Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Климатична фреска в Попово

Играта „Климатична фреска“ ще бъде представена днес /18.09/ от 16:00 часа в поповския музей. Тя е създадена след Парижкото споразумение за климата през 2015 г. 

У нас играта под формата на работилница се разпространява от Вихрен Митев, основател на фондация „Екологичен манифест – МанЕко “. Той и финансистът Мартин Заимов ще запознаят присъстващите по атрактивен начин за осъзнаване феномените на климата на Земята и значението им за хората. 

В уоркшопа ще участват 35 специалисти – еколози, учители по природни науки и хора, ангажирани с проблемите на климата. 

Този следобед се очаква Мартин Заимов да обяви, че музеят в Попово ще стане от движението "100 национални туристически обекта", съобщи директорът на институцията Владимир Иванов. Сред тях в Шуменска област, например са Томбул джамия, Паметникът „Създатели на българската държава“, Мадарският конник и други.ВИЖТЕ ОЩЕ

Марио Хосен и Лиляна Кехайова с концерт

С концерт Симфониета - Шумен ще открие новия си творчески сезон. Началото му е от 19:05 ч. на 5 октомври в зала "Проф. Венета Вичева". Солисти ще бъдат двама български музиканти със световни успешни кариери - цигуларят Марио Хосен и челистката Лиляна Кехайова. Диригент ще бъде Калина Василева. Ще бъдат изпълнени шестте Миниатюри “Шумен” от Панчо..

публикувано на 04.10.23 в 14:57

Спектакъл за ученици

С посещение на къща музей „Захари Стоянов“ започнаха репетициите на спектакъла „Епопея на забравените“ с режисьор Ивайло Ненов, съобщават от русенския Драматичен театър „Сава Огнянов“. Целта на спектакъла е да подпомогне обучението на учениците в горния курс. Това казва директорът на театъра Боян Иванов и уточнява, че това е спектакъл,..

публикувано на 03.10.23 в 14:18

"Българе" отново в Летния театър

Втори безплатен концерт в обновения Летен театър на Шумен ще изнесе тази вечер Националният фолклорен ансамбъл „Българе“. Началото на спектакъла „Това е България“ е от 18,30 ч.  Безплатни пропуски за събитието ще се раздават от 10:00 ч. в Туристическия информационен център на булевард „Славянски“ №17.  За първия концерт пропуските бяха изчерпани за..

публикувано на 03.10.23 в 08:58

платена публикация
Литературата пленява Русе

В Деня на музиката - 1 октомври, започна 16-ото издание на Международния литературен фестивал на Русе, организиран от МД “Елиас Канети“. Тази година под мотото „Сънят на разума…“. „Сънят на разума ражда чудовища“ - така Франсиско Гоя нарича най-известната си картина от цикъла „Капричос“, създаден преди повече от два века. Тази фраза -..

публикувано на 02.10.23 в 14:12

Джаз за децата на Шумен

Шумен три дни е домакин на първия Младежки фестивал „Деца на джаза“. Днешният неделен ден е последният от поредицата интересни лекции и срещи с изявени преподаватели и музиканти, с които шуменските деца могат да комуникират, дори заедно да свирят. Вчера те имаха много запомняща се среща с Ангел Заберски - трио в Регионалната библиотека "Стилиян..

публикувано на 01.10.23 в 09:05

Традицията продължава в Благово

В шуменското село Благово днес ще има празник две в едно. Читалище "Пробуда - 1933", което стана на 90 години и работи за благото на селото, кани местни и гости на празник "Традицията продължава", казва секретарят Гинка Дафева. Днес там е и Ден на моето село. Тържеството пред параклиса "Свето Благовещение" започва в 13 часа, а на сцената ще се..

публикувано на 30.09.23 в 07:45

„Златна роза“ за „Уроците на Блага“

Сниманият в Шумен филм на Стефан Командарев „Уроците на Блага“ си подели голямата награда с лентата „Диада“ на Яна Титова във варненския кинофестивал „Златна роза“. За това съобщиха от Националния филмов център.  Историята за ограбената чрез телефонна измама пенсионирана учителка от Шумен заслужи и наградата на публиката. „Уроците на Блага“ спечели..

публикувано на 29.09.23 в 13:48