Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дунав мост "под обсада"

Снимка: Калина Грънчарова

Производители на земеделска продукция и животновъди блокираха за два часа движението от и към Дунав мост, като в следобедните часове това ще се повтори. Земеделска техника беше струпана в района на граничния пункт при Русе. 

Рамо до рамо със земеделците на пътя към границата с Румъния застанаха и производители на плодове и зеленчуци. 

По думите на Синан Вейсал, председател на Областната камара "Плодове и зеленчуци", никой от техния бранш все още не е получил компенсация за площите, които замръзнаха тази пролет и дръвчетата не дадоха плодове. 

Почти подобна била ситуацията с животновъдите. Като проблем посочиха занижения контрол. Поискаха политическо представителство и създаване на нова земеделска партия, каза Ридван Караманов от Вятово. 

Земеделският производител Станимир Станчев от Русе изрази съмнение, че информацията за доставки и цени не е пълна. 

Според предварителния план на протестиращите такива блокади на границата ще има всеки ден до петък. Това блокира както пътуващите граждани, така и транспортния бранш, който не получава нито европейски или държавни субсидии, нито горива на преференциални цени, както земеделците.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарителска сметка за нова гора

Открита е дарителска сметка за набиране на средства за възстановяване на горския надпис „1300“ край Бяла, унищожен при пожар в неделя.  Много хора са заявили желание да помогнат с пари или с доброволен труд. Заявка за възстановяне на надписа дадоха и от „Гората.бг“, като напомниха, че веднага след пожар залесяване не бива да се прави, понякога е..

публикувано на 04.10.23 в 12:09

Проверяват качеството на въздуха

Извънредно измерване на качеството на атмосферния въздух започва в Русе Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС). Мобилна станция ще измерва концентрациите на фини прахови частици в атмосферата, на серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, озон, както и органичните бензен, толуен, ксилен. Наред с това ще се отчитат и метеорологичните..

публикувано на 04.10.23 в 08:48

Нови магазини на пазара

Завърши обновяването на магазините на Централния общински пазар в Русе. На мястото на старите 54 щанда са обособени 22 нови магазина, които са по-големи по размер, с ПВЦ дограма и със стъклени витрини.  Цената за наем на помещенията на квадратен метър е по-ниска от досегашната, обявиха от общинското предприятие, което ги стопанисва.

публикувано на 03.10.23 в 09:45

Ограничено движение на Дунав мост

Заради ремонти на фугите по Дунав мост движението по съоръжението в три поредни вечери ще бъде ограничено, информират от агенция „Пътна инфраструктура“. Днес, утре и в четвъртък в часовете от 22:00 до 01:00 след полунощ през граничния контролно-пропускателен пункт няма да се пропускат никакви превозни средства.  През останалата част от денонощието..

публикувано на 03.10.23 в 09:17

Възстановяват горския надпис

Горският надпис „1300“ близо до Бяла, унищожен при пожар през почивните дни, ще бъде възстановен. За това се ангажираха от „Гората.бг“. Те ще осигурят нужните за това средства, доброволен труд и последваща грижа.  „Залесяване не може да се прави веднага след пожар, понякога е нужно да се изчакат една-две години, но колкото и време да отнеме, ние..

публикувано на 03.10.23 в 08:44

ТЕЦ Русе също на протест

На пореден протест пред сградата на „Топлофикация – Русе“ се очаква да излязат днес работещи в дружеството. Те подкрепят недоволството на колегите си енергетици и миньори от страната и също настояват за преразглеждане на териториалните планове за справедлив преход.  „Не можем за толкова кратко време – до 2026 г., да преминем на друг вид гориво освен..

публикувано на 03.10.23 в 08:39

Енергетици от ТЕЦ Русе на протест

На пореден протест излязоха днес работници и служители на „Топлофикация – Русе“. Те се събраха пред портала на дружеството, за да изразят солидарността си към исканията на всички енергетици в страната и да изразят несъгласието си с подписаните от министъра на икономиката териториални планове за справедлив преход, в които Русе отсъства.  Служители и..

публикувано на 02.10.23 в 13:35