Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Всяко бебе е безценно

Снимка: pixabay.com

Мащабна кампания под мотото „Всяко бебе е БЕЗценно“ организира Сдружение „Клуб на нестопанските организации“ заедно с още 11 граждански формации. Фокус на кампанията е достъпът на неосигурени бременни жени до здравни услуги след настъпилата промяна в Наредба 26 на Министерството на здравеопазването, която дава право бременни да имат достъп не до един, както беше досега, а до цели четири прегледа по време на бременността си. В допълнение на това, жените вече ще имат право на пълен пакет от изследвания и две хоспитализации при нужда.

Според Невена Маджарова - изпълнителен директор на Сдружение „Клуб на нестопанските организации“, по-големият брой прегледи ще доведе до намаляване на смъртността при раждане на бебетата, както и на усложнения на бременността.

За предизвикателствата на новите промени при неосигурените бременни жени чуйте от интервюто на Полина Караджова с изпълнителния директор на Сдружение „Клуб на нестопанските организации“ Невена Маджарова.
БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Улови най-сладката целувка

Ако ноември изглежда някак сив и скучен, с малко цвят и звуци, то неусетно ще дойде февруари, който ще донесе съвсем различно настроение. И десетки снимки, запечатали целувка, ще бъдат показани в изложби, на пана и билбордове.  Обявен е 18-тият Национален конкурс „Най-сладка целувка" и до 13 февруари 2024 година организаторите очакват вашите вдъхновяващи..

публикувано на 30.11.23 в 10:58

Филм от Силистра в Сан Франциско

Късометражен филм от Силистра стигна до селекция сред хиляди други и ще има премиера на екран в Сан Франциско – Калифорния. Филмът “FATHER” („Баща“) на режисьора, сценарист и продуцент Адриан Ал Жазар е част от един от най-високо оценените филмови фестивали в света -  Кинофестивалът в Сан Франциско "Another Hole in the Head".  Събитието ще се..

публикувано на 30.11.23 в 10:58

Коледна надежда за специални деца

За семействата на деца с увреждания често подаръците са лукс, който се отлага заради финансовите трудности, породени от продължителното лечение.  С идеята да направят Коледата по-специална за деца с акушерска пареза от Фондация „За нашето бъдеще“ от Разград организират коледна кампания. Всеки може да стане част от доброто, като или дари средства, или..

публикувано на 30.11.23 в 08:24

Самоуправление в училище

Ученици от Средното училище ,,Трайко Симеонов“ в Шумен участват в управлението на училището си. Една от промените е, че има второ голямо междучасие.  С Дансер, Мишел и Антонио от 9 и 12 клас и с училищния психолог Даниела Василева разговаря Деница Колева.

публикувано на 29.11.23 в 08:57

Кош от залези

Музиката, морето, поезията и любовта - все неща, взаимно свързани, събраха екип от творци, които създадоха песента с красивото име ,,Кош от залези“.  Не можеш да бъдеш самотен, когато го има морето, това сподели авторът на музиката Иван Кръстев.  Стиховете са на Костадин Филипов, едно от лицата на новините на БНТ, а изпълнител е гласът и един от..

публикувано на 29.11.23 в 08:44

И сам воинът е воин

Второто заседание на шуменския Общински съвет ще се проведе в четвъртък. В предварителния дневен ред са включени общо 11 точки. Съветниците трябва да изберат постоянни комисии и заместник-председател на Общинския съвет, да разгледат предложението на кмета Христо Христов за промяна в структурата на общинската администрация. Изобщо съветниците..

публикувано на 28.11.23 в 16:09
доц. Наталия Киселова

Без предсрочни избори

Няма опасност от прекратяване мандата на Общинския съвет, ако в рамките на 3 месеца той не си избере председател. Това заяви доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет. Думите ѝ са по повод казуса в Тутракан, където Общинският съвет на 30 ноември се събира за трети път, за да избира свой председател след..

публикувано на 28.11.23 в 12:48