Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът: С терористи не преговарям

Снимка: БГНЕС
Заявките за ефективни протести на зърнопроизводителите от 18 септември заради падането на забраната за внос от Украйна придобива "все по-политически характер". Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков. По думите му в началото е имало опит да диалог в конкретика, но в един момент браншът е променил подхода и е използвал фалшиви аргументи, за да откаже преговори. 
"През последните два дни започнаха да се държат като терористи. Поставят искания: "Ако не го направите, ние ще блокираме държавата".  Аз с терористи не преговарям, очаквам да дойдат на масата и да преговаряме по същество", каза още Денков, който днес беше поканил недоволните на разговори, но зърнопроизводителите отказаха да участват. 
"Не може секторът да твърди, че няма грижа от държавата, при положение че държавата дава над 2 милиарда лева. Не могат да казват, че не ги интересува Европа, при положение че повечето от средствата, които получават като субсидии и помощи, са европейски. Нека да се откажат от европейските средства тогава и тогава да слагат забрани за украинските стоки по решение на Европейската комисия", заяви още премиерът.

Министър-председателят допълни, че лично е разговарял с украинския си колега Денис Шмигал за вноса на продукти от Украйна. Преговори са водени и между Европейската комисия и Украйна. В резултат Киев е поел ангажимент да наложи временни ограничения при износа на селскостопанска продукция, като се съобрази с всяка държава, за да не наводни съответния чужд пазар с излишни стоки.

От ЕК обявиха, че от днес официално спира да действа забраната за продажба на украински хранителни продукти в пет страни членки, сред които и България. Три от държавите – Полша, Унгария и Словакия, удължиха едностранно забраната за внос. 
По публикацията работи: Десислава Спирдонова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчев понеделник

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от север, следобед по крайбрежието от изток. Максималните температури ще са между 23° и 28°, за Шумен около 26°.  Вълнението на морето е 2-3 бала. Температурата на морската вода е около 23°. Прогнозата е на дежурния синоптик Симона Георгиева е от НИМХ-Варна.

публикувано на 23.09.24 в 07:12

Седмична прогноза за времето

В понеделник облачността ще е променлива, на места намаляваща и до слънчево, но около и след обяд ще се развива купеста облачност. Вятърът от север-североизток ще е предимно слаб, следобед по Черноморието ще се преориентира от изток-североизток. Минималните температури ще са между 11° и 16°, а максималните слабо ще се повишат и ще са между 22° и 27°...

публикувано на 22.09.24 в 17:43

Концерт „116 години Независимост“

Концерти и пресъздаване на жива картина бяха част от програмата, с която Шумен  отбеляза 116 години от обявяването на Независимостта на България.  Симфониета – Шумен, Смесен хор „Проф. Венета Вичева“ и Градският духов оркестър „Михаил Биков“ изнесоха съвместен концерт под мотото: „116 години Независимост“.  В 13:30 часа пред Военния клуб жители и..

публикувано на 22.09.24 в 14:08

Брунате и Комо отбелязват Независимостта

Италианските градове Брунате и Комо отбелязват годишнината от Независимостта на България с богата културна програма. Генералното консулство на България в Милано и Община Брунате са организатори на тържествата, които започнаха в навечерието на националния ни празник. Това съобщи директорът на археологически музей „Велики Преслав“ д-р Александър..

публикувано на 22.09.24 в 13:38

Честваме независимостта ни

Днес, 22-и септември, България чества едно от най-значимите събития от новата си история. На тази дата през 1908 г. българската държава, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост.  Това става 30 години след Руско-турска война от 1877-78 г., която приключва с подписания на 3 март 1878 г. Сан Стефански мирен договор. Тържествена церемония..

публикувано на 22.09.24 в 11:29

Кулминация на панаира във Върбица

Традиционното изложение на производители и търговци, което започна в средата на седмицата с празнично шествие, духова музика и мажоретки, ще завърши с традиционните конни надбягвания и народни борби. Днес от 10 часа дават старт на конните състезания с четири гари, като най-дългата обиколка е 3200 метра. Предвидено е състезание и с..

публикувано на 22.09.24 в 08:18

Кметът за празника

По повод 116-та годишнина от обявяването на независимостта ни на 22 септември кметът на община Шумен отправи специален поздрав:  Уважаеми съграждани, Поздравявам ви по случай Деня на независимостта на България! На този светъл ден си спомняме за нашата история и отдаваме почит на всички, завоювали Независимостта. Това е първата стъпка в..

публикувано на 22.09.24 в 07:45