Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Танцът на восъка в изложба

Да рисуваш с помощта на ютия и восък и вместо четка да използваш каучукови инструменти, дори пистолет с горещ въздух - художничката Теодора Николова от Исперих е овладяла тази живописна техника. Изкуството на рисуване с восък се нарича енкаустика и е познато още в древен Египет.

Преди дни Теодора Николова подреди свои картини восъчна живопис в салона на читалище "Съзнание" в Исперих.

Чрез топлина и восък тя показва собствения си усет в цвят, форми и съчетания, създавайки неповторими и оригинални творби - пейзажи, женски образи и символа на любовта - сърцето.

С Теодора Николова, която казва за себе си, че е човек с криле, разговаря Ивелина Иванова.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Торбички за Украйна

Актрисата и бивш PR на шуменския театър Горица Радева вече два месеца изработва торбички от плат, върху които са нарисувани украински мотиви, знамената на държавата и на България.  Целта е с продажбата им да бъдат събрани средства за въоръжените сили на Украйна и както казва Горица всичко това, което прави е с много надежда за скорошен мир и с..

публикувано на 10.12.23 в 10:00

Баклавата на Али Уста

Едно от най-вкусните места в Шумен се намира в началото на Казанджийската улица, където в магазин на кьоше са подредени баклавите на Али Куввет.  Майсторът на ориенталските сладкиши пристига в града под Илчов баир през 2011 година и остава заради климата, чистия въздух и уханието на липите в края на месец май.  62-годишният кулинарен специалист..

публикувано на 09.12.23 в 15:14

Стани богат със знания

Учителката по икономика в Професионалната гимназия по икономическа информатика "Джон Атанасов" в Търговище Петя Вълчева спечели 10 000 лева от предаването "Стани богат". Епизодът с нейното участие е заснет през септември, но беше излъчен в ефир преди броени дни и предизвика очаквано голям интерес.  По време на играта си преподавателката използва и трите..

публикувано на 09.12.23 в 10:30

Коледни звездички в Главиница

До 10 декември е срокът за подаване на заявки за участие в четвъртото издание на конкурса „Коледна звезда“ в Главиница. Досега организаторите на Националния конкурс "Коледна звезда" са получили от цялата страна стотици картички, над 200 сувенира и сурвакници, които ще са част от благотворителния базар в подкрепа на малкия Самуил Георгиев.  В..

публикувано на 08.12.23 в 15:46

Честит празник, студенти!

„Най-важното е да си вземем изпитите и да се реализираме като добри специалисти“. Това заяви по повод днешния студентски празник Милена Казакова, която е студентка в трети курс в специалност   "Начална училищна педагогика с английски език" в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.  Честването на студентския празник започва през..

публикувано на 08.12.23 в 08:22

Млад атлет дари събрани за него пари

18-годишният Лъчезар Вълчев е един от най-успешните млади лекоатлети у нас. Разградчанинът е двукратен световен ученически шампион, който мечтае за олимпийския връх. Тази година той успя да завоюва отличия за скок дължина и троен скок от състезания в Рио де Женейро и Йерусалим. Благотворителен концерт в родния му град за Деня на семейството събра..

публикувано на 07.12.23 в 11:26

Глоби в найлоновите пушални

Ако седнете на кафе с цигара в място, заградено от четири страни, макар и с временна метална конструкция и найлони, може да ви сполети глоба. Мястото се смята за закрито, според нормативната уредба. На санкции подлежат и заварените клиенти с димящи цигари, и собствениците на изградените обекти. В Шумен има глобени за пушене на закрити обществени места ,..

публикувано на 07.12.23 в 09:28