Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Блокада в Добруджа

Снимка: Незабравка Кирова

С близо 150 машини днес излязоха на протест земеделци в Силистренска област.

Затворени бяха пътищата Силистра – Шумен, както и отсечките за Русе – Разград и Силистра в района на Тутракан – Старо село и Нова Черна.

Протестът обедини производители от всички сектори на селското стопанство, съобщи Димитричка Търпанова, председател на Добруджански овощарски съюз.

Демонстративно запалена бе продукция от грозде, сини сливи, вълна, тютюн.

Протестът не е свързан само с вноса на украинско зърно и стоки, заяви Даниела Димитрова, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите от Крайдунавска Добруджа. Протестът е и срещу всички проблеми, натрупани през годините в българското земеделие.

Тя обяви, че точка първа в декларацията на протестиращите е за забрана вноса от Украйна не само на слънчоглед и пшеница, но и на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната, поне докато не влезе в сила исканият от ЕС лицензиран режим за износ, който Украйна да наложи.

Организаторите на протеста са категорични, че протестите ще продължат, докато не бъде въведена национална забрана или не заработи този лицензионен механизъм.

Хората не скриха обидата си от поведението на управляващите и са категорични, че противопоставянето, което се опитват да наложат между обществото и ангажираните в селското стопанство, не е случайно.

Протестиращите подготвят и още искания, сред които поземлена реформа и регулация на законодателните инициативи.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Трима в ареста за наркотици

Трима души са арестувани за притежание на наркотици в Силистренско. Това съобщават от полицията.  Арестите са направени в рамките на специализирана операция.  Вчера следобед в Алфатар са заловени двама местни жители – момиче на 17 години и мъж на 33 години. При личен обиск у младата жена са намерени 15 пакетчета, във всяко от които имало по 10..

публикувано на 04.10.23 в 11:03

Пожар изпепели трактор

Трактор „Кейс“ се e запалил и изгорял вчера близо до кръстовището на околовръстния път край село Калипетрово, съобщават от полицията. Машината се е запалила в движение заради техническа неизправност. Освен тракторът е изгоряла и навесна торачка. Пожарникари от Силистра са загасили пожара, преди да обхване близката гора...

публикувано на 03.10.23 в 10:45

Четири села ще светнат

Уличното осветление в четири силистренски села ще бъде обновено. Това съобщават от Общината. Администрацията подписа договор с Министерството на енергетиката на стойност над 1 261 000 лева. Малко над 1 милион лева от общата сума ще бъдат отпуснати чрез Плана за възстановяване и устойчивост, а останалите са национално съфинансиране. Срокът за..

публикувано на 03.10.23 в 09:47

Полицаи с награди

Главен инспектор Даниел Костадинов – началник на Районното полицейско управление в Тутракан, е републикански шампион по стрелба с пистолет.  Той демонстрира най-точен мерник и се класира първи в индивидуалната надпревара при мъжете на Републиканския турнир по стрелба с автомат „Калашников“ и полуавтоматичен пистолет за служители на МВР...

публикувано на 02.10.23 в 11:48

Иззеха автомобил заради дрога

30-годишен е установен да управлява лек автомобил „Ауди“ след употреба на дрога. Това съобщават от силистренската полиция. На 28 септември около 21:00 часа мъжът бил спрян за проверка от пътни полицаи по ул. „Добрич“ в Силистра. С техническо средство било установено, че шофира след употреба на канабис.  Мъжът е дал кръвна проба за химичен..

публикувано на 29.09.23 в 09:46

Нова служба в съда

От понеделник започва работа служба "Регистратура" в Окръжния съд в Силистра.  Създаването на нова служба е част от стратегията за подобряване на административното обслужване на гражданите и юридическите лица.  Новата служба ще предоставя на гражданите и юридическите лица информация за дейността на съда, ще приема заявления и искания,..

публикувано на 29.09.23 в 09:40

Старт във Филиал Силистра

Начало на академичната учебна година във Филиал Силистра на Русенския университет бе поставено днес.  Випускници от различни специалности получиха дипломите са за завършено висше образование в бакалавърски програми в педагогическите и в инженерните специалности.  От името на абсолвентите благодарствено слово изнесе Красимира Недкова –..

публикувано на 28.09.23 в 15:47