за Румен Михайлов

Изложба с творби на шуменския художник Румен Михайлов се открива днес - 3 октомври, в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен. Събитието е под надслов „Душа“. О фициалното откриване е от 17:30 часа, а шуменци и гостите на града могат да я разгледат до 12 октомври. Експозицията представя картини и пластики на художника, които са част от..

публикувано на 03.10.23 в 09:10

Санирането не е само стиропор

Животът на панелните жилища е 50 години и след това трябва да им се направи сериозно обследване. Изцяло да се подменят инсталациите, да се проверят и връзките между панелите и да се укрепят, защото санирането не бива да е само стиропор по фасадите. Това са част от мерките, коментирани пред Радио Шумен от инж. Марин Гергов, председател на Камарата на..

публикувано на 29.09.23 в 16:01
Д-р Яна Милева

На сърцето с любов

„Сърцето празнува с нас почти всеки ден. То препуска, когато сме влюбени. Пърха, когато сме щастливи. Спира, когато сме уплашени. За да го свързваме с тези емоции дълго, трябва да го поддържаме в добро здраве“, каза кардиологът д-р Яна Милева от Шумен.  Днес е Световният ден на сърцето. Фокусът тази година е личната и обществената грижа за..

публикувано на 29.09.23 в 12:25

Прокуратурата: Кръговото е незаконно

Окръжната прокуратура в Шумен установи, че кръговото кръстовище на бул. „Симеон Велики“, на което преди една година в зверска катастрофа загина 22-годишната Светомира Накева от Шумен, е незаконно. След проверка държавното обвинение констатира редица нарушения.  Едно от тях е свързано с предварителния анализ, който трябва да бъде част от документацията...

публикувано на 29.09.23 в 11:05

Будни родители онлайн

„Училище за будни деца и родители“ провокира това лято шуменци с една по-различна възможност за летни занимания.  Идеята включваше най-съвременните и обосновани методи на учене, които развиват максимално естествения детски потенциал на момчета и момичета от 6 до 11 г.  Сред предметите в това училище имаше „Инстинкт, реакция и гъвкавост“, „Ритъм и..

публикувано на 29.09.23 в 09:35